Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETPCSO0DLP250047-004 Automatisatie: Microsoft Power Platform - Power BI

Het Microsoft Power Platform is een low-code ontwikkelplatform dat organisaties in staat stelt om zelf apps, websites, werkstromen en agents te bouwen. Het biedt verschillende tools om een breed scala aan behoeften te dekken. We bieden een reeks nascholingen aan die elk van deze tools behandelen, met een groeipad van basis- tot expertniveau: 

  • Power Automate en Power Apps – Basis 

  • Power Automate, Power Apps en Power Pages – Gevorderden 

  • Power Automate en Power Apps– Expert 

  • Power BI  

  • Microsoft Copilot  

In een tijdperk waar big data steeds centraler staat, is het essentieel dat ook het onderwijs gebruikmaakt van krachtige tools om inzicht te krijgen in de leerprestaties en de efficiëntie van processen.  

In deze nascholing richten we ons specifiek op Power BI, de tool die alles wat met data-analyse en visualisatie te maken heeft, naar een hoger niveau tilt. 

Met Power BI kun je gegevens uit verschillende (onderwijs)bronnen verzamelen, transformeren en visualiseren. Het stelt je in staat om interactieve dashboards te maken, gegevens te filteren en te analyseren, zodat je heldere inzichten krijgt die de basis vormen voor weloverwogen beslissingen in het onderwijs. Met Power BI als onderdeel van het bredere Power Platform heb je toegang tot een allesomvattende set tools die je helpen om efficiënter, effectiever en meer data-gedreven te werken. 

Of je nu een onderwijsprofessional, beheerder of gegevensanalist bent, na deze opleiding ben je in staat om complexe gegevens te visualiseren, analyseren en te presenteren op een manier die beslissingen gemakkelijker maakt en processen optimaliseert. 

Doelstellingen:

Aan het einde van deze opleiding ben je niet alleen een expert in het werken met Power BI, maar kun je ook de kracht van data omarmen om weloverwogen beslissingen te nemen. 

Wat je na deze nascholing kunt: 

  • Gegevens uit diverse bronnen effectief importeren: Of het nu gaat om Excel-bestanden, databases, online services of bestanden, je kunt gemakkelijk data importeren en verbinden om een krachtig overzicht te creëren van de gegevens die voor jou belangrijk zijn. 

  • De basisprincipes van gegevensmodellering beheersen: Je zult begrijpen hoe je relaties tussen tabellen legt, sleutelkolommen definieert en berekende kolommen maakt om de data te optimaliseren en klaar te maken voor analyse. 

  • Krachtige visualisaties creëren: Van staafdiagrammen en lijngrafieken tot cirkeldiagrammen en kaarten—je kunt de gegevens op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier presenteren, zodat ze voor iedereen inzichtelijk zijn. 

  • Gegevens filteren en focussen: Met filters en slicers kun je rapporten dynamisch maken en gericht inzoomen op de aspecten die er echt toe doen, of het nu gaat om specifieke periodes of bepaalde datapunten. 

  • DAX gebruiken voor geavanceerde berekeningen: Je leert hoe je berekende kolommen en berekende tabellen maakt, evenals het gebruik van DAX-formules (Data Analysis Expressions) om maatwerkberekeningen toe te voegen die jouw rapporten naar een hoger niveau tillen. 

  • Rapporten opmaken en presenteren: Niet alleen de inhoud, maar ook de indeling van je rapporten wordt professioneel. Je kunt pagina-indelingen, titels, tekstvakken en afbeeldingen toevoegen om je rapporten visueel aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen te maken. 

  • Dashboards maken die het grotere plaatje tonen: Je leert hoe je meerdere visualisaties combineert van verschillende rapportpagina's en zo een holistisch beeld van je gegevens creëert, zodat je altijd het overzicht behoudt en beter kunt sturen op je doelen. 

Kortom, na deze opleiding kun je interactieve en diepgaande rapporten en dashboards creëren die niet alleen data visualiseren, maar ook waardevolle inzichten genereren die je helpen bij het maken van strategische beslissingen—in de klas, op school of in elke andere context.  

Doelgroep:
  • technisch ICT-coördinatoren
  • secretariaatsmedewerkers 
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Volgende onderdelen worden behandeld: 

  1. Gegevens Importeren en Verbinden
    Het begint allemaal met data! Je leert hoe je gegevens uit verschillende bronnen eenvoudig kunt importeren en integreren in Power BI. Denk aan Excel, SharePoint, SQL-databases, cloudservices en meer. Je leert hoe je data uit meerdere systemen samenbrengt, zodat je alles op één plek kunt analyseren en visualiseren. 
  1. Gegevensmodellering
    Power BI biedt krachtige mogelijkheden voor gegevensmodellering. Je leert hoe je relaties tussen verschillende tabellen kunt leggen, sleutelkolommen definieert, en berekeningen maakt die je data voorbereiden voor diepgaande analyses. Je zult de kracht van datamodellen ontdekken die je kunnen helpen om met complexere datasets om te gaan en je rapporten slimmer te maken. 

  1. Visualisaties maken
    In Power BI draait alles om het visueel maken van data. Na deze nascholing kun je moeiteloos verschillende soorten visualisaties maken, zoals staafdiagrammen, lijngrafieken, cirkeldiagrammen, kaartvisualisaties en treemaps. Je leert welke visualisatie het beste werkt voor je gegevens, zodat je je publiek overtuigt met duidelijk gepresenteerde en begrijpelijke inzichten. 

  1. Filters en Slicers Gebruiken
    Je leert hoe je interactieve filters en slicers kunt toepassen, waarmee gebruikers specifieke gegevens kunnen filteren en zich kunnen concentreren op de voor hen relevante informatie. Of je nu werkt met tijdsperioden, productcategorieën of geografische gegevens, slicers zorgen ervoor dat je altijd de juiste focus hebt. 

  1. Berekeningen en Maatwerkmeting met DAX
    Een van de krachtigste functies van Power BI is de mogelijkheid om berekeningen en metingen toe te voegen aan je rapporten met DAX (Data Analysis Expressions). In deze cursus leer je hoe je berekende kolommen maakt, DAX-formules schrijft en meetwaarden creëert om dieper in je data te duiken en precies de informatie te krijgen die je nodig hebt. 

  1. Dashboards Maken 

  1. Publiceren en Delen: Samenwerken met Je Team 

Deze cursus is niet alleen gericht op het beheersen van de technische aspecten van Power BI, maar bied je ook praktische tools die je direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Of je nu als beheerder werkt of in een onderwijsomgeving, je leert hoe je Power BI kunt inzetten voor data-analyse, besluitvorming en efficiëntieverbetering. Deze tools kunnen niet alleen gebruikt worden voor administratieve en analytische taken, maar kunnen ook pedagogisch ingezet worden in informatica- of wiskundelessen. 

Strategie en methode:

Praktijkgericht aan de slag! 

Deze nascholing is volledig hands-on en gericht op leren door te doen. Elke cursist werkt in een eigen cloudomgeving, zodat je in een veilige omgeving experimenteert en direct resultaat ziet. 

  • Concreet & toepasbaar 

We starten met een realistisch praktijkvoorbeeld, dat je na de opleiding meteen kunt inzetten in je eigen school- of werkomgeving. Zo leer je niet alleen de theorie, maar pas je de kennis ook direct toe in een bruikbare oplossing. 

  • Ruimte voor eigen projecten 

Heb je een specifiek idee of een uitdaging binnen je school of organisatie? Tijdens de sessie is er tijd voorzien om aan je eigen project te werken en dit verder uit te bouwen. 

  • Samen leren & ervaringen delen 

Uitwisseling met collega’s staat centraal. We bespreken in groep hoe je bepaalde problemen kunt aanpakken, delen best practices en inspireren elkaar met innovatieve oplossingen.

Bijkomende info:

Wil je steeds op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, ga dan naar onze facebookpagina Nascholing ICT.
De modaliteiten kan je nalezen op https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/professionalisering-modaliteiten.

Onderstaande prijs is enkel geldig voor leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:

Geen voorkennis vereist. 


Voor dit initiatief kan je tot 3 dagen op voorhand inschrijven en tot 10 dagen op voorhand uitschrijven.
Bijdrage: 130,00 Euro
Lesgever: Maginet Elsje
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Sint-Baafshuis (ICT)
Biezekapelstraat 2
9000 Gent (Kaart)
  • Reeks 1:
    • donderdag 8 januari 2026 van 09:00 tot 16:00
Online sessie
(Kaart)
  • Reeks 2:
    • donderdag 15 januari 2026 van 09:00 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.