Je wil graag differentiëren ...
Maar hoe realiseer je dit? Zie je met het grote aanbod aan tools door de bomen het bos niet meer? Wil je onderwijs voor iedereen, op maat van iedereen?
Deze module wil je op weg helpen om te leren omgaan met verschillen in de klas en de leeromgeving rijker te maken voor iedereen met behulp van ICT. Tijdens deze sessie maak je kennis met de principes van Universal Design for Learning.
Je leert hoe je hiervoor via enkele specifieke, gratis beschikbare internettoepassingen aantrekkelijk en haalbaar lesmateriaal kunt ontwikkelen.
In deze sessie gaan we ook aan de slag met Capisj, een gloednieuw, gratis platform waarmee je snel en eenvoudig lesmateriaal kunt creëren voor je leerlingen. Je kan hiermee volledige cursussen samenstellen, met correctiesleutel. Op papier en digitaal. Je kan teksten, afbeeldingen, audio- en videofragmenten, apps, websites, externe oefeningen, … eenvoudig in jouw lesmateriaal integreren. De online content die je niet kunt printen, worden in Capisj automatisch omgezet in een QR-code die leerlingen/cursisten kunnen scannen met een tablet of smartphone. Digitaal wordt alles geïntegreerd in een structuur die jij zelf bepaalt, zodat de leerlingen alle bronnen netjes bij elkaar hebben.
Van leerdoel, over werkvorm naar een geschikte ict-tool! Bij het uitvoeren van een les zul je gebruik maken van meerdere lesactiviteiten: beginsituatie peilen, testen, brainstormen, instructie geven, samenvatten, leren en onthouden, verwerken, samenwerken, feedback, reflectie, presenteren, ...
Er zijn heel wat tools die je daarbij kunt inzetten. In de sessie ontvang je een handig en gestructureerd overzicht van ict-tools, gekoppeld aan deze lesactiviteiten. Aan de hand van dit overzicht leer je om de juiste tool te kiezen voor je lesdoel en werkvorm;
De meeste van deze tools worden tijdens de sessie besproken. Voor elke tool op het overzicht ontvang je een handige verkorte handleiding met de belangrijkste functies (cheatsheet) en/of tutorial.
Je maakt eerst kennis met de verschillende toepassingen via praktijkvoorbeelden. Daarna ga je aan de slag met de toepassingen naar keuze en maak je eigen materiaal aan. Je test de tools naar keuze uit, zodat je de nodige vaardigheden verworven hebt om aan de slag te gaan in je klas.
Interessante sessies die aansluiten op deze module zijn:
- Animatievideo’s met Powtoon
- Real-time feedback met gratis online tools zoals Go-Formative – Classkick
- Alle leerlingen betrekken in de les met interactieve tools
- De leerling zelfstandig aan het werk zetten via een leerroute of leerpad (BZL).
- Flipping the Classroom: Office Mix, Sway, Edpuzzle
- Motiverende online oefeningen maken, aanbieden en opvolgen.
Bij deze sessies krijg je de mogelijkheid en ruimte om de tools uitgebreid aan te leren en in te oefenen onder begeleiding.