Aanmelden




Laden…

Even geduld...

1. Hoe omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit?

Khalid Benhaddou, coördinator netwerk islamexperten, voorzitter platform Vlaamse Imams, imam van de moskee in Gent en mede-oprichter van het onderzoekscentrum CIRRA

Op 28 augustus 2018 lanceerde ik samen met Emilie Le Roi (aanspreekpunt Radicalisering en Polarisering Departement onderwijs en vorming) in aanwezigheid van minister Crevits het boek ‘Halal of niet? Alle vragen omtrent islam en onderwijs in Vlaanderen beantwoord’.

Doorheen de voorbije jaren stelden Emilie en ik vast dat heel wat scholen, leerkrachten, CLB-medewerkers, ouders en leerlingen,…  vragen hebben over hoe je in de praktijk oplossingen aanbrengt rond de verwachtingen en onzekerheden die een religie als islam oproept binnen scholen.

•          Wat zegt de wet, wat zegt de onderwijsregelgeving en met welke contouren moet je rekening houden als je een bepaalde beslissing wenst door te voeren?

•          Wat is de religieuze en culturele achtergrond van wat de islam soms vraagt en in hoeverre kan of moet je daaraan tegemoet komen?

•          Wat met de vele vragen omtrent gescheiden zwemmen, aangepaste leerinhoud, halal eten, bidden op school, deelname aan bos- en zeeklassen, de ramadan, het vak islam, medische consulten-vaccineren, ouderbetrokkenheid, islamitische feestdagen, hoofddoeken…?

•          Wat zijn mogelijke tekenen van radicalisering en hoe ga je daarmee om?

In ons boek bieden we antwoorden op alle concrete vragen.  Emilie bekijkt wat de regelgeving zegt, ikzelf schets de culturele achtergronden en islamitische stelregels.  Samen komen we tot weloverwogen, concreet en bruikbaar advies en bundelen ze alle goede praktijkvoorbeelden die we de voorbije jaren tegenkwamen.

2. Help, er zit een Trump in de leraarskamer! (strategisch omgaan met polarisatie)

Chris Wijns, pedagogisch begeleider zorg

Onze leraarskamer ontsnapt niet aan polarisatie. Wij-zij denken hoort nu eenmaal bij het leven. Net als conflicten. Maar hoe vermijd ik dat die polarisatie stokken in de wielen van mijn beleid steekt? Hoe pak ik dat aan? En vooral: hoe vermijd ik dat ik zelf het slachtoffer word van die polarisatie?

We beschrijven op basis van onze eigen ervaring de kijkwijzer van Bart Brandsma en gaan met game changers op zoek naar een eerste strategie.

3. Kinderrechten en onderwijs in een grootstedelijke context.

Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris

De verschillen tussen leerlingen op school zijn vaak bijzonder groot. Het is belangrijk om bij dit verschil stil te staan. Waarover gaat het? En wat doet dit met kinderen? Ik probeer dit vanuit mijn ervaring als kinderrechtencommissaris te duiden. Daarna wil ik samen met u nadenken over hoe we met deze verschillen kunnen omgaan in onze klas- en schoolpraktijk. Wat zijn interessante visies? Waar vinden we inspirerende praktijken? De rode draad doorheen mijn verhaal is de noodzaak en het belang van een verbindend schoolklimaat.

4. Flexibele leerwegen in het basisonderwijs: wat? Waarom? Hoe?

Machteld Vandecandelaere, onderzoeker en docent KULeuven

Scholen krijgen vandaag te maken met een groeiende diversiteit. Zo kunnen leerlingen sterk verschillen in hun leerniveau, leerstijl en interesses.

Door flexibele leerwegen in te richten proberen verschillende Vlaamse scholen vandaag een antwoord te bieden op die diversiteit. Hun bedoeling is zo de kansen van elke leerling op een succesvolle leerloopbaan hoog te houden.

Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met bepaalde pijnpunten in het huidige Vlaamse onderwijs en hoe flexibele leerwegen daarop een antwoord kunnen bieden.