Aanmelden




Laden…

Even geduld...

KOEPCBA0DLP210002-S-KO-TM Continu werken aan kwaliteitsvol onderwijs, hoe doe je dat als leraar en als schoolteam? (Zin in leren! Zin in leven! Zin in school!)

Iedere school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs, o.a. door erover te waken dat de leraren hun kennis van het leerplan en hun pedagogisch-didactische kennis op peil houden. Dit is echter maar een deel van het verhaal. Men verwacht van deze leraren ook dat ze een kritische en onderzoekende houding aannemen, individueel én vooral ook samen met de collega’s. Met de informatie die voorligt (rapportgegevens, observatiegegevens, informatie uit ouder- en kindgesprekken,...) gaan ze aan de slag. Ze komen bepaalde zaken op het spoor en denken niet enkel na over oorzaken die buiten zichzelf liggen maar ook over de eigen onderwijspraktijk. Hoe komt het dat mijn inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren? Ligt het misschien aan de manier waarop ik lesgeef of aan de manier waarop ik al dan niet dingen afstem met collega’s?

In deze nascholing staat het onderzoeksmatig werken centraal. Met heel concrete casussen tonen we aan hoe een kritische en onderzoekende houding bijdraagt aan de kwaliteitsontwikkeling en de professionalisering van de leraar.

Doelstellingen:

Doelstellingen 1ste sessie:

  • Je ontdekt van welke informatie je gebruik kan maken om problemen op te sporen die zowel binnen als buiten de eigen onderwijspraktijk liggen.
  • Je leert hoe je deze informatie kan verzamelen en interpreteren. Je beschikt over de nodige tools en methodieken en kan deze gebruiken.
  • Je leert hoe je de informatie kan inzetten in functie van het leren van de leerling.

Doelstellingen 2de sessie:

  • Je leert hoe je via samenwerking met collega’s de eigen professionaliteit én het onderwijs op school kan verbeteren.
  • Je ontdekt welke cultuur en structuur de kwaliteitsontwikkeling op school kunnen ondersteunen.
  • Je oefent met een aantal werkvormen om het leren van elkaar op school te stimuleren.
Doelgroep:

Schoolteam

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

In een eerste sessie gaan we na hoe de individuele leraar kritisch en onderzoekend naar zijn dagelijkse praktijk kan kijken; welke bronnen ( zoals informatie uit kijkwijzers, kindgesprekken, boarding-en exittickets …) hij kan gebruiken om bepaalde zaken binnen -en buiten de eigen onderwijspraktijk op het spoor te komen; wie hij daarbij kan betrekken…en hoe hij hier dan uiteindelijk mee kan omgaan om het leren van de leerling te bevorderen.

Omdat onderwijs ook en vooral een groepsgebeuren is, stappen we in een tweede sessie van het niveau van de individuele leraar over naar het niveau van het schoolteam. We besteden aandacht aan gegevens die interessant zijn om met het hele schoolteam te bestuderen zoals bijvoorbeeld resultaten gevalideerde proeven, resultaten peilingen welbevinden, kansarmoedecijfers …. maar gaan ook na hoe we elkaar kunnen versterken in het leraarschap. Door te reflecteren op de bestaande schoolcultuur en -structuur zoeken we naar mogelijkheden om samen te groeien in kwaliteitsontwikkeling.

Bijkomende info:
  • De deelnemers zijn bereid om kritisch over de eigen onderwijspraktijk na te denken.
  • De deelnemers zijn bereid om een actieve bijdrage te leveren aan de nascholing: ze zijn bereid om samen te reflecteren en ervaringen te delen.
  • De deelnemers zijn bereid om een tussentijdse opdracht te maken.

De werkelijke kostprijs van dit professionaliseringsinitiatief bedraagt 650 euro/sessie. Wij bieden dit initiatief aan een sterk verminderde prijs aan, dit is mogelijk door tussenkomst van de overheid.


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Voorwaarde:

De prijs voor leden Katholiek Onderwijs Vlaanderen is € 230,00/team/sessie (max. 40 personen). 


Voor dit initiatief mogen maximum 40 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 460,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data: Voor dit initiatief zijn nog geen lesplaatsen bekend. Je kan dus nog niet inschrijven.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.