Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETPBES0FBI240155-02 Fiscaliteit voor onderwijsvzw’s – deel 2: de fiscale gevolgen van de verhuring van schoolinfrastructuur

In schoolbesturen moet gekend zijn wat de fiscale verplichtingen zijn waaraan vzw’s onderworpen zijn en wat de fiscale gevolgen kunnen zijn van beslissingen.

Doelstellingen:
  • De deelnemers hebben een overzicht van de belangrijkste fiscale wetgeving die voor schoolbesturen relevant is (btw, rechtspersonenbelasting inclusief onroerende voorheffing en roerende voorheffing, registratierechten en successierechten inclusief patrimoniumtaks, voordelen van alle aard op fiscale fiches, fiscale attesten kinderopvang, effectentaks).
  • De deelnemers kennen het toepassingsgebied en de grenzen van vrijstellingen en andere fiscale gunstmaatregelen.
  • De deelnemers kennen de fiscale gevolgen van activiteiten die door veel scholen worden georganiseerd: fondsenwervingsacties, doorrekeningen, verhuur van lokalen, didactische uitbatingen.
  • De deelnemers kunnen de informatiebronnen vinden betreffende fiscale materies.
  • De deelnemers kunnen de fiscale gevolgen van de beleidsbeslissingen van de vzw en haar belangrijkste partners inschatten. In de eerste sessie werd een algemeen overzicht gegeven. In deze tweede sessie worden de fiscale gevolgen van verhuring van school-infrastructuur toegelicht.
Doelgroep:

Algemeen directeurs, coördinerend directeurs, financieel directeurs, andere leidinggevenden en administratief medewerkers van onderwijsinstellingen die lid zijn van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

De financiële gevolgen kunnen zwaar zijn voor een vzw die de fiscale wetgeving niet correct volgt. De eerste sessie van de opleiding liet je kennismaken met de verschillende belastingsystemen waaraan een schoolbestuur onderworpen kan zijn: btw, rechtspersonenbelasting, effectentaks, patrimoniumtaks en andere succes-sierechten, registratierechten, fiscale fiches, fiscale attesten kinderopvang. Het toepassingsgebied en de grenzen van de vrijstellingen en andere fiscale gunstmaatregelen werden verkend. Er werd nader ingegaan op de fiscale gevolgen van fondsenwervingsacties, doorrekeningen, en didactische uitbatingen. Deelnemers werden vertrouwd gemaakt met de bronnen van fiscale informatie en de fiscale terminologie. De tweede sessie focust op de fiscale gevolgen van de verhuring van school-infrastructuur.

Strategie en methode:

De deelnemers kunnen tot 14 dagen voor de eerste sessie vragen of casussen bezorgen aan de organisator/spreker.

De spreker tracht in de mate van het mogelijke de inhoud van de vorming af te stemmen op de vragen/casussen van de aanwezige deelnemers.

Bijkomende info:

Minimum aantal deelnemers om door te laten gaan: 10

Dit initiatief wordt georganiseerd voor leden van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Sessies: 1 sessie(s)
Kwalificatie:

Herwerking.

Voorwaarde:
Voor dit initiatief mogen maximum 2 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 65,00 Euro
Lesgever: Vermeersch Trui
Engelen Ruth
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Online sessie (Inschrijven afgesloten)
(Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • vrijdag 22 november 2024 van 09:00 tot 12:30
  • Reeks 2: (Voorbij)
    • donderdag 28 november 2024 van 09:00 tot 12:30
Wachtlijst - Volzet? Schrijf je hier in!
(Kaart)
  • Reeks 3:
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.