Veronique Grossi is personeelsdirecteur bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen.
Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen wil een aantrekkelijke en toonaangevende werkgever zijn. Medewerkers zijn ons grootste kapitaal; ‘in een sterke organisatie is de binnenkant, omgaan met de medewerkers, een spiegel voor de buitenkant, omgaan met de patiënten’.
De principes van het huis van werkvermogen sluiten erg aan bij onze visie, een aantrekkelijke werkomgeving waarin je dagelijks met goesting aan het werk gaat. Een loopbaan is meer dan werk alleen. Gezondheid, talenten, waarden,… maken ook deel uit van het huis dat gebouwd wordt door medewerkers zelf.
Wat mag je verwachten van deze workshop?
In deze workshop krijg je een helder beeld van de theorie achter het Huis van Werkvermogen. Aan de hand van praktijkoefening kunnen de deelnemers zelf een aantal basisprincipes in hun eigen praktijk vertalen. We maken de verbinding tussen de theorie en de concrete praktijk van het Wit gele kruis van Antwerpen.
Hoe is het Wit gele Kruis als grote zorgorganisatie aan de slag gegaan met deze basisprincipes? Wat werkt en wat werkt niet ? Zijn de resultaten bevredigend en kunnen we handvaten en tips en tricks doorgeven aan collega’s in andere sectoren ? We leren van elkaar en bestrijden zo samen de mythes rond burn out en verzuim.
Het ‘huis van werkvermogen’ geeft aan welke elementen bijdragen tot een gezond werkvermogen van de medewerker. Dat wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken (gezondheid, competenties, normen en waarden) en werkvereisten (5A’s). Het evenwicht tussen de verschillende verdiepingen geeft goesting, goesting heeft direct effect op de risico’s op burn out en verzuim. Werken aan ‘werk-vermogen’ hangt voor ons dan ook sterk samen met het voeren van een levensfasebewust personeelsbeleid, want burnout en verzuim is niet leeftijdbepaald.
Wie zijn wij?
De kernopdracht van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen bestaat erin om iedere zorgvraag te beantwoorden, en dat rekening houdend met een complexe en steeds evoluerende samenleving.
Een personeelsbeleid voeren anno 2020 vraagt dan ook een hele nieuwe mindset. Begrippen als duurzaamheid, engagement, maatschappelijke relevantie, zijn de inspiratie voor een menselijk en maatschappelijk personeelsbeleid. Mensen zoeken zingeving niet enkel meer in hun privéleven maar in alle facetten van hun leven. Ze willen een zinvolle job uitvoeren waarbij ze het gevoel hebben mee het verschil te kunnen maken. De nieuwe medewerker zoekt bevlogenheid, verbondenheid, stabiliteit, engagement, autonomie, balans tussen werk en privé... Die nieuwe waarden zijn niet in euro’s uit te drukken maar vragen om nieuwe vormen van erkenning en worden door andere drijfveren gestimuleerd.