In de context van een internaat ga je een pedagogische partnerschap aan met ouders. Ouders vertrouwen je de opvoeding van hun kind mee toe. Een partnerschap reikt verder dan ouderparticipatie, waar ouders dan vb. aan sommige activiteiten op internaat deelnemen. Gedurende het verblijf van het kind op internaat word je als het ware partners in opvoeding. Dit is een delicaat gegeven waarbij je de rol en de eerste verantwoordelijkheid van de ouders en voogden dient te respecteren.
Een pedagogisch partnerschap is: '… een proces waarin de betrokkenen er op uit zijn om elkaar wederzijds te ondersteunen en waarin ze proberen hun bijdrage zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, met als doel het leren, de motivatie en de ontwikkeling van de kinderen of jongeren te bevorderen’ (Smit et al., 2006, in Kalthoff, 2011). Deze relatie gaat uit van wederkerigheid: ouders zijn betrokken bij het internaat, en het internaat is betrokken bij de ouders. Je deelt een gezamenlijk belang: nl. het welbevinden, de betrokkenheid en de gezonde ontwikkeling van het kind of jongere.
Wat betekent dat dan concreet voor je internaatwerking? Hoe kan je ook op een goede manier met ouders in gesprek gaan? Hoe kan je elkaar ondersteunen en eren in elkaars’ rol? Wat als het moeilijk loopt? Daar ga je mee aan de slag tijdens deze dag.