Aanmelden




Laden…

Even geduld...

AWe-01 Webtools en apps in de lessen wetenschappen

Doelstellingen:

De deelnemers:

  • maken kennis met verschillende bruikbare apps om tijdens de lessen mee aan de slag te gaan
  • kunnen bepaalde leerinhouden visualiseren aan de hand van een app
  • zijn zich bewust van de meerwaarde die bepaalde apps en webtools bieden om theorie en zelfstudie te concretiseren
  • krijgen tools aangereikt om remediëringstrajecten te kunnen opvolgen
Doelgroep:

Leerkrachten biologie, chemie, fysica en natuurwetenschappen uit 1ste, 2de en 3de graad ASO, TSO, BSO en KSO

Aanbieder: Regio Antwerpen - Begeleiding
Inhoud:

Inhoud:

Het gebruik van animaties en filmfragmenten tijdens de lessen biologie, fysica, chemie of natuurwetenschappen is goed ingeburgerd bij leerkrachten van wetenschappelijke vakken in het secundair en hoger onderwijs.

Nagenoeg alle onderwerpen kunnen met behulp van smartphones en tablets echter op een nog krachtigere en zeer toegankelijke manier onderwezen worden: 3D-animaties van het menselijk lichaam, een virtual reality app (VR) van moleculen, een augmented reality app (AR) van de celdeling, de smartphone als verzameling van fysische sensoren,  …

Al deze toepassingen zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen letterlijk binnen handbereik op hun smartphone. Op deze manier worden de leerinhouden veel dichter bij de leerling gebracht en een visuele concretisering van theorie en zelfstudie gestimuleerd.

Tijdens deze nascholing worden een groot aantal bruikbare webtools en apps gebracht voor het gebruik in de lessen wetenschappen van alle graden van het secundair onderwijs.

Daarnaast zijn er handige tips voor een goede organisatie van de leerkracht zelf voor het opvolgen van remediëringstrajecten, bijhouden van administratie, voorbereiden van klassenraden en vergaderingen, …  

 Programma:

De navorming zal uit 3 delen bestaan:    

  • een inleiding waarbij verschillende onmiddellijk inzetbare webtools en apps aan bod komen; Nearpod, Coggle, PHET, Socrative, OneNote, Google Drive, Office 365 met als voorbeeld de Excel app (waarin zelfgemaakte wetenschappelijke ‘solvers’ aan bod kunnen komen), de integratie van Office met Dropbox en Dropbox met Smartschool, gebruik van het Smartschool-forum als remediëring, zelf zeer eenvoudig mooie 3D modellen maken en implementeren in je cursus via AR, smartphone/tablet schijnen via beamer, ...
  • hoekenwerk waarin meer dan 50 gratis apps (Android en/of iOS) kunnen uitgeprobeerd worden en besproken met collega’s
  • korte nabespreking waarin bevindingen uitgewisseld worden
Strategie en methode:

Algemeen inleidend stuk, workshop en plenair gedeelte

Bijkomende info:

Lesgever: Bert De Weirdt - studeerde af als licentiaat in de biologie en gaf reeds alle wetenschapsvakken van het 1ste  tot en met het 6de jaar van het secundair onderwijs en dit zowel in binnen- als buitenland. Doorheen de jaren bouwde hij een erg bruikbare verzameling van interessante apps en webtools op.

De pedagogische begeleiding Regio Antwerpen ondersteunt scholen vanuit haar decretale opdracht.

Daarnaast zetten we in op de wisselwerking tussen nascholing en begeleiding. Concreet wil dit ook zeggen dat we werken met een korps van begeleiders-nascholers die meestal als begeleider maar soms ook als nascholer handelen. Zowel als expliciet onderdeel van begeleidingstrajecten als op basis van suggesties vanuit schoolcontacten bieden we betalende nascholingsactiviteiten aan.

 

Inschrijven

Inschrijven op initiatieven kan via www.nascholing.be/Antwerpen.

Bij de beschrijving van elk initiatief vindt u de bijdrage in de kosten.

 

Uitschrijven en annuleren

  • Tot de uiterste uitschrijfdatum (te lezen bij de beschrijving van het initiatief) kunt u zonder kosten uitschrijven via www.nascholing.be/Antwerpen. Daarna betaalt u, behalve bij overmacht, het volledige bedrag per inschrijving. De reeds gemaakte kosten door de organisator worden steeds aangerekend.
  • Voor individugerichte initiatieven heeft de vzw Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Nascholing regio Antwerpen het recht om de nascholing te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen of bij overmacht. U wordt van een annulatie via mail verwittigd ten laatste 1 week voor de aanvang van een nascholingsinitiatief.

Betalen

De betaling van de deelname aan nascholingen gebeurt, na ontvangst van een onkostennota, door overschrijving met gestructureerde mededeling op de rekening van de vzw Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Nascholing regio Antwerpen.

Voor vragen over de facturatie kan u terecht bij Lotte Voeten (logistiek@dsko.be).
Voor informatie over de nascholingen kan u terecht bij Carine Verrept (PBAntwerpen@katholiekonderwijs.vlaanderen)

Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:

Zeker meebrengen: Smartphone (Android en/of iOS) of tablet (Android en/of iOS) met toegang tot de respectievelijke app stores en voldoende ruimte om verschillende apps te installeren.

Een zeer uitgebreide digitale syllabus is inbegrepen in de kostprijs.


Voor dit initiatief kan je tot en met zondag 14 oktober 2018 inschrijven en tot en met woensdag 3 oktober 2018 uitschrijven.
Bijdrage: 36,00 Euro
Lesgever: Van de Wiel Annick
Contact: Pedagogische begeleiding Katholiek Onderwijs Vlaanderen
03 543 97 05 - begeleiding@dsko.be
Plaats en Data:
PB Regio Antwerpen (Inschrijven afgesloten)
Noorderlaan 108
2030 Antwerpen (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • woensdag 17 oktober 2018 van 14:00 tot 17:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.