Aan de hand van een uitgewerkt project ga je alle CAD vaardigheden leren om zelf projecten te maken.
In deze opleiding leer je op een eenvoudige wijze, vertrekkende van een draadmodel een volledig buizenframe te ontwerpen. Je werkt met profielen uit standaardbibliotheken (U-,I- … profielen, buizen …) en je gaat ook Internet bibliotheken raadplegen voor koopdelen zoals: wielen, scharnieren, sloten …
Met deze profielen leer je eigen ontwerpen te realiseren. Je zal ook leren om eigen profielen te bewaren in een eigen bibliotheek. Met de Weld Calculator kan je snel de sterkte van een las berekenen zonder dat je eerst het model moet tekenen. Tijdens de cursus leer je ook 3D en 2D lassamenstellingen maken met automatisch of handmatig geplaatste lassymbolen. Er wordt gewerkt met de nieuwste versie van de software.
In het project zal ook een onderdeel uit plaatmateriaal gemaakt zijn. De theoretische begrippen (neutrale lijn, k-factor …) zullen zeker aan bod komen. Je gaat eerst een handmatige berekening maken en daarna deze uitkomst vergelijken met het berekende resultaat uit het CAD pakket. Plooilijnen en plooivolgorde kan je makkelijk aanmaken en controleren op maakbaarheid. Je leert hoe je snel een 3D model in plaatmateriaal maakt en daarna automatisch een plaatuitslag kunt genereren. Van de 3D- modellen leer je ook 2D-tekeningen genereren. Je leert de specifieke functionaliteit van de moderne 3D pakketten met betrekking tot het ontwerp van constructies uit plaatmateriaal benutten. Naast het tekenen van vlakken, plooien, felsen, flenzen, uitsnijdingen, ponsen en dergelijke kun je in het CAD pakket vrij eenvoudig van een “geplooide” naar een “vlakke” 3D-voorstelling van je plaatwerk schakelen.
Na het behandelen van de nieuwe vaardigheden wordt de cursist bijgestaan bij het verwezenlijken van zijn project. Het is de bedoeling dat de ingeschreven deelnemers enkele weken op voorhand hun idee of projectje doorsturen zodat dit voorbereid kan worden om de cursustijd zo optimaal mogelijk te benutten.