Aanmelden




Laden…

Even geduld...

Werkwinkel 1: De artistieke kwaliteiten van Van Eyck – een vergelijkend perspectief
Paul De Loore, gepensioneerd leraar esthetica

Je bekijkt het Lam Gods en andere werken van Van Eyck op een onbevangen manier, los van historische, iconografische en symbolsiche interpretaties. Door vergelijking met werken van tijdgenoten ontdek je het unieke plastische genie van Van Eyck.

Werkwinkel 2: Het Lam Gods schildertechnisch: een restaurateur aan het woord
Hélène Dubois, hoofd restauratieproject Lam Gods

Sinds 2012 wordt het altaarstuk van de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders van Eycks gerestaureerd door een team van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). De restauratie wordt in het openbaar uitgevoerd in het Museum voor Schone Kunsten te Gent. Interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek onthult geheel onverwachte en uitdagende nieuwe informatie over het meesterwerk en zijn geschiedenis.

Deze presentatie illustreert de ontdekking van een zestiende-eeuwse overschildering campagne die ongeveer de helft van het oppervlak bedekten en die al meer dan 450 jaar niet geïdentificeerd waren, de historische context waarin ze werden aangebracht, de diagnose van de toestand van de onderliggende originele verflagen en het herstel van de gebroeders van Eycks prachtige schilderijen.

Werkwinkel 3: Historisch denken met het boeiende verleden van het Lam Gods
Tom De Paepe, vakbegeleider geschiedenis Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio Oost-Vlaanderen

In de nieuwe leerplannen geschiedenis zal historisch denken nog meer centraal komen te staan. In deze werkwinkel ontdek je hoe je met een lesonderwerp als het Lam Gods de leerlingen historisch kan laten denken. Je maakt kennis met werkvormen, teksten en bronnen die leerlingen prikkelen om in het verleden te duiken.

Werkwinkel 4: Hoe klinkt "De aanbidding van het Lam Gods"? Over de muzikale dimensie van het retabel
Jan Christiaens, educatief medewerker CCV in het bisdom Gent

In deze werkwinkel maak je eerst kennis met de rijke muzikale beeldspraak van het boek Apocalyps, waarop Het Lam Gods gebaseerd is. Met harp en citer, fluit, trompet en bazuin staan de engelen en de ontelbare menigte voor de troon van het Lam. Ook ontdek je hoe deze hemelse liturgie klinkt in de oren van componisten als Louis Spohr, Gustav Mahler, Jean Françaix en Olivier Messiaen. Met een betoverend klankpalet wekken zij de tekst weer tot leven in het hart van wie het maar horen wil.

Werkwinkel 5: Kijk! Van Eyck!
Kim Decatelle, lerares Frans-geschiedenis-godsdienst-PAV

Slow art-methode:

- je kijkt traag naar een kunstwerk, i.c. schilderij "Portret van Arnolfini" van Jan Van Eyck;
- je kijkt en geniet van het werk door het grondig te bekijken;
- je verwoordt wat je objectief ziet;
- je verwoordt wat er in je op kwam op het moment dat je het werk te zien kreeg;
- je formuleert een vraag die je graag zou willen stellen aan de afgebeelde personages of aan de maker.

De begeleider situeert dit werk in tijd en ruimte.