9:30 | Deuren open
10:00 - 10:15 | Welkom en inleiding door Maureen Magerman (LUCA School of Arts)
Een verkenning van het werken binnen en buiten de norm in artistiek-educatieve contexten.
10:15 - 11:30 | Inspirerende sprekers
-
An Favoreel (CANON Cultuurcel)
Bij CANON Cultuurcel speelt An een sleutelrol in het begeleiden van scholen bij aanvragen Kunstkuur en samenwerkingen met kunstenaars (dynamoPROJECT).
-
Kato Vanpoperinghe (Academie Stad Gent)
Als pedagogisch coördinator van de Academie voor Beeldende Kunsten van Gent en leerkracht Kunstkuur deelt Kato haar ervaringen met het opzetten van duurzame samenwerkingen tussen kunstenaars en scholen.
-
Sarah Vanhee (Kunstenaar)
Sarah is een transdisciplinair kunstenaar op het snijvlak van kunst en samenleving. Haar project ‘Bodies of Knowledge’ functioneert als een nomadische school waar onderdrukte of onderbelichte kennis wordt gedeeld via lichamelijke oefeningen en collectieve rituelen.
11:30 - 12:00 | Panelgesprek en vragen (gemodereerd door Raisa Vandamme)
12:00 - 13:00 | Lunch en netwerkmoment
NAMIDDAG | Praattafels
Kies drie verschillende interactieve sessies uit zes inspirerende praattafels:
13:00 - 13:45 | Sessie 1
13:45 - 14:30 | Sessie 2
14:30 - 15:15 | Sessie 3
15:15 - 15:30 | Pauze
15:30 - 16:00 | Slotgesprek (gemodereerd door Maureen Magerman)
PRAATTAFELS
-
Leon
Leer over deze Brusselse en nomadische werkplek waar dans als bindmiddel fungeert in participatieve processen. Ontdek hoe dansworkshops tijdens schooltijd bijdragen aan sociaal-emotionele vaardigheden, burgerschap en taalvaardigheid.
-
MUS-E Belgium
Sinds 2000 brengt MUS-E actieve kunstbeleving binnen bereik van kinderen, jongeren en volwassenen ongeacht hun voorkennis of achtergrond. Ontdek hoe deelnemers worden uitgenodigd in de wereld van kunstenaars te stappen tijdens trajecten van intercreatie.
-
S.M.A.K. Beweegt
Kunst spreekt een universele taal die beweegt en verbindt. Het is een taal die iedereen kan leren spreken, ook wie moeilijk toegang heeft tot kunst. Het zit S.M.A.K. in de genen om kunst uit de traditionele kaders te trekken en te brengen waar het thuishoort: in de samenleving, tussen mensen, in de leefwereld van vandaag. Onze wereld verandert aan een ongekende snelheid, waardoor de zoektocht naar verbinding urgenter is dan ooit. S.M.A.K. zoekt die verbinding niet alleen binnen de beschermde muren van het museum, maar ook daarbuiten: op straat, in wijken en gemeenschappen, in het dagelijkse leven. Deze gedachte vormt sinds 2015 het fundament van S.M.A.K. Beweegt. Vier krachtige pijlers vormen het hart van dit programma: actie, verbinding, leergierigheid en impact. Centraal staat het principe van ‘doen om te ervaren’. Door actief te participeren en zelf deel uit te maken van het kunstproces, ontdekken mensen nieuwe perspectieven en wordt kunst een persoonlijke ervaring die verbindt. Wat begon als een streven om kunst toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, is uitgegroeid tot een dynamisch platform waar ervaringen en kennis worden uitgewisseld. Via S.M.A.K. Beweegt ontmoeten mensen elkaar, spreken ze met beelden en leren ze van elkaars verhalen. Hier is nieuwsgierigheid de drijvende kracht, en leidt actie tot transformatie.
-
Stageverhalen: Educatieve Master LUCA School of Arts
Kom luisteren naar de inspirerende ervaringen van onze masterstudenten! Neill De Cock en Ayla Willaert delen hun stageperiode in Nepal, Ayla vertelt ook over Globe Aroma, en Hanne Engels presenteert haar project bij De Zandberg. Ontdek hoe de vakken Stage verbinden en Stage verdiepen bijdragen aan hun ontwikkeling als kunstdocenten.
-
Kunstkuur: Duurzame samenwerking in kunsteducatie
Met An Favoreel en Veerle Vervliet (Sint Lukas Academie)
Kunstkuur faciliteert driejarige samenwerkingen tussen academies en scholen. Ontdek hoe deze trajecten kunsteducatie versterken en de pedagogische vaardigheden van kunstenaars ontwikkelen met An Favoreel en Veerle Vervliet (Sint Lukas Academie)
- OKAN: Artistieke projecten met anderstalige nieuwkomers
Pol Coussement en Elise Willaert zijn verbonden aan vzw Passerelle, een organisatie die dansprojecten opzet voor jongeren. Deze vzw werkt al 15 jaar samen met OKAN (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers) om anderstalige jongeren via dans en beweging een manier te bieden om zich artistiek uit te drukken, zich sociaal te integreren en hun zelfvertrouwen te versterken. Deze samenwerking helpt OKAN-leerlingen om op een creatieve en inclusieve manier te groeien in hun nieuwe omgeving.