Aanmelden




Laden…

Even geduld...

PBRMSKO9AAN210274-02 Lerend netwerk leerlingenbegeleiders – Samen buigen over leerlingbegeleiding volgens de krachtlijnen van het referentiekader voor onderwijskwaliteit

Voor leerlingenbegeleiders die werk willen maken van kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding op hun school én daarbij graag leren van en samenwerken met collega's.

Doelstellingen:
  • We verkennen verschillende begrippen rond leerlingenbegeleiding vanuit het referentiekader voor onderwijskwaliteit.
  • We koppelen de aangeboden kaders aan het nieuwe decreet leerlingenbegeleiding en actuele regelgeving.
  • We reflecteren samen met alle partners (collega’s leerlingenbegeleiders en pedagogische begeleiding) over onze schooleigen werking.
  • We werken concreet aan de kwaliteitszorg van onze eigen schoolwerking: vertrekkende vanuit een beginsituatieanalyse kijken we wat we kunnen borgen, bannen en- of bijsturen. (PDCA)
Doelgroep:
  • Leerlingenbegeleiders secundair onderwijs
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Het gezamenlijke thema van dit lerend netwerk zijn de ‘concrete verwachtingen voor kwaliteitsvol onderwijs’ (cfr. het referentiekader voor onderwijskwaliteit). We kijken samen wat dit betekent voor onze schooleigen leerlingenbegeleiding. We bieden 4 lerende netwerkdagen aan waarvan er 2 ingepland zijn tijdens dit schooljaar, de volgende 2 lerende netwerken vinden plaats tijdens het schooljaar 2022–2023. De onderwerpen van deze netwerkdagen zijn opgebouwd vanuit het kwaliteitsgebied leerlingenbegeleiding. We verkennen samen de corresponderende kwaliteitsverwachtingen en kwaliteitsbeelden. Een lerend netwerk kan je omschrijven als een vorm van collegiaal leren waar gewerkt wordt in een vaste groep tijdens meerdere bijeenkomsten rond een gezamenlijk thema. Specifiek voor dit lerend netwerk is dat het om een schooloverstijgende samenwerking gaat. Deze samenwerking vraagt een engagement van alle deelnemers en is gericht op de professionele ontplooiing van alle deelnemers en op het verhogen van de onderwijskwaliteit in de eigen school.

Strategie en methode:

De onderwerpen van deze netwerkdagen zijn opgebouwd vanuit het kwaliteitsgebied leerlingenbegeleiding. We verkennen samen de corresponderende kwaliteitsverwachtingen en kwaliteitsbeelden.

Dag 1: brede basiszorg (2/12/2021)

Voor dag 1 is het onderwerp ‘brede basiszorg’. Wat betekent dit concreet 'volgens de verwachting van het referentiekader voor onderwijskwaliteit'?

  • Het schoolteam stimuleert de optimale ontwikkeling van alle leerlingen.
  • Het schoolteam houdt rekening met de schoolcontext en de kenmerken van de leerlingengroep om een krachtige leeromgeving te creëren en om proactieve en preventieve acties te plannen op het vlak van leren en studeren, onderwijsloopbaan, psychisch en sociaal functioneren en preventieve gezondheidszorg.
  • Het schoolteam implementeert deze acties op schoolniveau en binnen de onderwijsleerpraktijk.
  • Het schoolteam volgt de leerlingen systematisch op. 

Dag 2: passende begeleiding (25/4/2022)

Op dag 2 werken we rond de kwaliteitsverwachtingen binnen het thema ‘passende begeleiding’.

  • Het schoolteam heeft zicht op de specifieke onderwijsbehoeften van de leerlingen en baseert daarop een stapsgewijze begeleiding gericht op gelijke kansen.
  • De begeleiding wordt individueler naarmate de nood aan zorg stijgt.
  • Het schoolteam neemt voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften begeleidende maatregelen op maat, volgt de effecten ervan op en stuurt de maatregelen indien nodig bij.
  • Het schoolteam betrekt de leerlingen, de ouders en relevante partners bij de begeleiding.
  • De communicatie over de begeleiding is laagdrempelig en transparant.

Dag 3: samenwerken met het CLB (schooljaar 2022-2023)

Dag 4: ondersteunen van leerkrachten (schooljaar 2022-2023) 

Bijkomende info:

In de deelnameprijs is een broodjesmaaltijd inbegrepen.

Sessies: 4 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief mogen maximum 2 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 24,00 Euro
Lesgever: Loobuyck Kris
Van Overmeiren Martine
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Sint-Baafshuis (Inschrijven afgesloten)
Biezekapelstraat 2
9000 Gent (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • donderdag 2 december 2021 van 09:00 tot 16:00 (Afgelast)
    • maandag 25 april 2022 van 09:00 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.