83141-M07-team 'Spreekdurf en luisterhonger'
Doelstellingen:
In deze sessie verwerft u inzicht in de belangrijkste doelen van het leerplan. Daarenboven ondervindt u aan den lijve (minder) zinvolle spreek- en luisteropdrachten. U leert kenmerken van goede activiteiten herkennen en bespreekt welke elementen in de klas bijdragen tot een krachtige leeromgeving voor mondelinge taalontwikkeling.
Doelgroep:
Schoolteams lager onderwijs
Aanbieder:
Vlaams Verbond van het katholiek basisonderwijs (VVKBaO) i.s.m. Dienst Nascholing en Internationalisering van het VSKO (DNI)
Inhoud:
Alle begin van taal leren ligt in het luisteren en spreken. Het leerplan probeert die taalverwerving te volgen en didactisch te ondersteunen. Vanuit de visie in dit leerplan dienen we luisteren en spreken breder te zien dan de spreek- en luisterlesjes. Het krijgt een plaats in het hele taalonderwijs en doorkruist alle leergebieden en overschrijdt de grenzen van het ‘vak’ taal.
Taal de hele dag door, in alle lessen, occasioneel en gepland. Daardoor beslaat mondeling taalgebruik de helft van de lestijd voor Nederlands. Hiervoor is een goede kennis nodig van de na te streven doelen.
Strategie en methode:
- Inzicht in de doelen van het leerplan Luisteren en Spreken.
- Luister- en spreekactiviteiten uitvoeren op leerlingenniveau.
- Coöperatieve werkvormen die luisteren en spreken bevorderen in alle lessen.
- Kijkwijzer voor mondelinge taalvaardigheid.
Bijkomende info:
De modaliteiten voor deelname aan dit initiatief kunt u nalezen op www.nascholing.be onder de rubriek ‘info’ of rechtsreeks via deze link.
Dit initiatief wordt georganiseerd voor leden van VSKO.
Een sessie duurt 3 uur.
Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Sessies:
1 sessie(s)
Voorwaarde:
Deze nascholing zal doorgaan onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. De school wordt ten laatste op 30 juni ingelicht.
Voor dit initiatief moeten minimum 5 en mogen maximum 30 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 30 dagen op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage:
570,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Eigen school
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
(Kaart)