Een Infographic is de manier bij uitstek om informatie, symbolen en cijfers op een visuele manier weer te geven.
De leerling kan namelijk snel zien waar het om gaat omdat er een combinatie van tekst en beeld wordt gebruikt. Door een verhaal te vertellen met een Infographic wordt de wereld van de leerlingen een stuk begrijpelijker.
Ideaal voor leerkrachten om te gebruiken bij een presentatie, samenvatting of instructie.
Bij een vak als aardrijkskunde kun je bijvoorbeeld kaarten van de wereld of werelddelen gebruiken, de nadruk leggen op een bepaald land met een andere kleur, populaties of economische gegevens gemakkelijk weergeven in grafieken (en achteraf terug aanpassen). Bij economie onderzoeksresultaten in een Infographic gieten, voor geschiedenis een fraaie tijdlijn weergeven, processen visueel weergeven.
Daarnaast een ideale tool om bij de leerlingen volgende vaardigheden te verwerven:
presenteren, samenvatten, creatief zijn, uitleggen, het ingewikkelde simpel maken, technologie in te zetten bij het leren, hoofd- en bijzaken onderscheiden, verbanden leggen.
In deze sessie leer je:
- wat een Infographic is en zijn kracht als informatiebron,
- ideeën, mogelijkheden om als leerkracht een infographic in te zetten
- een Infographic implementeren bij leerlingen
- de structuur en vormgeving van een infographic bepalen
- eenvoudig en snel een eigen infographic maken
- Ideeën concreet omzetten tot een infographic.
Een interessante aanvulling op deze sessie is de terugkomdag rond Infographics. Bij deze sessie krijg je de mogelijkheid en ruimte om Infographics als klasmateriaal onder begeleiding aan te maken. In deze sessie maak je ook kennis met AR (Augmented Reality). Deze technologie maakt het mogelijk om Infographics te voorzien van ‘scan-mogelijkheden’ met toegang tot extra beeldmateriaal of informatie.