Aanmelden




Laden…

Even geduld...

PBRMCSO0DLP240189-01 SOV&H/SOLT - Bedrijfsbezoek Le Monde Des Mille Couleurs en workshop fermenteren

Tijdens deze nascholing krijg je inspiratie om aan de slag te gaan met het thema duurzaamheid van grond tot mond!

We staan stil bij diverse aspecten van duurzame teelt en tonen methodes om grondstoffen duurzaam te verwerken via fermentatie.

Doelstellingen:
  • de deelnemers krijgen een inzicht in duurzame teelt van gewassen  door middel van wildfarming, biofarming, permacultuur en voedselbossen, waarbij het ritme van de microseizoenen en de lagen van de bodem volgen, centraal staat
  • de deelnemers (her)ontdekken nieuwe en 'vergeten' groenten met hun eigenschappen en kenmerken
  • de deelnemers krijgen inspiratie om deze producten te verwerken
  • de verschillende methodes van fermenteren, voordelen en aandachtspunten bij het fermenteren worden toegelicht zodat de leraren hiermee aan de slag kunnen in de lespraktijk
  • de leraren krijgen concrete voorbeelden van zero-waste praktijken en het bewaren van de oogst
  • de samenwerking tussen het domein Voeding en horeca en Land- en tuinbouw wordt versterkt
Doelgroep:

leraren en technisch adviseurs (coördinatoren) binnen de studiedomeinen Land en tuinbouw en Voeding en horeca (gewoon en buitengewoon secundair onderwijs OV3 - OV4)

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

dagverloop

  • 9:00 u.  ontvangst en welkom
  • 9:30 u. - 12:30. geleid bezoek aan biobedrijf Le Monde des Mille Couleurs met Dries Delanote
  • 12:30 u. - 13:30 u. lunch met zuurdesembrood en huisgemaakte producten
  • 13:30 u. - 16:30 u. workshop fermenteren door Aleksandra Sadurka - Compliments of nature
Strategie en methode:

We bezoeken een landbouwbedrijf die op een duurzame manier gewassen teelt en ontdekken een variatie van smaken, geuren en kleuren: Le Monde des Mille Couleurs - een kwekerij die bewust historische kruiden, botanische groenten, eetbare bloemen en vergeten groenten cultiveert voor fijnproevers.

Dries Delanote geeft ons een inkijk op zijn visie en werkwijze, zijn ontwikkeling tot een door permacultuur geïnspireerd bedrijf en beantwoordt al je vragen.

We proeven van een aantal producten.

's Middags wordt er door Compliments of nature een lunch voorzien met zuurdesembrood en huisgemaakte producten en is er gelegenheid tot netwerken.

In de namiddag is er een uitgebreid workshop over het fermenteren:

  • Theorie over fermentatie, de voordelen ervan, onafhankelijkheid van fermentatie door het bewaren van groenten, duurzaam leven en zerowaste praktijken.
  • De deelnemers bereiden twee potten met fermentaties en genieten van een degustatie.
  • Elke deelnemer ontvangt een boek!
Bijkomende info:

Gelieve tijdig in te schrijven, plaatsen zijn beperkt.

Voor deze nascholing is een minimum deelnemersaantal vereist.

Le Monde des Mille Couleurs is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met vrijdag 4 oktober 2024 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 85,00 Euro
Lesgever: Vanderschueren Wim
De Pue Wim
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Le Monde des Mille Couleurs
Zweerdstraat 6
8900 Ieper (Kaart)
  • Reeks 1: (10 vrije plaatsen)
    • vrijdag 11 oktober 2024 van 9:30 tot 16:30
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.