Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETPLER0BLL230308 Dag van de opvoeder: 'Kansen voor iedereen'

Sta jij als opvoeder ook elke dag met passie tussen je leerlingen? Ben jij ook geboeid door datgene wat pubers bezighoudt? Merk je hierbij dat verbindend samenwerken met leraren, ouders en leerlingenbegeleiders noodzakelijk is? Wil je inspiratie opdoen in thema’s als gedrag, kansarmoede, puberbrein, zelfregulatie en nieuwe autoriteit? Wil je collega’s ontmoeten om bij te leren en ideeën uit te wisselen? Dan is deze inspiratiedag ‘Dag van de opvoeder, kansen voor iedereen?’ zeker iets voor jou! Schrijf je samen met je collega-opvoeders in voor een rijk gevulde dag in Sint-Baafs Gent! Zo kunnen opvoeders van West-en Oost-Vlaanderen elkaar ontmoeten en leren van elkaar.

Doelstellingen:
  • Je krijgt tips en tricks bij het aanpakken van een kansarmoedebeleid op school.
  • Je leert methodieken hanteren voor de aanpak van moeilijk te begrijpen gedrag op de speelplaats.
  • Je krijgt inzicht in onderzoek naar ongekwalificeerde uitstroom en krijgt tips hoe je op school preventief kunt inzetten. 
  • Je reflecteert over hoe we kijken naar jongeren in de huidige, steeds versnellende maatschappij.
  • Je wordt vaardig in de proactieve cirkel om die te kunnen inzetten op school om in verbinding te gaan met elkaar.
  • Je krijgt inzicht in zelfregulatie als opvoeder op school.
Doelgroep:
  • opvoeders
  • leerlingenbegeleiders
  • administratief medewerkers
  • ICT-coördinatoren
  • ondersteunend personeel
  • internaatsmedewerkers
  • voormalige internaatsbeheerders
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Onder de werktitel ‘Kansen voor iedereen’ zoomen we in op handige tips en tricks om leerlingen op onze scholen goed te ondersteunen, zodat iedereen alle kansen krijgt. We delen verdiepende inzichten en kennis in thema’s als kansarmoede, ongekwalificeerde uitstroom van leerlingen, moeilijk gedrag bij leerlingen en verbindend schoolklimaat.

Dagplanning:

  • 08.45 -09.15 onthaal met koffie, thee
  • 09.30 verwelkoming door PB
  • 09.45 plenumreferaat Dominique Roos deel 1
  • 10.45-11.00 koffiepauze
  • 11.00-12.30 plenumreferaat Dominique Roos deel 2
  • 12.30-13.30 broodjesmaaltijd met soep
  • 13.30-16.00 workshop naar keuze
Workshops: Workshops Reeks 1 op lesplaats Sint-Baafshuis
Aanbod workshops sessie 1 deel 1
dinsdag 6 februari 2024 van 09:00 tot 12:00
Keynote
Spreker: Dominique Roos

In deze keynote maak je kennis met recent wetenschappelijk onderzoek over onze jongeren van vandaag en leer je in te spelen op de resultaten van deze onderzoeken; wat jouw leerlingen precies van jou nodig hebben. Daarnaast krijg je tips hoe je veerkrachtig kan blijven in de job en hoe je potentieel moeilijke situaties tot ene goed einde kan brengen, (variërend van situaties van ongewenst en ongepast gedrag tot situatie van agressie en meer).

Na deze keynote weet je...

  • waar het gedrag van de leerling anno 2024 vandaan komt; wat er veranderd is.
  • waar je rekening mee moet houden als je vandaag sturing geeft aan jongeren.
  • hoe te handelen in verschillende situaties die zich kunnen voordoen in de studiezaal, in de refter, op de speelplaats, in klasgroepen bij vervangingen...
Aanbod workshops sessie 2 deel 1
dinsdag 6 februari 2024 van 13:30 tot 16:00
Verbindend schoolklimaat: de proactieve cirkel
Spreker: Annick Dheedens

Cirkelgesprekken verhogen de verbondenheid in een klasgroep en verminderen conflicten. Leraren en leerlingen leren hoe ze empathisch en zonder oordeel kunnen luisteren.  Cirkels zijn een belangrijk ingrediënt van een verbindend klas- en schoolklimaat. In deze nascholing leer je hoe je een proactieve cirkel kan inzetten in je klas om meer dialoog en verbondenheid te realiseren en conflicten te voorkomen of te verminderen. Alle stappen van een  cirkel worden ingeoefend en je krijgt de kans te groeien in je rol als moderator.

Kinderarmoede en deprivatie in onze scholen
Spreker: Fabien Verborgh

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemand zijn leven. Armoede zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op de woonsituatie en de gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede. Onderwijs kan het probleem niet oplossen maar kan wel het verschil maken. Wat het precies is, hoe je het herkent en wat je kan doen komt tijdens deze sessie aan bod.

Nieuwe Autoriteit, een alternatief voor straf, of een straf alternatief?
Spreker: Kristof Das

Nieuwe Autoriteit gaat uit van zelfcontrole, de focus op jezelf kunnen leggen. Vanuit deze zekerheid wordt er altijd gekozen voor aanwezigheid, relatiegebaren, transparantie... Tijdens de sessie gaan we dieper in op waarom dit belangrijk is, we leven in een veranderende tijd die een andere betekenis lijkt te geven aan macht en gezag. Autoriteit wordt in vraag gesteld net zoals autoriteitsfiguren in vraag gesteld worden. Dit lijkt ons werk met jonge mensen (soms) moeilijker te maken. We bespreken deze veranderende tijd, de gevolgen ervan voor ons eigen handelen én we gaan in op handelingsalternatieven.

Inzetten op veiligheid, verbinding en vertrouwen via de window of tolerance en verbindende communicatie
Spreker: Katrien Bressers

Je vindt bewustwording, veiligheid en verbinding in je team, maar ook met je ouders en je internen belangrijk en je wil inzetten op kwaliteitsvolle communicatie en relaties  in je internaat? Dan is inzicht in de window of tolerance en verbindende communicatie iets voor jou!

Inzicht in je eigen waarnemingsraam en de stappen van verbindende Communicatie helpen je om op elk moment duidelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is en wat je nodig hebt. Je zegt op een effectieve en respectvolle manier wat je stoort en wat je waardeert. Je laat verwijten achterwege en communiceert vanuit gelijkwaardigheid. Door klaarheid en begrip ontstaat een open samenwerking. In deze sessie maak je kennis met de stappen van verbindende communicatie en oefen je ze via levensechte situaties. 

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot 15 dagen op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 120,00 Euro
Lesgever: D'haenen Roselien
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Sint-Baafshuis (Inschrijven afgesloten)
Biezekapelstraat 2
9000 Gent (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • dinsdag 6 februari 2024 van 09:00 tot 16:00
Wachtlijst - Volzet? Schrijf je hier in! (Volzet)
(Kaart)
  • Reeks 2: (Volzet)
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.