Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETPCSO0DLP240420-01 Impulsdag: ‘krachtig kwetsbaar’

Als leraar maak jij mee de maatschappij van morgen. Je biedt leerlingen de kans om zich in een veilige omgeving te ontwikkelen waarbij je ze wil voorbereiden op betekenisvolle maatschappelijke participatie. Maar hoe pak je dat aan in een steeds complexer wordende maatschappij?

Hedendaagse kunstenaars zijn sterk in het opzetten van sociaal-artistieke en participatieve processen tussen leerlingen en de maatschappij. In deze vorming focussen we op het potentieel van leerlingen om met kunst en educatie complexe structuren en situaties te doorgronden.

Tijdens deze vorming:

- krijg je praktische tips: hoe bedenk je een projectplan? waar vind je een geschikte partner? hoe vraag je een subsidie aan?
- bieden we een theoretisch kader rond participatief werken met leerlingen;
- komen inspirerende voorbeelden uit de praktijk aan het woord;
- zijn er netwerkkansen met kunstenaars, socio-culturele organisaties en mededocenten.

Doelstellingen:
  • Je ontwikkelt concrete vaardigheden om participatieve projecten met leerlingen op te zetten, zoals het schrijven van projectplannen, vinden van geschikte partners, en aanvragen van subsidies.
  • Je verdiept je kennis over participatieve werkvormen en leert hoe kunst en educatie kunnen worden ingezet om maatschappelijke en complexe vraagstukken te begrijpen en te bespreken met leerlingen.
  • Je ontdekt praktijkvoorbeelden van sociaal-artistieke projecten en krijgt de kans om te netwerken met kunstenaars, socio-culturele organisaties en collega-docenten, wat leidt tot inspiratie en mogelijk nieuwe samenwerkingen.
Doelgroep:
  • Alle leraren secundair onderwijs en DKO die sociaal-artistieke praktijken een plaats willen geven
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen, LUCA School of Arts, de Sint-Lukas Academie en SMAK
Inhoud:

9:30 | Deuren open 
10:00 - 10:15 | Welkom en inleiding door Maureen Magerman (LUCA School of Arts)
Een verkenning van het werken binnen en buiten de norm in artistiek-educatieve contexten.
10:15 - 11:30 | Inspirerende sprekers

  • Free Badisco (CANON Cultuurcel)
    Als beleidsmedewerker cultuureducatie binnen de Afdeling Leerplicht van het Departement Onderwijs en Vorming leidt Free de ontwikkeling van de beleidsvisie op cultuureducatie en de vertaling daarvan naar de onderwijspraktijk (bijv. Kunstkuur). 
  • Kato Vanpoperinghe (beleidsmedewerker Cultuur en Welzijn voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media )
    Als vroeger pedagogisch coördinator van de Academie voor Beeldende Kunsten van Gent en leerkracht Kunstkuur deelt Kato haar ervaringen met het opzetten van duurzame samenwerkingen tussen kunstenaars en scholen.
  • Sarah Vanhee (Kunstenaar)
    Sarah Vanhee is een kunstenaar, performer en auteur. Haar transdisciplinaire werk reist tussen civiele ruimtes en institutionele kunstvelden. Ze werkte in de openbare ruimte, gevangenissen, woonkamers, theaters… Hoewel sterk lokaal ingebed, is Vanhee's werk internationaal op grote schaal gepresenteerd in diverse contexten. 

11:30 - 12:00 | Panelgesprek en vragen (gemodereerd door Raisa Vandamme)
12:00 - 13:00 | Lunch en netwerkmoment

NAMIDDAG | Praattafels
Kies drie verschillende interactieve sessies uit zes inspirerende praattafels:
13:00 - 13:45 | Sessie 1
13:45 - 14:30 | Sessie 2
14:30 - 15:15 | Sessie 3
15:15 - 15:30 | Pauze
Deel je inzichten en inspiratie op onze ideeënmuur.
15:30 - 16:00 | Slotgesprek (gemodereerd door Maureen Magerman)
 
PRAATTAFELS

  1. Leon
    Met Seppe Baeyens en Lena Van Drie
    Leon is een Brusselse en nomadische werkplek met dans als bindmiddel. Niet enkel de dansproducties, maar de processen die er aan vooraf gaan, worden steeds belangrijker. Daarin zit het eigenlijke participatieve werk en de kracht van ontmoeting en verbinding.
    Projecten:
    - Atelier Leon is een participatief dansatelier voor kinderen, jongeren en volwassenen.
    - Dansworkshops tijdens de schooltijd. In samenwerking met leerkrachten werkt Leon aan ontwikkelingsdoelen zoals sociaal-emotionele vaardigheden, burgerschap en taalvaardigheid. … 
  2. MUS-E Belgium
    Met Tom Goris (artistieke en zakelijke leiding) en Ruben Vandersteen (projectcoördinatie)
    Sinds 2000 neemt MUS-E Belgium een voortrekkersrol op binnen de participatieve kunsten. Als tweetalige organisatie brengt MUS-E actieve kunstbeleving binnen bereik van kinderen, jongeren en volwassenen ongeacht hun voorkennis of achtergrond. Deelnemers worden uitgenodigd in de wereld van kunstenaars te stappen tijdens trajecten van intercreatie waarbinnen verbeelding, experiment en dialoog centraal staan.
  3. S.M.A.K. Beweegt
    Kunst spreekt een universele taal die beweegt en verbindt. Het is een taal die iedereen kan leren spreken, ook wie moeilijk toegang heeft tot kunst. Het zit S.M.A.K. in de genen om kunst uit de traditionele kaders te trekken en te brengen waar het thuishoort: in de samenleving, tussen mensen, in de leefwereld van vandaag. Onze wereld verandert aan een ongekende snelheid, waardoor de zoektocht naar verbinding urgenter is dan ooit. S.M.A.K. zoekt die verbinding niet alleen binnen de beschermde muren van het museum, maar ook daarbuiten: op straat, in wijken en gemeenschappen, in het dagelijkse leven. Deze gedachte vormt sinds 2015 het fundament van S.M.A.K. Beweegt. Vier krachtige pijlers vormen het hart van dit programma: actie, verbinding, leergierigheid en impact. Centraal staat het principe van ‘doen om te ervaren’. Door actief te participeren en zelf deel uit te maken van het kunstproces, ontdekken mensen nieuwe perspectieven en wordt kunst een persoonlijke ervaring die verbindt. Wat begon als een streven om kunst toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, is uitgegroeid tot een dynamisch platform waar ervaringen en kennis worden uitgewisseld. Via S.M.A.K. Beweegt ontmoeten mensen elkaar, spreken ze met beelden en leren ze van elkaars verhalen. Hier is nieuwsgierigheid de drijvende kracht, en leidt actie tot transformatie.
  4. Stageverhalen: Educatieve Master LUCA School of Arts
    Kom luisteren naar de inspirerende ervaringen van onze masterstudenten! Neill De Cock en Ayla Willaert delen hun stageperiode in Nepal, Ayla vertelt ook over Globe Aroma, en Hanne Engels presenteert haar project bij De Zandberg. Ontdek hoe de vakken Stage verbinden en Stage verdiepen bijdragen aan hun ontwikkeling als kunstdocenten.
  5. Kunstkuur: Duurzame samenwerking in kunsteducatie
    Met An Favoreel (projectmedewerker kunstkuur en dynamoPROJECT bij Departement Onderwijs en Vorming) en Veerle Vervliet (leraar Sint Lukas Academie)
    Kunstkuur is een lokale samenwerking van drie jaar tussen een academie en een school uit het basis-, secundair of hoger onderwijs met eventueel een derde externe partner. An is aanspreekpunt voor Kunstkuur en dynamoPROJECT en speelt een sleutelrol in het aanbieden van administratieve ondersteuning voor beide projecten. Veerle is kunstenaar en begeleidt als leraar verschillende kunstkuurprojecten van de Sint-Lukas Academie Brussel voor zowel lager, secundair als hoger onderwijs. 
  6. OKAN: Artistieke projecten met anderstalige nieuwkomers
    Met Pol Coussement en Elise Willaert van vzw Passerelle
    Passerelle gebruikt hedendaagse dans als middel om jongeren meer wendbaar en weerbaar te maken. Passerelle doet dit op heel veel diverse manieren voor zowel jongeren met als zonder ervaring. De aanpak van Passerelle pakt bijzonder wel bij OKAN leerlingen. Passerelle triggert de talenten van de leerlingen en soms toont de leerling zich van een heel andere kant. Passerelle begeleidde al projecten in Kortrijk, Hasselt, Genk, Leuven, Menen, Nieuwpoort, Roeselare, Sint-Niklaas en Veurne. Passerelle is danseducatieve organisatie met focus op Vlaanderen en kantoren in Kortrijk (Budascoop) én Genk (C-mine).
Strategie en methode:

We werken met een participatieve en praktijkgerichte aanpak, dit benadrukt actieve betrokkenheid van de deelnemers door middel van hands-on activiteiten, praktijkvoorbeelden, en samenwerking met relevante partners. De focus ligt op het verbinden van theorie met praktijk, zodat leerkrachten direct toepasbare vaardigheden en inzichten ontwikkelen.

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 65,00 Euro
Lesgever: Favoreel An
Willaert Elise
Goris Tom
Vanhee Sarah
Vanpoperinghe Kato
Baeyens Seppe
Magerman Maureen
Vandamme Raisa
Coussement Pol
Vandersteen Ruben
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
SMAK - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Jan Hoetplein 1
9000 Gent (Kaart)
  • Reeks 1:
    • vrijdag 25 april 2025 van 10:00 tot 16:00
Wachtlijst - Volzet? Schrijf je hier in!
(Kaart)
  • Reeks 2:
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.