PBRMSKO0DGL250197-16 Databistro ‘succesvol oriënteren binnen de modernisering SO’: Een sterk GOK-plan met impact tot op de klasvloer
GOK-leerlingen blijken gemiddeld veel minder goed te presteren, wat een impact heeft op de stabiliteit en het ambitieniveau van klasgroepen met veel GOK-leerlingen. Hoe maken we als GOK-team een plan om de onderwijsleerpraktijk zo te versterken dat krachtig wordt ingespeeld op de ondersteuningsnoden van alle leerlingen, in het bijzonder de GOK-leerlingen? Hoe installeren we succescriteria om het implementatieproces van de doelen te monitoren?
Doelstellingen:
- Op basis van de conclusies uit het praktijkonderzoek maak je een plan met concrete doelen en succescriteria om de kloof tussen GOK-aantikkers en niet-aantikkers te verkleinen.
Doelgroep:
- Onderwijskundige leiders (directeurs en anderen)
- Medewerkers betrokken bij het GOK-beleid
- Leerkrachten die hun reflecterende vaardigheid via onderzoek over leerlingenstromen van GOK-leerlingen willen versterken
Aanbieder:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:
In de sessie 'Een sterk GOK-plan met impact tot op de klasvloer'
- vertalen we de conclusies uit de Databistro-onderzoek naar concrete doelen voor betere prestaties van GOK-leerlingen
- installeren we succescriteria om de impact van de acties voor de GOK-leerlingen te monitoren
Het basisonderzoek van de Databistro (een set van acht onderzoeksvragen) wordt verrijkt door de focus op de GOK-leerlingen te zetten. We trekken conclusies over de prestaties van aantikkers versus niet-aantikkers.
Het praktijkonderzoek voor GOK wordt toegelicht in een sessie op 20 oktober en de analyse en betekenisgeving in een sessie op 4 november. In deze sessie gaan we met deze conclusies aan de slag om een krachtig plan met impact te ontwerpen.
Strategie en methode:
Het voorgestructureerd praktijkonderzoek van Databistro biedt snel informatie tot op leerlingniveau. Tikken leerlingen met mindere prestaties aan op OKI-indicatoren? Wat zijn de ondersteuningsnoden achter de negatieve impact van de ongelijke onderwijskanskansen? Welke ondersteuning heeft het team nodig? We ontwerpen zowel de doelen als bijhorende succescriteria om de impact te monitoren.
Bijkomende info:
Deelname aan dit initiatief is 10,00 euro behalve voor niet-leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Zij betalen 65,00 euro.
Vragen daarover? Academie@katholiekonderwijs.vlaanderen
Sessies:
1 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 20 april 2026 in- en uitschrijven.
Bijdrage:
10,00 Euro
Lesgever:
Tack Isabelle
Debbaut Bart
Impens Kristine
Contact:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Online sessie
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
(Kaart)
- Reeks
1:
- dinsdag 21 april 2026
van
13:00
tot
15:00