Sommige scholen blijken aanzienlijk meer kwetsbare leerlingen aan te trekken, wat zich vertaalt in minder stabiliteit. Dit kan een negatieve impact op het imago hebben. Het publiek maken van data over scholen kan dit nog versterken. Hoe maken we als schoolbestuur een plan om de scholen zo te versterken dat de stabiliteit van de schoolkeuzes kan groeien? Hoe installeren we succescriteria om het implementatieproces van de doelen te monitoren?
Inhoud:
In de sessie 'Een sterk plan met impact tot in de scholen'
- vertalen we de conclusies uit de Databistro-onderzoek naar concrete doelen voor stabiele, sterke scholen
- installeren we succescriteria om de impact van de acties in kwetsbare scholen te monitoren
Het voorgestructureerd praktijkonderzoek wordt toegelicht in een sessie op 18 november. In deze sessie gaan we aan de slag met de analyse en betekenisgeving van de schoolgegevens en met deze conclusies maken we een krachtig plan met impact tot in de scholen. Het onderzoek focust in eerste instantie op schoolniveau, maar het is zeker mogelijk om schooloverstijgende datasets te ontwikkelen om een bredere regionale blik te kunnen hanteren tijdens het onderzoek.
Strategie en methode:
We proberen de focus vooral te leggen op de betekenisgeving en dialoog met eigen scholen en schoolbesturen van andere scholen in de regio om samen bakens uit te zetten van een krachtig, aantrekkelijk studie-aanbod dat inspeelt op de noden van de leerlingpopulatie in sterke scholen. Het onderzoek wordt beperkt gehouden door te werken met een voorgestructureerd praktijkonderzoek dat met één dataset kan worden gevoerd.
Bijkomende info:
Deelname aan dit initiatief is 10,00 euro behalve voor niet-leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Zij betalen 65,00 euro.
Vragen daarover? Academie@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Online sessie
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
(Kaart)
- Reeks
1:
- dinsdag 19 mei 2026
van
19:00
tot
20:30