Aanmelden




Laden…

Even geduld...

Vrij vriendelijk: relationele vorming in het secundair onderwijs. Handleiding + video

Laurent Annemie, Vrij vriendelijk: relationele vorming in het secundair onderwijs. Handleiding + video. (Syllabus serie nr. 5) Leuven, Garant, 2001
(werkboek ISBN 90-441-1150-7 video ISBN 90-441-1150-7)

Vrij vriendelijk omvat twee werkmiddelen: een werkboek met interactieve werkvormen en gespreksmethodieken (voor leerkrachten) en een video met gesprekken van jongeren over relaties en seksualiteit (voor leerlingen en leerkrachten). Beide middelen, werkboek en video, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vrij vriendelijk is te gebruiken door elke leerkracht die met leerlingen wil werken rond relaties en seksualiteit. Het werkt drempelverlagend voor de leerlingen bij het spreken over zichzelf in groep: dankzij de video kunnen ze vertrekken vanuit ideeën van leeftijdsgenoten en leren van elkaar.

In de montage doen jongeren tussen 15 en 18 jaar uitspraken over vriendschap, relaties, liefde en seksualiteit. Ze vertellen over hun belevingen en hun ervaringen in deze levensdomeinen. Soms geven zij er ook hun mening bij.

Vijf thema’s werden uit deze gesprekken gedistilleerd: vrienden – meisjes/jongens – verliefd - intiem – vrijen. Het gaat er niet om of de uitspraken van deze jongeren juist of fout zijn. De bedoeling is dat ze het communicatieproces in de klas op gang trekken en stimuleren. Erkenning, herkenning en bevraging vormen de basis van dit leerproces tussen leerlingen en leerkrachten.
 

Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.