De implementatie van het preventiebeleid op school is de taak van het schoolbestuur en van de leden van de hiërarchische lijn. Zij zijn het die instaan voor de uitwerking van een dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS), en vervolgens voor de programmatie, de realisatie en de evaluatie ervan. Voorts werken de leden van de hiërarchische lijn mee aan het opstellen van het globaal preventieplan (GPP) en het jaarlijks actieplan (JAP), onderzoeken ze ongevallen en incidenten, controleren ze de beschermingsmiddelen, waken over de naleving van de instructies inzake veiligheid, staan ze in voor het onthaal van nieuwe personeelsleden, …
Deze verplichtingen rusten op elk lid van de hiërarchische lijn, ongeacht zijn plaats in het organigram van de school of de scholengemeenschap. Voor die domeinen waarvoor het lid van de hiërarchische lijn bevoegd is om beslissingen te nemen, is dit lid meteen ook verantwoordelijk voor de implementatie van de regelgeving inzake preventie en bescherming. Meer nog, in bepaalde gevallen kunnen de bevoegde leden van de hiërarchische lijn – samen met het schoolbestuur – burgerlijk en zelfs strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld.
In de praktijk blijkt dat de leden van de hiërarchische lijn niet steeds voldoende op de hoogte zijn van hun taken en aansprakelijkheden. Teneinde zowel hun betrokkenheid als hun deskundigheid te verhogen, lanceerde Katholiek Onderwijs Vlaanderen een specifiek professionaliseringsproject voor de leden van de hiërarchische lijn.
Waar krijgt preventie zijn plaats in de schoolorganisatie? En wat is de rol van de preventieadviseur?