Voor het opbouwen en het onderhouden van een schoolwebsite zijn vele scholen afhankelijk van 1 persoon die ooit eens even tijd vond om enkele pagina’s aan te maken. Te vaak laat een kleine aanpassing van een pagina te lang op zich wachten omdat die persoon het te druk heeft of moeilijk bereikbaar is.
Met behulp van een Content Management Systeem (CMS) kan men de vormgeving en de inhoud van een website een flink stuk eenvoudiger beheren. Een toegangssysteem zorgt ervoor dat beheerders, auteurs en gebruikers tot een verschillend deel van de website toegang krijgen. Via eenvoudige webpagina’s, kan iedereen die daarvoor de nodige rechten heeft gekregen inhoud wijzigen en/of toevoegen aan de website.
In deze nascholing bestuderen we de nieuwste versie van het Content Management Systeem (CMS) "Joomla!", nl. versie 3.x. Omdat de ‘look and feel’ van deze nieuwe versie sterk veranderd is t.o.v. de versies 1.x en 2.x is deze nascholing ook zeker de moeite waard voor hen die ooit een website hebben gebouwd op basis van die oudere versies. Het CMS maakt gebruik van de PHP programmeertaal en een MySQL databank. Kennis hiervan is niet nodig.
In deze nascholing komen volgende items zeker aan bod:
- de installatie van het Joomla-framework op een webserver;
- gebruik van de backend en frontend;
- aanmaken van artikels en een menustructuur;
- het installeren van componenten (vb. fotogallerij, evenementenkalender), modules, plugins, templates …
- eenvoudige aanpassingen van templates.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze een beetje ervaring hebben in het maken van een website.