Inhoud themasessies op vrijdag
Deze sessies worden 2 keer aangeboden: kies er één voor Ronde 1 en één voor Ronde 2.
Sessie 1: Back to the Future… met UDL
Het M-decreet zet scholen aan om een zorgvisie uit te bouwen vertrekkend vanuit het Zorgcontinuüm. Wat doen we aan zorg voor alle leerlingen? Met zorg bedoelen we: het leren, het welbevinden en de schoolloopbaan.
De brede basiszorg op de klasvloer is in dit Zorgcontinuüm het werkterrein bij uitstek voor de leerkracht. De leerkracht is de spilfiguur in het dagelijks werken rond leren en welbevinden. UDL omschrijft wat leren is vanuit wetenschappelijke basis. Betrokkenheid is het eerste uitgangspunt. UDL is echter heel ruim, het is een kader met richtlijnen en principes die een handleiding bieden om effectief les te geven.
UDL zet in op leerwinst voor alle leerlingen door van bij het ontwerp van de les mogelijke barrières of belemmeringen weg te werken en door doelgericht en met de evaluatie voor ogen leerstof aan te bieden op de meest verscheiden manier. Het is de ideale manier om de redelijke aanpassingen achteraf te beperken tot een minimum door vooraf maximaal in te zetten op de diversiteit van leren.
Deze werkwinkel geeft inzicht in het verloop van het leren vertrekkend vanuit diversiteit. Er is plaats voor reflectie rond de toepassing op de klasvloer. Om effectief leren te stimuleren, is deze werkwinkel interactief opgevat.
Sessieleiders: Luc Bosman en Stéphanie Van Eyen, competentiebegeleiders
Sessie 2: “We zijn allemaal verschillende vissen, maar in de school zwemmen we allemaal in hetzelfde aquarium”
Van jongens-en meisjesgroepen naar gemengde klassen, van homogeen naar heterogeen, van kansrijke naar kansarme leerlingen, naar klassen met verschillende culturen, overtuigingen, talen, religies, kleur, gender, leerlingen met zichtbaar of onzichtbaar een hoekje af, leerlingen met allemaal dezelfde glimlach!
Met ouders die allen dezelfde droom hebben: leer mijn kind! Niet enkel uit de leerboeken. Leer mijn kind de wereld kennen, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, voedt mijn kind mee op tot een respectvolle, sociale burger dat een beter leven krijgt dan het onze!
Een complexe taak voor scholen, directies en leraren. We komen zelf meestal uit een homogene, uniforme cultuur waar we ons eerst moeizaam hebben ingewerkten in het democratiseringsproces van het onderwijs. Ook hier zijn we nog niet met bravoure in geslaagd maar hebben een stap in de goede richting gezet. Opnieuw op zoek naar verbondenheid binnen een verscheiden leergemeenschap en ontwikkelen ze de kiem voor meer verdraagzaamheid in de samenleving.
Sessieleider: Mohamed El Oualkadi, voorzitter Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen
Sessie 3: Alle leerlingen aan het woord. Hoe? Zo!
Eén van de grootste uitdagingen waarmee je als leerkracht wordt geconfronteerd, is om alle leerlingen actief bij de les te betrekken en hen aan het denken te zetten over de leerstof. Als leerkracht peil je met behulp van gerichte vragen of de leerstof goed werd begrepen maar wat doe je als je steeds dezelfde vingers in de lucht ziet gaan? In deze sessie bespreken we enkele technieken en digitale tools, zogenaamde student response systems die je kunt inzetten om je leerlingen actief aan het denken te zetten, te peilen naar hun (voor)kennis en te gebruiken als een evaluatietool. Tijdens deze sessies komen heel wat concrete lessuggesties aan bod om onmiddellijk mee aan de slag te gaan.
Sessieleider : Tommy Opgenhaffen, vormingscentrum Docentes-Campus.
Sessie 4: Toveren met jongeren in woelige tijden of hoe terapeuten vrijwillig jongeren helpen hun koers te varen.
Als jongeren tussen 10 en 20 jaar het even niet zien zitten en hulp nodig hebben, kunnen ze onmiddellijk bij TEJO terecht voor psychotherapeutische begeleiding door professionele vrijwilligers. De hulpverlening is ambulant, kortdurend, anoniem en gratis, met of zonder afspraak. De therapie heeft als hoofddoelstelling de jongeren te deblokkeren en opnieuw in hun kracht te brengen. Op die manier komt TEJO preventief tegemoet aan dringende hulpvragen zodat de probleemsituatie niet verder escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden. Hoe organiseer je een sociale onderneming waar vrijwilligers het engagement aangaan om jongeren te helpen hun eigen koers te varen? Dit is een verhaal over voluntarisme en solidariteit, maar ook over ambachtsvreugde en organisatiedynamiek.
Sessieleider: Ingrid De Jonghe, lector en stichter van TEJO (Therapeuten voor jongeren)
Sessie 5: Een holebivriendelijke samenleving begint op school.
Drie à acht procent van de bevolking is homo, lesbisch of biseksueel. U kan zelf uitrekenen om hoeveel mensen dat op uw school gaat. Ook anno 2014 horen veel van hen dagelijks scheldwoorden als janet of mietje, worden ze – al dan niet subtiel – gepest. Het gaat hier overigens niet enkel over holebi’s of transgenders veel meer leerlingen worden gepest omdat ze niet helemaal passen in het stereotype man/vrouw beeld.
Bij veel van deze leerlingen (en collega’s) komt hun negatieve houding voort uit een gebrek aan informatie en sensibilisering of een opvoeding met ronduit foute informatie. Het onderwijs heeft hier een belangrijke, maar niet altijd makkelijke, rol te vervullen.
n deze vorming bekijken we eerst waarom holebi’s en transgenders aan bod moeten komen in alle secundaire scholen. De focus ligt echter op de praktische kant: hoe kunnen we dit onderwerp ter sprake brengen? We besteden daarbij aandacht aan alle vakken, want geaardheid is niet enkel een onderwerp voor de levensbeschouwelijke lessen. We bestuderen hoe we de hele schoolcultuur holebi- en transgendervriendelijker – en over het algemeen diversiteitsvriendelijker – kunnen maken. Ook op het omgaan met de reacties van leerlingen en eventueel ouders gaan we dieper in.
Sessieleider: Kaj Poelman, beleidsmedewerker onderwijs Cavaria.
Sessie 6: “In de economie bestaan er geen eindtermen!”
Hoe bereiden we jongeren voor om te functioneren in de onderneming van de 21ste eeuw?
Welk belang hebben skills en talenten in deze bijzonder wendbare economie?
Hoe laat je jongeren “overleven” in een ‘VUCA-world’* …
Als we weten dat de job van vandaag over 10 jaar misschien niet meer bestaat en dat er binnen 5 jaar wellicht jobs zijn waar we nu nog niet het bestaan van af weten …
Over welke skills en talenten moeten jongeren dan beschikken om te functioneren in deze zeer wendbare en snel veranderende arbeidsmarkt!?
Hoe gaat onderwijs hier mee om … welke talenten moeten er binnen onderwijs ‘getriggerd’ worden … welke skills worden er vanuit onderwijs meegegeven …
Stimuleert onderwijs jongeren om creatief en innovatief te denken? Of is kennis de kerntaak van onderwijs? Maken we werk van dit brede leren en leiden we jongeren op tot leer- en nieuwsgierige jonge volwassenen?
In deze interactieve sessie gaan we op zoek naar wat de concrete rol van onderwijs in deze realiteit zou kunnen betekenen.
* VUCA staat voor:
Volatile – Snel veranderend; Uncertain – Onzeker; Complex – Complex; Ambiguous – Vaag/dubbelzinnig.
Sessieleider: Tom Kestens, stafmedewerker Unizo , woordvoerder Cartamundi