Aanmelden




Laden…

Even geduld...

3/11/04-module A Kwaliteitszorg en zelfevaluatie van deelaspecten van het schoolleven.

Doelstellingen:
  • De deelnemers worden vertrouwd gemaakt met de principes van kwaliteitszorg en zelfevaluatie. De nadruk ligt niet zozeer op het gebruik van een methodiek, doch op het aannemen van een attitude van bestendige kwaliteitscontrole, - borging en - verbetering.
  • De werkgroepen leren zelfstandig een proces van kwaliteitszorg doorlopen (de kwaliteitscirkel, gekaderd in een schooleigen visie en verwoord in duidelijke doelen) ter bevordering van de schoolkwaliteit.
  • Tijdens het proces wordt ook aandacht geschonken aan het verhogen van het beleidsvoerend vermogen (incl. het lerende vermogen) van de deelnemende scholen.
Doelgroep:

Werkgroepen van secundaire scholen (minimum 1 directielid, 1 lid van het middenkader én 1 leraar, liefst ook 1 lid van het ondersteunend personeel) en pedagogisch begeleiders.

Aanbieder: Dienst nascholing en internationalisering van het VSKO (DNI) i.s.m. Stafdienst PBDKO
Inhoud:

Aangezien het van essentieel belang is aan te sluiten bij de ondersteuningsvragen en de cultuur van de scholen, zullen we in overleg met de school het meest gepaste traject kiezen. Daarom wordt het traject voorafgegaan door een intakegesprek met directie. Directieteams krijgen informatie zodat ze – in overleg met de projectbegeleiders – bewust  kunnen kiezen voor één van beide modules.

In module A voorzien we een vijftal werkmomenten per school. Het proces van kwaliteitszorg en zelfevaluatie moet in de school zelf vorm krijgen en veronderstelt een grote betrokkenheid. Er wordt gewerkt met een werkgroep die binnen het schoolteam representatief is samengesteld voor het thema (of deelaspect van de schoolwerking) dat werd gekozen voor de zelfevaluatie.

Verder staan we kort stil bij het belang van kwaliteitszorg en zelfevaluatie in het algemeen (overheid, schoolontwikkeling) en zullen we de betekenis voor de school zelf bespreken. Hier gaan we na wat reeds aan kwaliteitszorg en zelfevaluatie is gebeurd binnen de school en wat hiervan de betekenis was voor de schoolwerking en voor de betrokkenen. Vanuit deze context zal men een antwoord trachten te vinden op 5 belangrijke vragen: waarom (wat is het doel), wat (de focus), hoe (de methodiek), wie (wie betrekken we hierbij) en wanneer (de condities). Ook zal men een af te leggen traject moeten uitstippelen dat binnen dit kwaliteitszorg- en zelfevaluatieproces wordt afgelegd. Zowel de methodiek, het instrument als het traject worden binnen deze module op maat gekozen en ontwikkeld, en kunnen per school duidelijk verschillen.

Met de kwaliteitscirkel voor ogen zal men er samen over waken dat werkpunten voldoen aan het SMARTI-principe (specifiek en concreet, meetbaar en opvolgbaar, aanvaardbaar voor de betrokkenen, resultaatgericht en tijdsgebonden, Inspirerend).

De spreiding van deze sessies zal verschillen van school tot school afhankelijk van het tempo, de draagkracht en energiebalans van school en begeleiding, de specifieke context van ieder proces.

Bijkomende info:

Binnen dit nascholingsproject werken we samen met de diocesane en congregationele begeleidingsdienst. Scholen kunnen ook via hun schoolbegeleider aanmelden. De inschrijving is pas definitief na het intakegesprek.

Wie meer informatie wenst, kan contact opnemen met een begeleider van de betrokken dienst of met de projectleider diane.jacobs@vsko.be.

Plaats en data van de sessies: de sessies vinden plaats op de school zelf en de data worden met de nascholer afgesproken.

Per sessie wordt een prijs van 50 EURO aangerekend. De prijs van de persoonlijke teamgerichte module wordt op het einde aangepast indien nodig.


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Sessies: 6 sessie(s)
Voorwaarde:

Bezig zijn met kwaliteit vraagt tijd.

Positief omgaan met de resultaten.

Grote betrokkenheid van de directie.


Voor dit initiatief mogen maximum 15 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 300,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Eigen school
(Kaart)
  • Reeks 1: (3 vrije plaatsen)
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.