Aanmelden




Laden…

Even geduld...

PBRMCSO0DLP250255-01 Onderzoekscompetentie in het domein Kunst en creatie

Tijdens dit initiatief leer je hoe je leerlingen binnen het studiedomein Kunst en Creatie stap voor stap begeleidt in het doorlopen van een volledige onderzoekscyclus.
In vijf sessies verken je telkens één fase van het onderzoeksproces: van het prikkelen van fascinaties tot het presenteren van betekenisvolle resultaten. Je maakt kennis met inspirerende werkvormen, praktijkgerichte tools en concrete voorbeelden die je meteen kunt inzetten in je klaspraktijk.
Dit traject speelt in op de nood aan houvast bij het realiseren van het leerplandoel rond onderzoekend leren, en biedt ruimte voor uitwisseling, creativiteit en verdieping.

Doelstellingen:
  • Je krijgt inzicht in de opbouw en het belang van een onderzoekscyclus binnen het domein Kunst en Creatie.
  • Je verdiept je kennis over hoe leerlingen artistieke fascinaties kunnen vertalen naar onderzoekbare vragen.
  • Je oefent in het begeleiden van leerlingen bij het selecteren en beoordelen van bronnen die relevant zijn voor artistiek onderzoek.
  • Je ontwikkelt vaardigheden om leerlingen te ondersteunen bij het kiezen en toepassen van passende onderzoeksmethoden.
  • Je versterkt je competenties in het begeleiden van reflectie, interpretatie en betekenisgeving binnen een artistiek onderzoeksproces.
  • Je leert hoe je leerlingen kunt helpen hun onderzoeksresultaten creatief en helder te rapporteren, afgestemd op hun kunstdiscipline.
  • Je vertaalt de visie op onderzoekend leren uit het leerplan naar concrete werkvormen en evaluatiepraktijken in je klas.
  • Je wisselt ervaringen en good practices uit met collega’s en bouwt aan een gedeeld referentiekader voor onderzoekend leren in kunstonderwijs.
Doelgroep:

Leraren specifieke vorming derde graad Kunst en creatie (D- en D/A-finaliteit)

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

In dit professionaliseringstraject leer je hoe je leerlingen binnen het studiedomein Kunst en Creatie begeleidt bij het doorlopen van een volledige onderzoekscyclus. In vijf sessies verken je telkens één fase van het proces: van het formuleren van een onderzoeksvraag tot het presenteren van de resultaten. Je maakt kennis met inspirerende werkvormen, praktijkvoorbeelden en tools die je meteen kunt inzetten in je klaspraktijk. De focus ligt op het stimuleren van nieuwsgierigheid, kritisch denken en artistieke reflectie. Je leert hoe je leerlingen helpt om persoonlijke fascinaties te vertalen naar betekenisvolle onderzoeksvragen, hoe ze bronnen selecteren, methodes kiezen, resultaten interpreteren en hun bevindingen creatief rapporteren. Dit initiatief biedt houvast bij het realiseren van het leerplandoel rond onderzoekend leren en creëert ruimte voor uitwisseling en verdieping met collega’s.

Strategie en methode:

Dit initiatief is praktijkgericht en interactief opgebouwd. Elke sessie combineert een korte theoretische input met activerende werkvormen zoals kijkopdrachten, mindmapping, duo-interviews, casusanalyses en simulaties. De deelnemers worden actief betrokken en krijgen ruimte om eigen ervaringen, vragen en voorbeelden in te brengen. Er is veel aandacht voor uitwisseling tussen collega’s, zodat good practices gedeeld en verdiept kunnen worden.

De beginsituatie van de deelnemers wordt in kaart gebracht via een korte intake of bevraging vooraf. Zo kunnen de werkvormen en voorbeelden afgestemd worden op de specifieke contexten (bv. studierichting, finaliteit, ervaring met onderzoekend leren). De nascholer fungeert als begeleider en coach, en stimuleert reflectie, creativiteit en transfer naar de klaspraktijk.

Bijkomende info:

Deelname aan dit initiatief bedraagt 50 euro, behalve voor niet-leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 

Zij betalen 325,00 euro. 

Sessies: 5 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot 7 dagen op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 50,00 Euro
Lesgever: de Baene Henk
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Guimardstraat 1
1040 Brussel (Kaart)
  • Reeks 1:
    • woensdag 8 oktober 2025 van 13:30 tot 15:30
    • woensdag 5 november 2025 van 13:30 tot 15:30
    • woensdag 21 januari 2026 van 13:30 tot 15:30
    • woensdag 4 maart 2026 van 13:30 tot 15:30
    • woensdag 22 april 2026 van 13:30 tot 15:30
Wachtlijst - Volzet of passen de data niet? Schrijf je hier in.
(Kaart)
  • Reeks 2:
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.