Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETXACA0PRJ220237-Ciska Genderbewust lesgeven: Wat, Waarom, Hoe? - Basisonderwijs

Wil je graag genderbewust lesgeven om zo alle leerlingen de kans te geven om zich vrij te ontplooien, maar weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen? Wil je graag meer informatie van een expert in het veld én concrete handvatten om onmiddellijk mee aan de slag te gaan in de klas? Dan is deze nascholing op jouw lijf geschreven.. 

Doelstellingen:

Na deze nascholing kunnen de deelnemers genderstereotypering herkennen en vermijden zodat elke leerling gelijke kansen krijgt om zich vrij te ontplooien. Je krijgt inzichten rond je eigen ideeën rond gender en je waarden en normen omtrent het onderwerp. Daarbij leer je ook je eigen blinde vlekken te spotten. We reiken je de nodige kennis, inspiratie en handvatten aan rond genderbewust lesgeven en je kan onmiddellijk zelf met de tips & tricks aan de slag.

Doelgroep:
  • Teamleden lager onderwijs
  • Teamleden kleuteronderwijs
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Ideeën over hoe we ons als ‘man’ of ‘vrouw’ horen te gedragen binnen de samenleving zijn vaak traditioneel en berusten op stereotiepe denkbeelden; zoals: mannen werken en vrouwen zorgen of meisjes spelen met poppen, jongens met auto’s.  Deze genderstereotiepe verwachtingen rond het gedrag van jongens en meisjes kunnen later invloed hebben op hun studiekeuze en hun carrièredoelen. 

In deze interactieve nascholing leer je hoe je als leerkracht een verschil kan maken rond dit thema, zodat elke leerling zich vrij kan ontplooien. Tijdens deze sessie lichten we toe waar genderbewust lesgeven precies voor staat en komen de volgende zaken aan bod:

  • Je leert hoe je genderstereotypering kan herkennen en hoe je dit kan vermijden zodat elke leerling de kans krijgt zich vrij te ontplooien
  • Je krijgt- aan de hand van oefeningen- inzicht rond je eigen ideeën rond gender en leert blinde vlekken bij jezelf te spotten
  • Je krijgt concrete tips & tricks waar je onmiddellijk mee in de klas aan de slag kan gaan

Dit is een nascholing die zowel privé als op professioneel vlak je (gender)blik op de wereld kan veranderen. Be the change you want to see.

Strategie en methode:

Leidraad tijdens de sessie: PPt-presentatie en wordcloud + discussiegroepen in breakout-rooms. Er wordt ook tijd voorzien om ervaringen en inzichten in groep te delen.

  • Intro: genderbewust lesgeven, wat, hoe en waarom?
  • Ervaringen uitwisselen in groep (break-out rooms)
  • Wat zijn (gender)stereotypen? Interactieve oefeningen
  • Reflectie rond eigen (gender) bril om naar de wereld te kijken. Oefening.
  • Concrete Tip & Tricks die onmiddellijk in de klas kunnen worden ingezet
  • Q&A
Bijkomende info:

Deze sessie wordt gegeven door Ciska Debacker, achtergrond: Antropologe, Historica, Gender en Diversiteit expert. Zaakvoerder van Oriënta-coaching (www.orienta-coaching.be): een coaching- en trainingspraktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Coach voor particulieren; Trainer en Inclusieadviseur voor scholen, organisaties en bedrijven. Ze geeft vormingen rond genderbewust/gendergelijkwaardig lesgeven en genderbewust schoolleiderschap. Je kan deze workshop ook in je eigen school of scholengroep en/of op je studiedag organiseren. Contactgegevens kan je terugvinden in de hand-outs die bij deze sessie horen.

Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:

Deze sessie wordt niet opgenomen.


Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 6 maart 2023 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 60,00 Euro
Lesgever: Debacker Ciska
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Online sessie (Afgelast)
(Kaart)
  • Reeks 1: (Afgelast)
    • dinsdag 7 maart 2023 van 13:00 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.