PROGRAMMA
9 u. - 9.45 u.: onthaal
9.45 u.: verwelkoming en bezinning
10 u.: Inleidende lezing “De ‘ars celebrandi’ van de woord- en gebedsdiensten” Kan. Bart Paepen bisdom Antwerpen, vicaris voor vorming en liturgie
11.15 u.: zoempauze
11.25 u.: Wat betekent de lezing voor ‘zintuiglijk vieren’ in onze scholen en instellingen? Door afgevaardigde van de Commissie Pastoraal
11.55 u.: voorstellen Elisabeth-website en uitwisselingsforum ‘zintuiglijk vieren’
12.20 u.: middagpauze
13.15 u.: eerste werkwinkel
14.15 u.: koffiepauze en wisselen van lokaal
14.30 u.: tweede werkwinkel
15.30 u.: verplaatsen naar kapel
15.40 u.: afsluitende viering
Overzicht werkwinkels:
1. “Zintuigen… zin-gevings-tuigen?....!. “ door Katelijne Draulans en Norbert Wauters, pastoraal verantwoordlijken in zorginstelling ‘De Witte Mol’ deel van VZW Stijn.
Ze schetsen de evolutie van hun pastoraal aanbod binnen de zorginstelling. Hun 13-jarig groeien, de zoektocht naar het evenwicht tussen geloofsbeleving, levensverhaal en zintuiglijk vieren, aan de hand van concrete vieringen die ze er deden.”
2. “Zintuiglijke elementen binnen een gedifferentieerd aanbod om met alle leerlingen samen te vieren.” Door Ann Joris, pastores van het revalidatiecentrum en de buitengewone scholen van Pulderbos.
Ann put uit een rijke ervaring binnen de parochies die ze begeleidt en haar jarenlange inzet in Pulderbos. De doelgroep van Pulderbos is erg verscheiden van jonge kleuters tot adolescenten, van cognitief sterkere tot hele zwakke leerlingen. Toch slaagt Ann erin om alle leerlingen te betrekken bij het samen vieren. Ze getuigt van de eenvoud waarmee ze leerlingen tracht te be-geest-eren en geeft ideeën uit haar praktijk mee als inspiratie.
3. “Zin in de Bijbel” door Lode Vandeputte, priester en medewerker van caritas West-Vlaanderen.
In een interactieve workshop gaan we op zoek naar manieren om Bijbelverhalen zintuiglijk te beleven met personen met een ernstige of diepe verstandelijke beperking. Lode zal op voorhand een aantal Bijbelverhalen selecteren. Die gaan we dan proberen zintuiglijk uit te werken in kleine groepjes. Tenslotte is er uitwisseling en worden er nog nog tal van creatieve ideeën uitgewisseld.
4.”Snoezelelementen in vieringen” door Filiep Vandenberghe verbonden aan dienstverleningscentrum De Triangel, Lovendegem
Vertrekpunt zijn een aantal themavieringen die binnen De Triangel uitgewerkt werden voor de bewoners en leerlingen waarbij er steeds werd voor gezorgd dat er voldoende elementen zijn die zoveel mogelijk zintuigen aanspreken.
Sommige elementen laat hij in de werkwinkel concreet ervaren en over andere elementen vertelt hij gewoon en illustreert ze met PowerPoint-beelden.
De bedoeling is kennismaking met deze mogelijkheden, maar ook het uitwisselen van interessante praktijkervaringen van de deelnemers.
5.“De wondere wereld van klank” door Claudia Shmelzer, gespecialiseerd in basale activiteiten in zorginstelling ‘De Witte Mol’ deel van VZW Stijn en medewerker op vraag aan zintuiglijke vieringen..
In een eerste gedeelte nodigt Claudia de deelnemers uit om op een puur zintuiglijke manier waar te nemen en zich te laten onderdompelen in een sessie vol klank. Om aansluitend met deze waarneming zelf aan te slag te gaan met klank. Het laatste kwartier wordt samen met een afgevaardigde van de Commissie Pastoraal bekeken hoe de inhoud van deze sessie bruikbaar kan zijn in vieringen.