Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETXACA0PRJ230429-04 Het Forum - Frans + ex-OKAN = défi! (uitdaging): ex-OKAN-leerlingen ondersteunen binnen en buiten de les Frans (9/01/2024)

Karel de Grote Hogeschool: De integratie van ex-OKAN-leerlingen in de lessen Frans verloopt vaak moeizaam. Het opvangen van grote niveauverschillen stelt leerkrachten Frans voor een grote uitdaging. Op welke manier hier een antwoord op bieden?

Doelstellingen:

Na het volgen van deze sessie 

  • kan je de (talige) beginsituatie van je leerlingen in kaart brengen; 
  • kan je actief inzetten op taalleerstrategieën in de lessen Frans; 
  • krijg je een zicht op de opbouw van onze basismethode Frans
  • kan je eerste stappen zetten op vlak van differentiatie in een MVT-les
Doelgroep:

Directies van scholen met veel instroom van ex-OKAN-leerlingen, leerkrachten en vakhoofden Frans, zorgcoördinatoren, pedagogische begeleiders Frans en vervolgschoolcoaches.

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen ism Karel de Grote Hogeschool
Inhoud:

Tijdens deze online sessie, gebaseerd op de resultaten van het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek Frans+ex-OKAN=défi!, stellen we het ontwikkelde pedagogisch-didactisch plan (website) voor ter begeleiding, ondersteuning en integratie van de (taalzwakke en/of) ex-OKAN-leerling in de reguliere lessen Frans. Geïnteresseerden kunnen achteraf een uitgebreide nascholing van 1 (en eventueel 2) dagen volgen waarbij ze dieper ingaan op het volledige pakket van lesmateriaal, differentiatie en het ontwikkelen van een visie op meertaligheid.

Strategie en methode:

We geven een beknopte voorstelling van ons onderzoek en de opbouw van de website. We laten deelnemers kort kennismaken met een deel van het ontwikkelde didactisch materiaal. Er is ruimte om vragen te stellen.

Bijkomende info:

Joëlle Verelst is docent Frans en onderzoeker binnen de lerarenopleiding secundair onderwijs (EBASO) van de Karel de Grote Hogeschool. Haar expertise situeert zich vooral binnen het domein vreemdetalendidactiek, de integratie van ex-OKAN-leerlingen in het regulier (talen)onderwijs en het ontwikkelen van didactisch materiaal.

Eerder was ze leerkracht Frans in het secundair onderwijs in de Antwerpse grootstedelijke context en docent Spaans in het secundair onderwijs en volwassenenonderwijs.

Lien Fret is docent vakdidactiek talen in de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (VEBASO) van de Karel de Grote Hogeschool. Daarnaast is ze onderzoeker in het expertisecentrum Groeikracht in onderwijs, voornamelijk binnen de onderzoekslijn ‘ondersteuningsnoden van leerlingen in de grootstad’. Eerder was ze leerkracht Nederlands, Engels en leerkracht OKAN/NT2 in het secundair en het volwassenenonderwijs.

Sessies: 1 sessie(s)
Kwalificatie:

We programmeren een reeks digitale bijdragen vanuit onze hogescholen en universiteit. Kenmerkend voor deze reeks is de innovatieve insteek vanuit recent wetenschappelijk onderzoek rond uiteenlopende thema’s.

Bekijk het volledig aanbod van het Forum.

Voorwaarde:

Kan je niet digitaal aansluiten? Geen probleem. We nemen de sessie op en als ingeschreven deelnemer kan je de opname bekijken tot het einde van de week.


Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 8 januari 2024 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 60,00 Euro
Lesgever: Verelst Joëlle
Fret Lien
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Online sessie (Inschrijven afgesloten)
(Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • dinsdag 9 januari 2024 van 13:30 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.