Aanmelden




Laden…

Even geduld...

Inhoud keynote Erik Franck:

Onze samenleving verandert. Vooruitgang en keuzemogelijkheden zijn de drijvende motor. We willen alles hebben en dragen verantwoordelijkheid voor onze eigen beslissingen alsook de gevolgen ervan. Maar, zijn we dan niet al te vaak bezig onszelf iets wijs te maken? Persoonlijk leiderschap wordt meer dan ooit een uitdaging. Het gaat over zelfkennis en zelfbewustzijn. Mensen die bewust keuzes maken blijken op termijn fysiek en mentaal gezonder, succesvoller en gelukkiger.  

In deze keynote belichten we persoonlijk leiderschap vanuit het standpunt van de leidinggevende. We maken een batterij op die je kan helpen energieverlies bij medewerkers te detecteren. Daarnaast bekijken we ook concrete interventies die je kan doen om energieverlies te voorkomen binnen alle niveaus van preventie.  

De Wereld gezondheidsorganisatie (WHO – World Health Organisation) voorspelt dat tegen 2030, ongelukkigheid de meest invaliderende aandoening zal zijn. Niet als het van ons afhangt! 

  

Erik Franck (°1974) is psycholoog, erkend gedragstherapeut (UGent) en supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie. Hij is Professor Psychologie aan de Universiteit Antwerpen binnen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en geeft trainingen rondom welbevinden, leiderschap, talent en passie in samenwerking met Better Minds at Work en Tapascity. 

Prof. Erik Franck werkte ook mee aan het boek ‘Burn-out in de zorg’ waarin heel wat linken te vinden zijn met onderwijs. 

  

 

Inhoud plenum Steffie Desart

Burn-out Assessment Tool - een nieuwe meting van burn-out

Zowel op maatschappelijk als wetenschappelijk vlak is er de laatste jaren veel aandacht besteed aan burn-out, maar het ontbrak nog aan betrouwbare instrumenten om het probleem objectief in kaart te brengen. De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie (KU Leuven) heeft daarom drie jaar lang onderzoek gevoerd naar de meting van burn-out. In de lezing overlopen we de kern van het project: Wat is burn-out nu juist en hoe wordt het gemeten? We kijken kort naar de nieuwe definitie van burn-out en focussen op een betrouwbare meting via de?Burnout Assessment Tool. Deze vragenlijst maakt het mogelijk om een correcte diagnose te stellen, het risico op burn-out in te schatten en patiënten beter te begeleiden.

 

Steffie Desart is onderzoeksmedewerker aan KU Leuven. Ze is haar hele carrière al gepassioneerd door welzijn op het werk en dan meer bepaald vanuit een preventief oogpunt. In het verleden werkte ze als medewerker psychosociale aspecten bij Groep Idewe. Haar onderzoeksproject, samen met Wilmar Schaufeli & Hans De Witte, focust zich op de Burnout Assessment Tool. Daarnaast is ze ook bestuurslid bij de Vereniging van Erkende Stress- & Burn-out coaches, en bij Burn-out.Vlaanderen. Ze gaf al diverse lezingen, met burn-out als kernthema in Vlaanderen en houdt van een no-nonsens aanpak.