Aanmelden




Laden…

Even geduld...

LEDBPER0PEB240100-09 Reaffectatie in het buitengewoon secundair onderwijs

Bij een daling van de personeelsomkadering in een school dreigt voor sommige personeelsleden terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking. In deze situatie moeten er bepaalde stappen gevolgd worden die vastgelegd zijn in het reaffectatiebesluit. We bekijken de regelgeving van naderbij en focussen in het bijzonder op de specifieke regels en aanpak in het buitengewoon onderwijs. Om goed zorg te dragen voor de personeelsleden is het belangrijk dat deze complexe regelgeving correct wordt toegepast en dat de personeelsleden tijdig ingelicht worden over de te volgen stappen.

Doelstellingen:
  • Je verwerft inzicht in de belangrijkste principes die van toepassing zijn bij de verdeling van de betrekkingen, de terbeschikkingstelling, reaffectatie en wedertewerkstelling in het buitengewoon onderwijs.
  • Je past de regelgeving correct toe bij de aanwending van de lesuren, uren en punten.
  • Je maakt het juiste onderscheid tussen reaffectatie en wedertewerkstelling.
  • Je zet de stappen in de juiste volgorde wanneer ter beschikking gestelde personeelsleden gereaffecteerd of weder tewerkgesteld moeten worden.
  • Je onderscheidt de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het schoolbestuur, de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap en de Vlaamse Reaffectatiecommissie in het kader van de reaffectatieverplichtingen.
Doelgroep:
  • Directeurs en administratief medewerkers van het buitengewoon secundair onderwijs
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Een school voor buitengewoon onderwijs ontvangt lesuren, uren en punten van het Ministerie van Onderwijs om personeelsleden mee aan te stellen.
Bij een daling van het leerlingenaantal kan er ook sprake zijn van een daling van de personeelsomkadering. Sommige vast benoemde personeelsleden kunnen hierdoor bedreigd worden door een terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking (TBSOB). Het reaffectatiebesluit voorziet dat er voor ter beschikking gestelde personeelsleden een toewijzing gezocht moet worden (reaffectatie of wedertewerkstelling) in de eigen school, in een andere school van het schoolbestuur, in
een school binnen de scholengemeenschap of in een school buiten de scholengemeenschap.
De regelgeving legt vast welke stappen er gevolgd moeten worden.
Tijdens deze vorming gaan we dieper in op alle principes en begrippen over reaffectatie.
We zoomen in het bijzonder in op de specifieke regels die van toepassing zijn in het buitengewoon onderwijs.
Na het volgen van deze vorming ben je in staat om de reaffectatieregels correct toe te passen wanneer je in je school met TBSOB geconfronteerd wordt.

Strategie en methode:

De doceermethode wordt gevolgd. De verschillende principes, termen, stappen... worden één voor één besproken en verduidelijkt. Tijdens de vorming komen er verschillende voorbeelden/casussen uit het buitengewoon onderwijs aan bod ter illustratie. Er is een zekere basiskennis over de personeelsomkadering in het buitengewoon onderwijs vereist om deze vorming te kunnen volgen.

Bijkomende info:

Het is handig als de deelnemers hun eigen laptop meebrengen zodat ze de presentatie kunnen meevolgen. De PowerPoint-presentatie zal bij het begin van de vorming ter beschikking worden gesteld.

Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:

Basiskennis over de personeelsomkadering en de specifieke ambten in het buso.


Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 19 mei 2025 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 10,00 Euro
Lesgever: De Praitere Gunther
Jansen Katrien
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Guimardstraat 1
1040 Brussel (Kaart)
  • Reeks 1:
    • dinsdag 20 mei 2025 van 09:00 tot 12:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.