Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BB02 Katholieke dialoogschool: hoe kan een schoolbestuur dit concreet uitwerken?

Doelstellingen:

Via dit vormingstraject willen we leden van schoolbesturen (ankerfiguren voor identiteit en pastoraal binnen de schoolbesturen en andere geïnteresseerden) op vijf wijzen ondersteunen in hun opdracht om mee vorm te geven aan de katholieke identiteit van de school/scholengemeenschap(pen).

Doelgroep:

Bestuurders (alle onderwijsniveau's)

Aanbieder: Regio West-Vlaanderen - Dienst Bestuur & organisatie
Inhoud:
  1. Hoe kunnen we identiteitsgroepen/-teams op scholen begeleiden (vraaggestuurd en aanbodgericht) om in het verhaal van de eigen school ‘te gaan staan’. Hernieuwd op zoek te gaan naar de eigen inspiratiebronnen van de school, om deze te recontextualiseren. Dit is een 'work in progress' om te komen tot een identiteitsbeleid op schoolniveau/SG-niveau. Aansluitend hierbij (maar losstaand van de identiteitsgroepen):  hoe kunnen we de pastoraal dragende groepen in onze scholen begeleiden en ondersteunen om beleid te vormen rond de vier domeinen van de pastoraal op school: (1) dienstbare solidariteit, (2) ethisch denken stimuleren en een open gemeenschap vormen, (3) getuigen en verkondigen, (4) vieren/verstillen/bidden in diversiteit (met aandacht voor het belang een zingevingsruimte op de school).
  2. Netwerking opstarten en ondersteunen (lerend netwerk met bestuurders/directies/leerkrachten en opvoeders samen) in scholen én op het niveau van de scholengemeenschap. Bijvoorbeeld een adviesgroep ‘katholieke dialoogschool’ voor de scholengemeenschap rond de items ‘godsdienst, pastoraal en identiteit’.
  3. Welke vorming en verdieping kunnen wein onze scholen/schoolgemeenschappen organiseren. Dit ter ondersteuning van de institutionele identiteit van de school, en de professionele en persoonlijke identiteit van al wie op de school werkt. (Bijvoorbeeld abdijdagen, inspiratiedagen, …)
  4. Scholen ondersteunen bij het onderscheiden van de vakwerkgroep godsdienst en stuurgroep voor de pastoraal op school.
  5. Helpen 'landen' van het vele 'gesneden brood’ dat er is, maar soms niet terecht komt bij de juiste mensen in onze scholen. Bijvoorbeeld het maandelijkse ‘bezinningsblad Leeftocht’, de websites pastoraal en identiteit van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de regio West-Vlaanderen, de meest recentste publicaties rond de katholieke dialoogschool (boeken, artikelen, website, ...), ...
Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met vrijdag 13 oktober 2017 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 0,00 Euro
Lesgever: Dillen Leen
Depré Rik
Contact: Pedagogische begeleiding Katholiek Onderwijs Vlaanderen
050 37 26 75 - nascholing.wvl@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Pedagogische Begeleidingsdienst Regio West-Vlaanderen (Inschrijven afgesloten)
Baron Ruzettelaan 435
8310 Assebroek (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • maandag 16 oktober 2017 van 18:30 tot 21:30
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.