Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETPSKO3LSO230003-01 Directiecongres secundair onderwijs regio Limburg: "Iedereen leert"

Doelgroep:
  • Directies secundair onderwijs regio Limburg
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Programma

Donderdag 5 oktober 2023

08.00 uur: onthaal met koffie
09.00 uur: start (bezinning) + welkom nieuwe directies
09.15 uur: plenaire sessie/keynote: "Samenleven in diversiteit: verbinding vinden te midden van uitdagingen en opportuniteiten" door Khalid Benhaddou
10.30 uur: koffiepauze
11.00 uur: keuzewerkwinkel
12.15 uur: middagpauze 
13.30 uur: keuzewerkwinkel
15.00 uur: "Bewust blended! Van cruciale leerkrachtkenmerken tot praktijk" door Bram Bruggeman
16.30 uur: koffiepauze/opfrissen/inchecken
17.00 uur: wandelen naar de kerk
17.30 uur: eucharistie
19.30 uur: aperitief en diner
21.15 uur: verrassingsact + gezellig samenzijn

Vrijdag 6 oktober 2023

07.30 uur: ontbijt
09.00 uur: Lieven Boeve
09.45 uur: keuzewerkwinkel
11.15 uur: afsluiter (keynote): "Leren samen mogelijk maken" door Pedro De Bruyckere
12.45 uur: afsluiter door Ellen Huybrechts
13.00 uur: aperitief en lunch

Workshops:
Aanbod workshops sessie 1 deel 1
donderdag 5 oktober 2023 van 11:00 tot 12:15
In dialoog met Benhaddou
Spreker: Khalid Benhaddou

Wil je graag verder reflecteren met Khalid Benhaddou over de thema’s die aan bod kwamen tijdens zijn uiteenzetting? Ga je graag hierover in debat met hem en je collega’s? Wil je graag verrijkende inzichten meenemen met betrekking tot deze levensbeschouwelijke thema’s die ons allen verbinden? Dan is deze werkwinkel zeker iets voor jou!’

Financiële uitdagingen van de toekomst!
Spreker: Jurgen Baens

Hoe gaan we als directie om met de verminderde koopkracht van het werkingsbudget en de stijgende operationele kosten? Hoe kijken we naar kostenbeheersing, leerlingenbijdragen en achterstallige schoolrekeningen? Hoe vangen we digisprong op? Hoe zorgen we ervoor dat onze gebouwen en lokalen in optimale conditie zijn?

Leercompetenties versterken binnen een diverse klas, hoe pak ik dat aan?
Spreker: Li's Verheyden en Anne Werelds

Wat vraagt het gemoderniseerde onderwijs m.b.t. leren leren? Hoe kan je leraren vaardiger maken om de leercompetenties bij alle leerlingen te versterken in een diverse klasgroep? Tijdens deze werkwinkel krijg je handvaten om als beleid leren leren vorm te geven.

Professionele leergemeenschappen: Why, What en How
Spreker: Lut Favoreel

In deze werkwinkel bieden we vanuit wetenschappelijke inzichten handvaten om vakgroepen en andere lerarenteams te laten evolueren naar professionele leergemeenschappen (PLG’s). Daarbij wordt ingezoomd op ‘wat’ PLG’s precies zijn en ‘waarom’ het opzetten van PLG’s in je school een meerwaarde vormt. Het ‘hoe’ omvat het opstellen van basisregels over de normen en waarden die nodig zijn om in een PLG te werken. Tevens gaan we aan de hand van een reëel praktijkprobleem praktisch aan de slag.

DataWijze® reflecteren
Spreker: Bart Debbaut en Conny Witters

De DataWijzer maakt het mogelijk om je school te positioneren binnen Vlaanderen en je eigen OKI-cluster. Vanuit de visuele voorstellingen roept de tool op tot de datageïnformeerde reflectie. Het detecteren van variabelen die ertoe doen om van daaruit onderzoeksvragen te formuleren is een vaardigheid waar we ons samen verder in kunnen versterken. Gekoppeld aan de vragen kunnen we schooleigen hypothesen formuleren om deze af te toetsen samen met een breder team. Deze sessie wil samen met jullie een kort en krachtig kader schetsen waarbinnen op zoek gegaan kan worden naar de variabelen die ertoe doen voor jouw school.

Ik maak geen keuze van werkwinkel op dit moment
Spreker: N.v.t.

   

Aanbod workshops sessie 2 deel 2
donderdag 5 oktober 2023 van 13:30 tot 14:45
Op naar een duurzame inzetbaarheid van senior-leraren (55+)
Spreker: Ine Bogaerts

In het kader van dit congres wordt door een praktijkonderzoeker van het expertisecentrum Education & Development (UCLL) een werkwinkel van 1,5 uur gegeven waarin we de duurzame inzetbaarheid van senior-leraren onder de loep nemen. Tijdens deze werkwinkel worden de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd om van daaruit aan de hand van een kwalitatieve methodiek aan de slag te gaan met de met de uitdagingen voor het versterken van de duurzame inzetbaarheid binnen de context van jouw school.

Identiteit op school: hoe maken we het bespreekbaar?
Spreker: Edith Maes en Hendrik-Jan Gubbelmans

In deze werkwinkel gaan we samen op in interactieve wijze op zoek naar een haalbare balans tussen persoonlijke, professionele en institutionele identiteit.
Wat doen we?

Tijdens de werkwinkel:

  • Verdiep jij je inzicht in de identiteitsdriehoek. Je maakt verbinding tussen jouw persoonlijke, professionele en institutionele identiteit.
  • Deel je in vertrouwen met andere directies welke jouw bronnen zijn en wat jij nodig hebt om in jouw kracht te staan bij het realiseren van jouw rol als directeur.
  • Reflecteer je op jouw ervaringen.
De mysteries van een growth mindset
Spreker: Wessel Stet

De Growth Mindset theorie van Carol Dweck is de afgelopen 15 jaar steeds bekender geworden. Maar wat bedoelt ze precies met een growth mindset? Wat helpt het ontwikkelen van een growth mindset? En hoe creëren we scholen die een growth mindset stimuleren? En hoe zit het met onze eigen mindsets… want als wij denken dat de appel nooit ver van de boom valt, hoe beïnvloeden we dan bewust en onbewust de verwachtingen van onze leraren en leerlingen? In deze werkwinkel leer je meer over de theorie van mindset, over de mysteries die er rond leven, over de kansen die er in scholen liggen om dit gedachtegoed te benutten.

Doorlichten; hoe gedifferentieerd?
Spreker: Ellen Huybrechts en Conny Witters

In 2016 werd het referentiekader voor onderwijskwaliteit (ROK) goedgekeurd dat als basis dient voor de scholen bij het vormgeven van hun onderwijs. In 2018 werden de verwachtingen m.b.t. leerlingenbegeleiding decretaal verankerd. In 2022 lanceerde de OnderwijsInspectie de taal DataWijzer. Dit alles vormt de backbone voor de gedifferentieerde doorlichtingen waar de scholen straks mee te maken krijgen. In deze werkwinkel gaan we samen even door de principes van de gedifferentieerde doorlichting en de mogelijke gevolgen voor jou als school/schoolteam.

Effectieve didactiek, what’s in a name?
Spreker: Nico Brebels en Aleide Vanmol

Waarom is het zo belangrijk om vanuit onderwijskundig beleid volop in te zetten op effectieve didactiek? Wat vertelt wetenschap ons over waarom effectieve didactiek ertoe doet en wat een effectieve leraar dan wel doet. Wij ontwikkelden een kader op basis van een les(senreeks) en op basis van wat onderzoek ons meegeeft in verband met effectieve didactiek: welke ingrepen kan een leraar toevoegen aan diens onderwijsleerpraktijk om lessen met effect te geven. Op welke manier(en) kunnen jullie die inzichten (laten) implementeren?

Ik maak geen keuze van werkwinkel op dit moment
Spreker: N.v.t.

   

Aanbod workshops sessie 3 deel 3
vrijdag 6 oktober 2023 van 09:45 tot 11:00
De Vlaamse Toetsen: een kans tot kwaliteitsontwikkeling?
Spreker: Maarten Penninckx

Eén van de grotere omwentelingen in het Vlaamse onderwijs van de voorbije jaren is de introductie van verplichte gestandaardiseerde toetsen. De Vlaamse Toetsen worden aan het eind van dit schooljaar voor het eerst afgenomen bij de leerlingen van het tweede jaar secundair onderwijs. In deze sessie bespreken we het wat en waarom van de Vlaamse Toetsen en gaan we in gesprek over de kansen en valkuilen van deze nieuwe databron.

Geoff Petty, Hattie, De Bruykere, Surma of Kirschner: leren leren evidence-informed aan de slag op de klasvloer
Spreker: Koen Baerts

Deze werkwinkel geeft je een zicht op de werking van ons geheugen en hoe deze theorie ons lesgeven kan veranderen. Effectieve leerstrategieën zorgen ervoor dat leerstof beter onthouden wordt. Hoe integreren we deze strategieën in elke les? Om het leren zichtbaar te maken voor de leerlingen en een gemeenschappelijke taal te spreken met ouders en leerlingen, creëerden wij in onze school de leerschijf: een praktische manier om de theorie van effectieve leerstrategieën om te zetten in de pedagogische werking van de school.

Onderwijs aan cognitief sterk functionerende leerlingen - een introductie
Spreker: Jan Coppieters

Je krijgt in deze interactieve werkwinkel inzicht in het concept cognitief sterk functionerende leerlingen. Je leert deze leerlingen herkennen en signaleren. Je ontdekt hun onderwijsbehoeften en krijgt handvatten om je onderwijs hierop af te stemmen (compacten, verrijken, versnellen, …).

Bemiddelen in onderwijs – een nieuwe aanpak van conflictsituaties
Spreker: Pierre Colla

Wat is bemiddelen? Wat is het niet? Wat maakt dat conflicten escaleren? Hoe verloopt een bemiddelingsproces? Wat is de rol van de bemiddelaar? Aan welke voorwaarden moeten de deelnemers voldoen om tot een succesvolle en duurzame oplossing te komen? Welke rol is weggelegd als leidinggevende?

Modernisering Secundair Onderwijs: terugkijken om vooruit te kunnen
Spreker: Alberik Hubin en Anja Lerno

In een eerste deel van de sessie worden de deelnemers uitgenodigd om actief eigen ervaringen en aanpak te delen met elkaar. Daarna bekijken we een instrument dat ingezet kan worden bij het cyclisch en systematisch evalueren van gemaakte keuzes naar aanleiding van de modernisering en bij het bijsturen van de beleidsmatige aanpak.

Ik maak geen keuze van werkwinkel op dit moment
Spreker: N.v.t.

    

Bijkomende info:
  • Blijf je het volledige directiecongres met overnachting? Dan betaal je 430,00 euro.
  • Blijf je het volledige directiecongres zonder overnachting? Dan betaal je 300,00 euro.
  • Kom je enkel op donderdag 5 oktober 2023? Dan betaal je 200,00 euro.
  • Kom je enkel op vrijdag 6 oktober 2023? Dan betaal je 150,00 euro.
Sessies: 3 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met donderdag 28 september 2023 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 430,00 Euro
Lesgever: Baens Jurgen
Penninckx Maarten
Gubbelmans Hendrik-Jan
Benhaddou Khalid
Bruggeman Bram
Werelds Anneke
Verheyden Li's
De Bruyckere Pedro
Colla Pierre
Huybrechts Ellen
Debbaut Bart
Favoreel Lut
Noelanders Patrick
Baerts Koen
Lerno Anja
Witters Conny
Coppieters Jan
Maes Edith
Bogaerts Ine
Boeve Lieven
Hubin Alberik
Stet Wessel
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Van Der Valk Hotel Stein-Urmond (Inschrijven afgesloten)
Mauritslaan 65
6129 EL Urmond, Nederland (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • donderdag 5 oktober 2023 van 08:00 tot 22:00
    • vrijdag 6 oktober 2023 van 07:30 tot 13:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.