Aanmelden
Laden…

Even geduld...

BETPCSO0DLP230551-01 In steen gebeiteld: Latijnse opschriften in de klas

Vanuit de nieuwe leerplannen worden we aangemoedigd om op verkenning te gaan naar andere teksttypes en teksten uit andere periodes. Sporadisch wordt er al eens een Latijnse opschrift gelezen tijdens de lessen Latijn – in de ene klas al meer dan in de andere – en soms ter voorbereiding van een stadsbezoek ergens in België of verder weg in Trier, Keulen, Rome of Pompeii. Met dit initiatief hopen we jullie te inspireren om zelf aan de slag te gaan met Latijnse epigrafie tijdens de Latijnse lessen.

Doelstellingen:
  • Je krijgt info over hoe je Latijnse opschriften kan inzetten in je lespraktijk: als niet-literaire tekst en bij het lezen van klassieke auteurs.
  • Je gaat aan de slag met de verkregen info om zo met de leerlingen tot een rijker historisch of literair begrip te komen.
  • Je deelt ervaringen uit met je collega’s.
Doelgroep:
  • leraren Latijn 2de en 3de graad
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

   

Workshops:
Aanbod workshops sessie 1 deel 1
donderdag 25 april 2024 van 13:30 tot 14:45
Latijnse epigrafie en klassieke auteurs
Spreker: Pieter Vynckier

Hoe kunnen epigrafische teksten bijdragen tot een rijker begrip van klassieke teksten?
In het eerste deel van deze workshop presenteren we hiervan enkele voorbeelden (Tacitus, Catullus, Martialis…) die je meteen in je eigen klas kan gebruiken. In het tweede deel ga je zelf aan de slag, samen met je collega’s. Samen onderzoek je of en hoe je bij een klassieke tekst Latijnse opschriften kan betrekken.

Benodigdheden: ten minste één Latijnse tekst die je leest of wil lezen in de klas, een laptop (of ander apparaat) met internettoegang

Latijnse epigrafie: hoe begin je eraan?
Spreker: Nadia De Rose

Wil je je lessen uitbreiden met het lezen van Latijnse opschriften? We geven je enkele handvatten. Tijdens de sessie behandelen kort een aantal vragen zoals: wat is Latijnse epigrafie? Waar vind je Latijnse opschriften? Welke soorten opschriften zijn er? Vervolgens geven we je concretere tips en tricks over hoe je met Latijnse epigrafie aan de slag kunt tijdens je lessen.

Aanbod workshops sessie 1 deel 2
donderdag 25 april 2024 van 15:00 tot 16:15
Latijnse opschriften als venster op lokale geschiedenis
Spreker: Pieter Vynckier

Een Latijns opschrift uit je buurt kan de weg openen naar een speurtocht doorheen de geschiedenis van je woonplaats. Soms stuit je zelfs onverwacht op Neolatijnse poëzie. In deze workshop worden enkele casussen voorgesteld waarbij de benodigde instrumenten aangereikt worden om achteraf zelf mee aan de slag te gaan.

Een wandeling langs Latijnse inscripties in Rome
Spreker: Nadia De Rose

Wanneer je in Rome rondwandelt, kan je niet naast de vele Latijnse opschriften kijken. Op gebouwen, in kerken, langs de wegen, enzovoort. We nemen je mee op verkenning langs een aantal Latijnse inscripties van Roma aeterna. Bij het lezen van de teksten geven we genoeg contextinformatie mee, zodat je de teksten kan gebruiken in de klas of tijdens een Romereis.

Bijkomende info:

 

Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 22 april 2024 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 60,00 Euro
Lesgever: De Rose Nadia
Vynckier Pieter
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
DPCM (Afgelast)
Frederik de Merodestraat 18
2800 Mechelen (Kaart)
  • Reeks 1: (Afgelast)
    • donderdag 25 april 2024 van 13:30 tot 16:15 (Afgelast)
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.