Aanmelden
Laden…

Even geduld...

8/20/16 Seminarie voor opvoeders: Traumasensitief opvoeden – Wanneer de gewone opvoedingsstrategieën niet meer werken

We merken dat er steeds meer internen zich aanmelden op internaat die een serieuze rugzak meedragen. Deze kinderen en jongeren worden soms makkelijk getriggerd en vertonen dan in groep heel moeilijk gedrag. De opvoeder die zich in zo’n situatie bevindt, merkt dat de gewone opvoedstrategieën niet werken bij deze kinderen, maar eerder de situatie doen escaleren. Toch moeten ze ook op zo’n momenten verder met de groep én de intern in kwestie.

Wanneer opvoeders beter begrijpen wat trauma betekent en wat het doet met iemand, begrijpen ze dat er op een andere manier moet gereageerd worden in zo’n situaties. We kijken naar de grondhouding van traumasensitief opvoeden. Traumasensitief handelen kan ervoor zorgen dat de rust sneller kan terugkeren na een woede-uitbarsting, zowel in de groep als bij de getriggerde intern. Opvoeders kunnen vanuit een beter en dieper begrijpen gepast reageren, en de uitvallen van deze intern dan zelf ook minder persoonlijk nemen. In die zin kan meer op langere termijn worden gewerkt met deze internen, komt men misschien minder snel tot uitsluiting en net dat is wat traumasensitief handelen vraagt. 

Doelstellingen:

Aan het eind van deze nascholing begrijp je beter wat trauma is. Je leert wat het doet met iemand en hoe je hier best op reageert. Vanuit concrete casussen kijken we hoe de successleutels van traumasensitief handelen kunnen ingezet worden. Traumasensitief handelen wil niet zeggen dat we het problematische gedrag zomaar aanvaarden; wel kijken we samen hoe je als opvoeder toch op een gepaste manier grenzen kan stellen en deze bewaken, zonder in escalatie van straffen te verglijden. 

Daarnaast zoomen we ook in op hoe we constructief kunnen samenwerken met ouders, en aan zelfzorg kunnen doen om vanuit een kalm-brein houding te kunnen blijven reageren.

Doelgroep:

Opvoeders van internaten van het Katholiek Onderwijs met minstens 5 jaar ervaring. 

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

We merken dat er steeds meer internen zich aanmelden op internaat die een serieuze rugzak meedragen. Deze kinderen en jongeren worden soms makkelijk getriggerd en vertonen dan (ook in groep) heel moeilijk gedrag. De opvoeder die zich in zo’n situatie bevindt, merkt dat de gewone opvoedstrategieën niet werken bij deze kinderen, maar eerder de situatie doen escaleren. Toch moeten ze ook op zo’n momenten verder met de groep én de intern in kwestie. 

Wanneer opvoeders beter begrijpen wat trauma betekent en wat het doet met iemand, begrijpen ze dat er op een andere manier moet gereageerd worden in zo’n situaties. We kijken naar wat de grondhouding van traumasensitief opvoeden inhoudt. Traumasensitief handelen kan ervoor zorgen dat de rust sneller kan terugkeren na een woede-uitbarsting, zowel in de groep als bij de getriggerde intern. Opvoeders kunnen vanuit een beter en dieper begrijpen gepaster reageren, en de uitvallen van deze intern dan zelf ook minder persoonlijk nemen. In die zin kan meer op langere termijn worden gewerkt met deze internen, komt men misschien minder snel tot uitsluiting en net dat is wat traumasensitief handelen vraagt – in verbinding kunnen gaan op langere termijn.

Strategie en methode:
 • kennismakingsoefeningen  
 • interactieve presentatie 
 • casus delen 
 • persoonlijke reflectie 
 • filmpjes 
 • groepswerk 
 • intervisie 
 • rollenspel
Sessies: 4 sessie(s)
Voorwaarde:

Deze nascholing is enkel toegankelijk voor internaatopvoeders die minstens 5 jaar ervaring hebben. 


Voor dit initiatief mogen maximum 2 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 14 dagen op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 165 Euro
Lesgever: Vrijdags Barbara
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
wachtlijst
(Kaart)
 • Reeks 1:
  Datum en Sessies nog niet gekend.
Hotel Aazaert (Afgelast)
Hoogstraat 25
8370 Blankenberge (Kaart)
 • Reeks 1: (Afgelast)
  • woensdag 16 december 2020 van 10:00 tot 18:30 (Afgelast)
  • donderdag 17 december 2020 van 09:30 tot 15:30 (Afgelast)
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.