Aanmelden




Laden…

Even geduld...

KOEPCSO0DLP250029-11TM Boost je vakgroepwerking! Vakgroepen en vakoverschrijdende teams effectief en kwaliteitsvol laten samenwerken, hoe pak je dat aan? (Teamgericht)

Zijn er op jouw school grote kwaliteitsverschillen tussen de vakgroepen/-overschrijdende teams? Hebben de agendapunten op vakvergaderingen weinig te maken met het leren van leerlingen/de lespraktijk en gaat het vooral over organisatorische zaken? Zijn het steeds dezelfde leraren die zich engageren om acties uit te werken? Werken sommige vakgroepen/-overschrijdende teams op eilandjes? Is er in sommige vakgroepen geen open en constructief klimaat tijdens vergaderingen? Ontbreekt er een horizontale en/of verticale samenhang op vlak van STEM, GFL, ...? Is er binnen en overheen vakgroepen nood aan een effectieve(re) en efficiënte(re) werking? We bepalen in een intakegesprek waar de school of de scholengemeenschap inhoudelijk de focus op leggen (bv. vooral kaders leren kennen en opfrissen of  meer de nadruk op het verwerken van de input van de nascholing en het uitwerken van concreet materiaal op jouw school).  De ondersteuning van de reflectie op je schoolpraktijk en de opvolging van je schooleigen proces kan –afhankelijk van de gekozen inhoudelijke focus(sen)- door een collega pedagogisch begeleider ondersteund worden.   

Doelstellingen:
  • Je  krijgt inzicht in de randvoorwaarden die nodig zijn voor een kwaliteitsvolle vakgroepwerking en vakoverschrijdende samenwerking.
  • Je kan een beginsituatieanalyse rond deze randvoorwaarden opstellen.
  • Je verwerft inzicht om een heldere visie op vakgroepwerking en vakoverschrijdend samenwerken uit te schrijven.
  • Je vertaalt deze visie naar concrete  doelen en afspraken binnen jouw eigen schoolcontext.
  • Je krijgt inzicht in de vervolgstappen die jij vanuit jouw rol wil zetten om de samenwerking binnen de vakgroepen en over de vakgroepen heen te ondersteunen en te versterken.
  • Je versterkt je competenties wat betreft gedeeld onderwijskundig leiderschap.
Doelgroep:
  • Onderwijskundige leiders
  • Beleidsondersteuners
  • Vakcoördinatoren 
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Je ontwikkelt een heldere visie op vakgroepwerking en vakoverschrijdend samenwerken. Je leert hoe je deze visie kan vertalen naar duidelijke en gedragen afspraken binnen jouw schoolcontext. Je krijgt inzicht in de randvoorwaarden die nodig zijn om tot kwaliteitsvolle samenwerking te komen, zowel binnen vakgroepen als over vakgroepen heen. Hoe zorg je ervoor dat de vakgroepen/-overschrijdende teams op jouw school eigenaarschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen voor de te bereiken doelen? In welke mate stuur je als onderwijskundig leider de vakgroepen aan? Hoe creëer je tegelijk autonomie voor je vakgroepen/-overschrijdende teams? Aan de hand van een reflectie-instrument stel je een beginsituatieanalyse voor jouw school op. Met de verkregen inzichten, tools en tips kan je de samenwerking op jouw school binnen de vakgroepen en over vakgroepen heen onder de loep nemen, ondersteunen en versterken. 

Strategie en methode:
  • Werkvormen die inzetten op het vertalen van de inhoud naar de eigen schoolcontext 
  • Reflectie op het eigen professioneel handelen en de eigen schoolpraktijk 
  • Intervisie: leren van en met elkaar
Bijkomende info:

Contactgegevens lesgevers:


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Sessies: 3 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief mogen maximum 20 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 990,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Eigen school
(Kaart)
  • Reeks 1:
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.