Aanmelden




Laden…

Even geduld...

8511B-IND ASS en rouw

Doelstellingen:

Begeleiders krijgen een kader om preventief te werken rond rouwverwerking:  de school kan een pakket uitwerken voor de begeleiding van ASS-leerlingen die op een of andere manier een rouwproces ondergaan. De inhoud van de workshops kan als inspiratie dienen voor dit proces.

Doelgroep:

Begeleiders uit het buitengewoon onderwijs (alle types) en Gon-begeleiders. Ook collega's uit het gewoon onderwijs en het CLB zijn welkom.

Aanbieder: Dienst Nascholing en Internationalisering van het VSKO (DNI) i.s.m. VVKBuO
Inhoud:

Sessie 1: theoretisch kader rond rouwverwerking met ASS-knipperlichten

Sessie 2: keuze uit 2 van 3 paralel workshops: hierin worden respectievelijk een bordspel, een babbelbox en een proces in een school als inspiratie aangeboden

Workshop 1:  Bordspel ‘Alle Sterren van de hemel’ ook voor kinderen en jongeren met ASS

Kim Huysmans, klinisch psycholoog en rouwdeskundige.

Vanuit haar ervaring binnen de gehandicaptensector is zij zich meer gaan toeleggen op rouw bij deze doelgroep omdat ook zij nood hebben aan een gepaste ondersteuning en erkenning voor hun verdriet en verlies. Momenteel is zij  ook bezig met een onderzoek naar het doodsconcept bij mensen met autisme.

Alle Sterren van de hemel is een hulpmiddel voor hulpverleners die werken met kinderen, jongeren en volwassenen die een dierbare verloren hebben door de dood.

Alle facetten rondom een overlijden komen aan bod, namelijk overlijden, uitvaart, gevoelens, … en het brengt communicatie op gang. Vragen of zorgen kunnen verduidelijkt worden en het spel geeft een duidelijk kader waarbinnen er gesproken kan worden over de dood of de overledene. Mits enkele aanpassingen is dit bordspel een zeer waardevol hulpmiddel in de ondersteuning van kinderen en jongeren met ASS.

Het spel kan zowel individueel als in een groep of gezin aangeboden worden.

Tijdens deze workshop zal er stil gestaan worden bij de spelregels en de autismespecifieke aanpassingen. En aan de hand van casussen zal de toepasbaarheid van dit bordspel besproken worden.

Workshop 2: “De babbelbox, een verhaal van meer dan 20 jaar rouwverwerking”
Jef Goethals - aalmoezenier in het K.O.C St. Gregorius , Gentbrugge
Aan de hand van getuigenisverhalen gaan we dieper in op rouwarbeid en specifieke aandachtspunten in de rouwzorg. Een draaiboek of stappenplan kan behulpzaam zijn om mee aan de slag te gaan in de klas. Er is aandacht voor de hulpverleners en medewerkers, want het rouwen raakt ook hen. We maken kennis met de eerste rouwbox (babbelbox) en de ASS – knipperlichten die men in de babbelbox benoemt. Tot slot stellen we de vraag naar het waarom en de relatie tot God.

Workshop 3:Het proces van een scholengroep met de voorzieningrond rouw en verlies als inspiratie voor andere scholen en voorzieningen”.

Nele Decorte (VOC De Rozenkrans) en Heidi Notredame (BuSO De Rozenkrans) – beiden lid van het rouwteam van BuBaO De Strandloper(type 1 en 2) , BuSO De Rozenkrans (OV1-OV2), BuSO De Nieuwe Poort (OV3-type1) en VOC de Rozenkrans. 

Binnen de kwaliteitszorg naar hun leerlingen toe, werd er 8 jaar geleden met een werkgroep rouwbegeleiding op school gestart. Het is een overkoepelende werkgroep met afgevaardigden van de leefgroepen van het VOC, de BuSO-scholen de Rozenkrans en De Nieuwe poort en de BuBaO-school De strandloper.

Nele en Heidi vertellen over 8 jaar werken aan een overkoepelende visie, protocol en rouwwerking. Ze hebben een hele weg afgelegd, die weg gaan ze voor ons schetsen. Ze gingen oa te rade bij de palliatieve dienst ‘De Westhoek’. Ze blijven ook nu nog verder zoeken om hun aanbod en werking te verfijnen. Dit jaar staan ze stil bij de vraag of hun rouwkoffer auti-vriendelijk is en of ze deze nog kunnen aanvullen. In hun tekst ‘Actiepunten voor het rouwteam” kunnen we het volgende lezen: “ Naar integratie toe is het belangrijk leerlingen (en hun ouders, familie) met een verlieservaring te begeleiden, waarbij we met respect voor elkaar, keuzes kunnen maken in belang van de leerling.(emancipatorisch denken) Gedurende ons leven worden we dikwijls geconfronteerd met verliessituaties en afscheid nemen. Via onze visie en ons stappenplan willen we ruimte creëren om de dood en afscheid bespreekbaar te maken.”

Strategie en methode:

Plenaire lezing  en keuze uit 2 van 3 workshops.

Bijkomende info:

Scoutel ligt op enkele minuten wandelen van het Centraal Station, vlak aan het Kievitplein aan de nieuwe 2e stationsingang!
Vanuit Antwerpen Centraal, volg je links de Pelikaanstraat. Na ongeveer 400 m links (aan de verkeerslichten) onder de brug, de voetgangersdoorgang door wandelen en je komt in de Stoomstraat.
Je kan ook rechtstreeks vanuit het station de galerij doorlopen, op het einde loop je recht op de Stoomstraat.

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:

De deelnemers maken op voorhand hun keuze voor 2 workshops.


Voor dit initiatief kan je tot en met donderdag 24 mei 2012 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 30,00 Euro
Lesgever: verbond VVKBuO
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Scoutel (Inschrijven afgesloten)
Stoomstraat 3-7
2018 Antwerpen (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • dinsdag 29 mei 2012 van 09:00 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.