Aanmelden




Laden…

Even geduld...

PBRMLER0BLL240050-04 Groeitraject leerlingbegeleiders SO - leerlingenbegeleiding: groei in je rol als sleutelfiguur in co-creatie met partners in en rond de school. Keuzemodule 3: samenwerken met externen

Doelstellingen:
  • Je kent de verschillende regelgevende kaders met betrekking tot de begeleiding van lerenden in het secundair onderwijs.
  • Je maakt kennis met verschillende bronnen en wetenschappelijke inzichten. 
  • Je kan kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding situeren binnen het referentiekader voor onderwijskwaliteit én je ontdekt hoe het vademecum voor zorgbreed en kansenrijk onderwijs je kan inspireren voor je schooleigen werking.
  • Je verkent de verschillende begeleidingsdomeinen en de rol van de leerlingenbegeleider in deze domeinen. 
  • Je onderzoekt de positie en rol van de leerlingenbegeleider in de schoolse context 
  • Je reflecteert over de invulling van jouw positie en rol ten opzichte van leerlingen, ouders, collega’s en externen in een persoonlijk groeiportfolio. 
  • Je krijgt zicht op de mogelijkheden van samenwerkingsverbanden met externen. 
  • Je krijgt zicht op hoe je in functie van kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding verbindend kan samenwerken met verschillende partners (CLB, leersteuncentra, buitengewoon onderwijs, pedagogische begeleiding). Je kent de rollen en opdrachten van de verschillende partners. 
  • Je onderzoekt, eventueel samen met een andere schoolpartner, hoe je de leerlingenbegeleiding op schoolniveau nog kan verstevigen. 
Doelgroep:
  • Leerlingenbegeleiders secundair onderwijs (en andere actoren die in een secundaire school een engagement met betrekking tot het begeleiden van lerenden opnemen bijvoorbeeld GOK-coördinatoren, ondersteunend personeel...)

 

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

 

Deze keuzemodule:

Samenwerken met externen - 23 april 2025:

Samen met externe partners realiseren we kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding volgens een continuüm van zorg. Welke mandaten liggen decretaal vast en hoe kunnen we constructief samenwerken? We beluisteren verschillende partners, reflecteren over de schoolpraktijk en gaan in dialoog over het samenwerken bij complexe casussen. Tenslotte bespreken we hoe we planmatig tot samenwerkingsafspraken kunnen komen.

 

Strategie en methode:

Begeleiding van lerenden is geen eenmanszaak. Het is een opdracht voor iedereen, maar in de realiteit kunnen engagementen van persoon tot persoon verschillen. De groeikansen die je voor jezelf dankzij dit traject kan nemen, zullen ook afhangen van de kansen op co-creatie in je team. Om ook op schoolniveau verandering te kunnen doorvoeren, heb je partners nodig. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om dit groeitraject te koppelen aan samenwerking. Op het einde van de rit kom je tot een ontwikkelingsplan, enerzijds voor je persoonlijke groei en daarnaast ook voor de aanpak van de leerlingenbegeleiding op jouw school. 

Bijkomende info:

Andere keuzemodules:

Groepsdynamiek en herstelgericht werken - 9 januari 2025: 

Tijdens deze sessie verdiepen we ons in de rijke ondersteuning van groepsdynamische processen en het herstelgericht werken. Je maakt kennis met preventieve interventies in de brede basiszorg die een positief effect hebben op een veilig leerklimaat.  Hoe kijken we naar omgaan met moeilijk te begrijpen pubergedrag? Soms gaat het mis, werkt straffen en belonen? We onderzoeken hoe we herstelgericht kunnen werken om de verbinding bij curatieve acties niet te verliezen.

Goed onderwijs en brede basiszorg - 3 februari 2025:

Tijdens deze sessie verkennen we de bouwsteen ‘goed onderwijs’ uit het vademecum ‘Zorgbreed en kansenrijk onderwijs- Bouwen aan een school voor iedereen’. We staan stil bij de kwaliteitsverwachtingen en onderzoeken hoe we brede basiszorg, redelijke aanpassingen en UDL kunnen realiseren. De zorgscan helpt je een beginsituatieanalyse van jouw schoolcontext te maken.

Deze keuzemodule is een vervolg op het groeitraject.

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met zaterdag 19 april 2025 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 70,00 Euro
Lesgever: Hoste Peter
Blaton Begga
Bogaerts Werner
Loobuyck Kris
Van Eyen Stéphanie
Moermans Mieke
D'haenen Roselien
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Guimardstraat 1
1040 Brussel (Kaart)
  • Reeks 1:
    • woensdag 23 april 2025 van 09:00 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.