PBRMSKO0DGL240085-29 Databistrodag - Wat we samen vieren! Samen de blik op succes voor élke leerling!
Met de Databistrodag brengen we jullie samen om de successen te vieren, om elkaars dynamiek te waarderen, innoverend denken te stimuleren en mekaar te blijven aanmoedigen. In de Databistro ligt de focus immers op zoeken hoe we alle leerlingen zo succesvol mogelijk kunnen laten vorderen. Een mindset gericht op groei is hierbij onontbeerlijk. Een verrassende keynotespreker gecombineerd met activerende werkvormen om van elkaar te leren vormen de rode draad doorheen de Databistrodag. ‘Let’s share the dishes!’
Doelstellingen:
- Je kan de ingrediënten van je eigen succes benoemen.
- Je krijgt inspiratie om de successen met je team te vieren.
- Je krijgt ‘goesting’ om de focus op succes voor élke leerling verder te zetten.
- Je hebt inspiratie opgedaan door te leren van elkaar.
Doelgroep:
- Onderwijskundige leiders (directeurs en anderen)
- Medewerkers betrokken bij de aansturing van de onderwijsloopbaan
- Medewerkers die de datageletterdheid in het lerarenteam versterken
- Leerkrachten die hun datageletterdheid via onderzoek over leerlingenstromen willen versterken
Aanbieder:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:
Het praktijkonderzoek van de Databistro volgt niet enkel de uitrol van de modernisering. We kregen vorig schooljaar met het concept ‘Academisch optimisme’ zelfs wetenschappelijke evidentie van het belang om te werken aan de mindset van het lerarenteam richting succes voor élke leerling. Dit schooljaar zal Jan Vanhoof met zijn keynote "De onderzoekende onderwijsprofessional" in gesprek gaan over hoe we onze lerarenteams nog meer academisch optimistisch kunnen maken.
Workshops:
Aanbod workshops deel 1dinsdag 29 april 2025 van 12:45 tot 13:30Een klassenraad met effect: beeldvorming, monitoring en reflectie! Spreker: Steven Mulkers en Ingrid Steegen
Wil je bijdragen aan het succes van elke leerling? Ontdek hoe een effectieve klassenraad aanzet tot actie op basis van beeldvorming en effectmeting van initiatieven. Door gerichte analyses en evaluaties maken we samen het verschil en zetten we concrete stappen naar optimale leerprestaties en welzijn voor alle leerlingen.
Leerlingen met hoogopgeleide moeders die tegen advies zitten en toch een A-attest behalen. Spreker: Annelene Timmermans en Polien Van Hoof
In deze sessie bespreken we hoe leerlingen met hoogopgeleide moeders het advies van de klassenraad soms niet opvolgen en dus in een richting zitten 'tegen advies'. Toch slagen ze erin een A-attest te behalen. We leggen uit hoe we dit voor onze school onderzochten en delen graag wat we eruit leerden.
Data-informed handelen dankzij Databistro Spreker: Silke Hannosset
In drie stappen naar een data-informed actieplan:
1. gespreide kennisopname en expertisedeling op basis van de gerechten van Databistro
2. neuzen in dezelfde richting dankzij een beleidsdag o.l.v. Conny, Bart en Kristine
3. data-informed reflectiedag waarop we via process-mapping kwamen tot een actieplan voor succes voor élke leerling
Wij vertellen je graag hoe we dit met de nodige traagheid hebben aangepakt en welke successen en hobbels we hierbij ervaarden.
Succes in elke studierichting vanuit een passie voor het technische onderwijs. Spreker: Tine Vlaemynck en Koen Declerck
Inkijk in de opstart van datageïnformeerd reflecteren over succesvolle oriëntering van alle leerlingen in een technische school vanaf dag 1 van een schooljaar. Welke ondersteuning in kwaliteitsontwikkeling is belangrijk voor de school.
Sherpa school overschrijdende werkgroep kwaliteit Spreker: Patricia Joosten
Met Sherpa doen wij onderzoeken voor de zes secundair scholen binnen Prizma. Dit kan vraag gestuurd of op initiatief van de werkgroep (via een dashboard). Na het bepalen van een goede onderzoeksvraag gaan de drie leraren aan de slag). Ze halen de data op veel verschillende plaatsen. Ze rapporteren aan de directies (en op vraag aan het schoolteam op een personeelsvergadering) en posten de bevindingen in een Teams omgeving. Ze worden ook nauw betrokken bij doorlichtingen.
Proces dat in onze school gelopen wordt. Spreker: Anita Martens
Gestart vanuit buikgevoel: leerlingen volgen advies niet.
Overgang van 2 naar 3: loopt moeilijk - lln TA en toch slagen - adviezen opnieuw geformuleerd (inzet eruit - plustaal) - benieuwd naar effecten (langere termijn nodig).
Aanbod workshops deel 2dinsdag 29 april 2025 van 13:40 tot 14:25Gluren bij de buren Spreker: Tom Verheyden
Van een interne studie van onze beeldvorming en attesten evolueerden we naar een diepgaander onderzoek over scholen heen. Zo hopen we de juiste werkpunten te vinden en van elkaar te leren. Op deze manier kunnen we niet alleen onze schoolwerking versterken en onze leerlingen meer studiesucces laten ervaren, maar ook die van de andere scholen.
Pedagogische studiedag rond datageletterdheid + vervolgtraject Spreker: Tinne Van Den Broeck
In september organiseerden we een pedagogische studiedag met als doel onze leraren datageletterd te maken, zin te doen krijgen in data als hefboom voor kwaliteitszorg en reflectie over de eigen onderwijspraktijk uit te lokken. We werkten met een plenair gedeelte en gingen daarna aan de slag in kleine groepjes rond specifieke thema's. Op basis van die reflecties werden actiepunten geformuleerd die verder vorm krijgen in de loop van het schooljaar en in ons meerjarenplan.
Opstart werken met data - Hoe onze school geïnspireerd wordt. Spreker: Caitlin De Winter, Inge De Wachter, Nele Dessoy, (Janne Oprins)
- Beleidsteam aan de slag met data sinds dit schooljaar
- Vertrokken vanuit onderzoeksvragen, kleine acties
- Focus op instroom
Data-geïnformeerd reflecteren over interne leerlingenstromen binnen de scholengemeenschap Spreker: Gert Van den Broeck
Scholengemeenschap Sint-Quintinus keurde in december een Toekomstplan goed waarbij er in de toekomst zal gewerkt worden met onafhankelijke middenscholen en domeinscholen in de bovenbouw. Deze beslissing kwam mede tot stand na analyse van de leerlingenstromen binnen onze scholengemeenschap. Wat leerden de data ons over de manier waarop leerlingen zich momenteel bewegen binnen onze scholengemeenschap? Wat is de impact van het studieaanbod op de keuzes van leerlingen? In welke mate werden adviezen gevolgd door leerlingen en tot welke attestering leidde dit?
Bijsturen van adviezen en profielen op basis van data Spreker: Leen De Roover
De vaststelling, na dataonderzoek, dat leerlingen die van 2 naar 3 tegen advies kozen, soms wel succesvol waren (zij het meestal niet op lange termijn), deed ons niet alleen reflecteren over de basis en de formulering van de adviezen, maar ook over de inhoudelijke invulling van vakken in sommige richtingen. Via o.a. bijsturing van lessenroosters en studierichtingsprofielen en het openstellen van bepaalde onderzoeksvragen in Analytics voor leraren om ook kernteams datageïnformeerd te leren werken, hopen we dat onze leerlingen nog sneller in de juiste studierichting hun talenten kunnen ontplooien.
Effectieve klassenraden met systematiek rond beeldvorming (BP1) Spreker: Sofie Byloos en Davina Vos
Hoe efficiënt zijn klassenraden als je gedrag van leerlingen op voorhand bespreekt zodat de focus ligt op leren? Wij kunnen jullie hierover inspireren. We stelden door deze werkwijze vast dat onze brede basiszorg moet verbreed worden en hebben ingezet op effectieve didactiek door onze verwachtingen naar ons schoolteam te expliciteren in schoolbrede afspraken; 5 principes van een goede les. Ons professionaliseringsplan is volledig geënt op deze 5 principes van een goede les en dus effectieve didactiek. Met vallen en opstaan zijn we ons schoolteam aan het professionaliseren richting succes voor élke leerling!
Strategie en methode:
Naast een prikkelende keynote gaan we resoluut activerende werkvormen hanteren om het leren van elkaar te stimuleren én good practice te delen.
We voorzien op het einde van de Databistrodag expliciet tijd voor de deelnemers van de school om de transfer van al het geleerde naar de eigen schoolcontext te maken.
Bijkomende info:
De deelnemers zijn op de hoogte van het proces rond het praktijkonderzoek van de Databistro op school. Het is evident dat de school actief met het praktijkonderzoek van de Databistro aan de slag is gegaan in het schooljaar 24-25.
- Indien de school met 1 of 2 deelnemers inschrijft zal er 70,00 euro per deelnemer worden aangerekend.
- Indien de school met minstens 3 deelnemers inschrijft zal er 60,00 euro per deelnemer worden aangerekend. Dit zal met de facturatie verrekend worden.
Vragen hierover? academie@katholiekonderwijs.vlaanderen
Sessies:
2 sessie(s)
Voorwaarde:
Successen vier je samen. Het is een goed idee om deel te nemen met verschillende collega's van je team.
Voor dit initiatief kan je tot en met dinsdag 22 april 2025 in- en uitschrijven.
Bijdrage:
70,00 Euro
Lesgever:
Debbaut Bart
Impens Kristine
Witters Conny
Contact:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
DPCM
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
Frederik de Merodestraat 18
2800
Mechelen
(Kaart)
- Reeks
1:
- dinsdag 29 april 2025
van
09:30
tot
16:30