Aanmelden




Laden…

Even geduld...

Techniek en technologie over de vakken heen

De Becker G., Wyckmans P. Techniek en technologie over de vakken heen, Inspiratie voor vakoverschrijdend werken in het ASO (Syllabus serie nr. 15) Heverlee-Leuven, LannooCampus, 2005, 172 pp.

Technisch-technologische vorming komt in het algemeen secundair onderwijs aan bod als een vakoverschrijdend thema voor de tweede en de derde graad.

Leerlingen die als gevolg van hun studierichting minder frequent in contact komen met techniek en technologie in vergelijking met hun leeftijdgenoten uit het TSO/BSO en KSO worden ook dagelijks geconfronteerd met technische realisaties en technologische hoogstandjes die het leven en werken in de 21ste eeuw mogelijk maken en vergemakkelijken. Alle domeinen komen hierbij aan bod: van geneeskunde tot huishoudkunde, van chemie tot bio-technologie, van kunst tot gebruiksvoorwerp. Hierbij dienen regelmatig - ook ethische -keuzes gemaakt, rekening houdend met een holistische visie op mens en wereld en de waarden die we hierbij willen hanteren.

Dit boek vormt een aanzet om met leerlingen aan de slag te gaan niet alleen theoretisch maar ook praktisch via werkvormen als groepswerk, opzoekingswerk, scripties, mini-ondernemingen, bedrijfssimulatiespelen, leerbedrijven, mogelijk in de toekomst ook leerondernemingen.

Het boek verduidelijkt de begrippen wetenschap, techniek en technologie. Het stelt dat de rode draad die begint in het basisonderwijs bij wereldoriëntatie en in de eerste graad van het secundair onderwijs bij het leervak technologische opvoeding vakoverschrijdend kan uitgewerkt worden in de vier laatste jaren van het ASO. Eindtermen, concrete schoolvoorbeelden, ondersteunende organisaties, implementatiestappen en de wijze van evalueren op het schoolniveau zowel als evalueren op het individuele niveau komen hierbij aan bod.

Guy De Becker is vakbegeleider bij de Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst van Aartsbisdom Mechelen-Brussel en nascholer voor het VVKSO.

Paul Wyckmans is projectleider vakoverschrijdende thema’s bij het Pedagogisch Bureau van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.