PBRMCSO0DLP250232-01 Lerend netwerk dialogisch literatuuronderwijs secundair onderwijs
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat leesactiviteiten waarin de inhoud van de teksten en de nieuwsgierigheid van de leerlingen centraal staan, resulteren in een actieve en gemotiveerde leeshouding bij leerlingen. Dialogisch literatuuronderwijs is een methode die zich hier bij uitstek toe leent én de taalverwerving en leesvaardigheid van je leerlingen bevordert. De aanpak vraagt heel wat toewijding van de leerlingen en wil de leerlingen uitdagen.
Doelstellingen:
Na het volgen van deze nascholing:
- ken je de vijf stappen van het dialogisch literatuuronderwijs;
- ben je in staat om bestaand lesmateriaal op een (eenvoudige) manier aan te passen aan de methodiek van het dialogisch literatuuronderwijs;
- ben je in staat om de literaire vaardigheid van je leerlingen te evalueren en hun groei te stimuleren;
- beschik je over handvaten om het dialogisch literatuuronderwijs te integreren in jouw lespraktijk.
Doelgroep:
Leerkrachten Nederlands van het vierde jaar en de derde graad doorstroom- en dubbele finaliteit.
Aanbieder:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:
In deze sessies exploreer je wat dialogisch literatuuronderwijs inhoudt en leer je aan de hand van concrete voorbeelden hoe je deze methode kwaliteitsvol kan integreren in je lessen. Vervolgens ga je aan de slag met je eigen lesmateriaal en wissel je good practices uit met collega’s.
Strategie en methode:
Sessie1: Na een korte theoretische insteek ervaar je hoe het dialogisch literatuuronderwijs werkt. Je krijgt een praktisch kader mee in de vorm van een vijfstappenplan dat je je eigen maakt aan de hand van minstens twee concrete lesvoorbeelden: een les die vertrekt van een kortverhaal en een les met een aantal gedichten als insteek. Je krijgt een aantal vindplaatsen en ideeën aangereikt om ook in jouw bestaand lesmateriaal kansen voor dialogisch literatuuronderwijs te ontdekken. Met deze handvaten kan je aan de slag met je eigen materiaal, waarop je in de volgende sessie feedback krijgt.
Sessie 2: Deze interactieve sessie staat in het teken van uitwisseling over en feedback op het ontwikkeld lesmateriaal dat je hebt vormgegeven volgens de principes van het dialogisch literatuuronderwijs. Je wordt geïnspireerd door de ervaringen die gedeeld worden en krijgt tips en tricks om je expertise te vergroten. Ten slotte bekijk je hoe je de literaire competentie van je leerlingen kan evalueren en hoe je hun groei kan stimuleren.
Bijkomende info:
Vanaf het schooljaar 2025-2026 betaal je als schoolentiteit een bijdrage per deelnemer als bijdrage voor een schooljaar.
De bijdrage per deelnemer wordt berekend op volgende manier:
Voor scholen die geen lid zijn van Katholiek Onderwijs Vlaanderen geldt een aangepaste prijssetting:
Voor dat bedrag krijgt elke deelnemer toegang tot het lerend netwerk ongeacht het aantal sessies. De facturatie gebeurt aan het begin van het schooljaar op basis van het aantal ingeschreven deelnemers per netwerk.
Sessies:
2 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage:
20,00 Euro
Lesgever:
Teerlinck Corneel
Van Damme Peter
Contact:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Sint-Baafshuis
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
Biezekapelstraat 2
9000
Gent
(Kaart)
- Reeks
1:
- donderdag 6 november 2025
van
09:30
tot
12:30
- donderdag 26 februari 2026
van
09:30
tot
12:30
Wachtlijst - Volzet of passen de data niet? Schrijf je hier in.
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
(Kaart)