Aanmelden




Laden…

Even geduld...

KOEPCBADLP210002-DS Datawijs schoolbeleid

Wil jij je onderwijskwaliteit op een onderbouwde manier versterken? Hoe weet je wat écht werkt op school? Wil je je collega's hierin meenemen? In dit traject vertrek je van een schooleigen uitdaging, die je zal aanpakken aan de hand van een eigen, kleinschalig onderzoek. Een team van pedagogisch begeleiders en onderzoekers zullen je op weg helpen tijdens de contactmomenten. In de nascholing krijg je ook toegang tot een online leeromgeving vol met video's, concrete materialen en oefeningen.

Bekijk hier de introductievideo.

Doelstellingen:

Aan het eind van dit traject:

  • Weet je dat je geen professionele onderzoeker hoeft te zijn om data te gebruiken. Je weet hoe je op een pragmatische manier data kan gebruiken in je (kwaliteits)beleid.
  • Heb je een antwoord geformuleerd op een schooleigen vraag aan de hand van data.
  • Heb je een overzicht van verschillende databronnen en hoe je deze kan gebruiken in je school.
  • Bezit je een aantal basisvaardigheden om data te verzamelen en verwerken (bv. gebruik van Excel).
  • Heb je inspiratie opgedaan om met je lerarenteam verder aan de slag te gaan in dit proces en structureel data te integreren binnen je kwaliteitsbeleid.
Doelgroep:

Leden van beleidsteams basisonderwijs, schooloverstijgend netwerk directies of middenkader (bv. Zorgcoördinatoren). We raden aan om per school minstens met twee personen in te schrijven. Zo kan je samen reflecteren over je school en het geleerde vlotter toepassen in je eigen school.

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

In dit traject krijg je concrete handvaten om het beleid van jouw school op basis van data te versterken. Je leert zelf praktijkonderzoek op te zetten in jouw school. De focus kan je zelf kiezen: concrete klaspraktijk, schoolbeleid, ouderbetrokkenheid...

De cursusinhoud kan je raadplegen open een online leeromgeving. Je vindt er de belangrijkste basisinformatie (bv. video's, overzichten) , maar er zijn ook verdiepende en uitbreidende materialen (bv. zelf vragenlijsten maken, effecten in kaart brengen). 

Strategie en methode:

Het traject datawijs schoolbeleid vergt een stevig engagement van jou en je team. Naast de deelname aan de contactmomenten en het bekijken van de online leeromgeving, zal je een schooleigen vraag gaan onderzoeken en hieruit  conclusies formuleren voor de praktijk. We raden aan om dit te koppelen aan een andere prioriteit op school. Bijvoorbeeld, je gaat de komende jaren sterk inzetten op begrijpend lezen op school: Dit traject kan je helpen om een scherper beeld te krijgen van je uitdaging en onderbouwde acties te formuleren. 

Je kan hierbij rekenen op de volgende ondersteuning. 

  1. Online leeromgeving. In dit traject krijg je toegang tot een online leeromgeving met instructievideo’s, praktijkvoorbeelden en concrete instrumenten om aan de slag te gaan in je schoolteam. 
  2. Drie vaste contactmomenten. In drie contactmomenten herhalen we kort de belangrijkste inhoud en  oefenen we op een aantal basisvaardigheden. De focus ligt op het delen en leren van elkaar. Andere deelnemers zullen je als kritische vriend ondersteunen in het proces. 
  3. Verdere schoolspecifieke ondersteuning. Elke school loopt zijn eigen traject. Op vraag kan een pedagogisch begeleider je bijkomend ondersteunen in het traject.
Bijkomende info:

 

Wil je meer weten over het traject? We organiseren vrijblijvende online infosessies op

woensdag 15 juni 2022 van 14.00 uur tot  14.45 uur

donderdag 16 juni 2022 van 16.00 uur tot 16.45 uur

woensdag 26 oktober 2022 van 14.00 uur tot 14.45 uur

donderdag 27 oktober 2022 van 16.00 uur tot 16.45 uur

 

Klik op deze link om online deel te nemen aan het informatiemoment. 

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ODRiOWM2ZTktODU4My00ZTI3LWFjNmUtODA4NzNhZDdhOTY4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2287e1ebea-019b-4e5e-98bf-6353dbb05c30%22%2c%22Oid%22%3a%22e833d9b7-2ff6-4e24-a04a-54a395555bd8%22%7d

 

Contact:

Jerissa.debilde@katholiekonderwijs.vlaanderen

Voorwaarde:

Er is geen specifieke voorkennis verwacht, het traject speelt in op je vragen en noden, je kan zowel met weinig als veel ervaring deelnemen aan het traject.


Voor dit initiatief moeten minimum 2 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 70,00 Euro
Lesgever: de Bilde Jerissa
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data: Voor dit initiatief zijn nog geen lesplaatsen bekend. Je kan dus nog niet inschrijven.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.