Aanmelden
Laden…

Even geduld...

BETXACA0PRJ220091-04 Het Forum - De kracht van spel (in het kleuteronderwijs)

De deelnemers krijgen achtergrond en concrete handvatten om te groeien in spelbegeleiding van jonge kinderen in het kleuteronderwijs.   

Doelstellingen:

Specifiek KdG

 • Hoe maak je kleuters partner van het spel in de klas ? Hoe verken je met hen thema’s en zorg je voor een inclusieve participatieve aanpak? Hoe zet je de brede diversiteit in de klas in als klracht ?

Specifiek UCLL

 • Hoe kan je spel in de klas ten volle waarderen? Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kind interacties die het spel van kinderen verrijken en uitdagen? Hoe kan je via het spontaan spel van kleuters een warme band met alle kleuters opbouwen ? Hoe stimuleer je zelfsturing van kleuters doorheen hun spontane spel ?
Doelgroep:

Deze sessie biedt achtergrond, inspireert met mooie praktijkvoorbeelden en laat je groeien in spel. Voor kleuterleerkrachten, pedagogisch medewerkers, begeleiders, opleiders, vormingswerkers, studenten, opvoeders, leidinggevenden en iedereen met een passie voor het jonge kind.

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Jonge kinderen spelen de hele dag door. Dat mag, meer nog: dat moet. Spel is een krachtige context waarin kinderen met ondersteuning van een vaardige begeleider volop groeien. Spelbegeleiding is verkennen, verbinden en verrijken. Samen op pad gaan en leren van elkaar.

We stellen ons in deze sessie een aantal gerichte vragen over de kracht van spel in onderwijs en educatie:

 • Hoe kan je spel in de klas ten volle waarderen? Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kind interacties die het spel van kinderen verrijken en uitdagen? Hoe verbind je je met de groep via spel?
 • Liggen er dan ook kansen in het spontane spel? En wanneer ontstaat intense betrokkenheid?

Onderwerpen als relatie en gedrag, zelfsturing, taal en rekenen met jonge kinderen en inbreng van kinderen in het thema komen uitgebreid aan bod. Interactie met kinderen is steeds een sleutelwoord.

Deze sessie is gebaseerd op onderzoeken waarin leerkrachten en andere begeleiders van peuters en kleuters samen met experts de kracht van spel in hun eigen praktijk hebben onderzocht. De kracht van spel - 9789085600930 - Uitgeverij SWP (swpbook.com)

Bijkomende info:

De expertisecentra Groeikracht in Onderwijs (KdG) en Education & Development (UCLL) werkten samen met IPABO Amsterdam aan het boek de « Kracht van spel dat recent verscheen bij SWP Amsterdam

 • Lien De Coninck is onderzoeker Expertisecentrum Groeikracht in Onderwijs en pedagoge lerarenopleiding kleuteronderwijs bij Karel de Grote Hogeschool Antwerpen.
 • Jo Van de Weghe is onderzoeker Expertisecentrum Groeikracht in Onderwijs bij Karel de Grote Hogeschool Antwerpen.
 • Ilse Aerden is onderzoeker expertisecentrum Education & Development bij UCLL en docent binnen de Banaba Zorgverbreding en Remediërend leren in UC Limburg.
 • Caroline Van Craeyveldt is onderzoeker expertisecentrum Education & Development bij UCLL en docent binnen de Banaba Buitengewoon onderwijs in UC Leuven.
Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:

Kan je niet digitaal aansluiten? Geen probleem. We nemen de sessie op en als ingeschreven deelnemer kan je de opname bekijken tot het einde van de week.


Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 9 januari 2023 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 60,00 Euro
Lesgever: Aerden Ilse
Van de Weghe Jo
Van Craeyveldt Caroline
De Coninck Lien
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Online sessie (Inschrijven afgesloten)
(Kaart)
 • Reeks 1: (Voorbij)
  • dinsdag 10 januari 2023 van 13:30 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.