Aanmelden




Laden…

Even geduld...

BETPCSO0DLP240237-01 Dag van de leraar lichamelijke opvoeding: 9 december 2024

Met zorg kozen we een aanbod van werkwinkels voor jullie uit. Maak als de bliksem je keuze, verrijk jezelf en niet het minst… je leerlingen.

Doelstellingen:
  • Ontmoetingskansen creëren voor leerkrachten lichamelijke opvoeding
  • Leerkrachten lichamelijke opvoeding inspireren bij het realiseren van de leerplandoelen via rijke en diverse werkwinkels
  • Leerkrachten lichamelijke opvoeding inzicht bieden in de didactische en pedagogische principes
Doelgroep:
  • Leraren lichamelijke opvoeding secundair onderwijs.
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Ben jij die gedreven leraar LO, altijd bereid om wat bij te leren? Tijdens de kerstexamens vinden de nascholingsdagen voor leraren LO plaats. 

Je kan ervoor kiezen om enkel in de voormiddag (10.00 uur - 12.30 uur) of enkel in de namiddag (13.30 uur - 16.00 uur), of de volledige dag (= twee werkwinkels) of twee dagen (9 december en 10 december - hier moet je apart voor inschrijven) te volgen.

De prijs is afhankelijk van de werkwinkel (65 euro per werkwinkel), het totale bedrag kan je terugvinden in de bevestigingsmail.
Indien je een volledige dag deelneemt dan is er een broodjesmaaltijd inbegrepen.

Workshops:
Aanbod workshops sessie 1 deel 1
maandag 9 december 2024 van 10:00 tot 12:30
Hoe je op een laagdrempelige manier een veilige en motiverende beweegomgeving creëert met Parkour/Freerunning in je LO-les
Spreker: Florian Tanghe

Parkour is een bewegingskunst waarbij men op een vloeiende manier obstakels overwint in zowel binnen als buiten omgevingen. Tijdens deze werkwinkel leren we hoe kinderen dit kunnen beoefenen en hoe LO-leerkrachten dit op een veilige en leuke manier kunnen aanleren. Basisprincipes rond veiligheid in en buiten de LO-les die moeten worden nagevolgd worden besproken. Net zoals Parkour opwarmingen/introducties (zonder materiaal), het doceren van Parkour op een speelse manier met weinig sporttechnische kennis, en het omtoveren van weinig materiaal tot een interessante beweegruimte. Ten slotte worden spectaculaire bewegingen aangeleerd aan de hand van verschillende stappen.

Zelfverdediging
Spreker: Bertrand Mancel

Het accent in deze cursus ligt op de praktische kant van het zelfverdedigen. Hoe te reageren op een benarde situaties. Iemand neemt je vast – kan op verschillende manieren. Hoe kan je je bevrijden en weglopen? Indien dit niet kan gaan we verder met het aanzetten van klemmen door gebruik te maken van eenvoudige technieken. De meeste van de bewegingen zijn afgeleiden uit de ju-jitsu. Door de eenvoudige technieken en de grote toepasbaarheid zijn de leerlingen zeer gemotiveerd. De lessen hoeven niet noodzakelijk plaats te vinden op judomatten. Alle deelnemers krijgen een cursus met uitleg en foto’s en met QR codes die naar filmpjes verwijzen. Zo kan je nadien rustig alles overlopen en eventueel inoefenen met collega’s.

Gezond spreken: tips en trucs (theorie en toepassingen)
Spreker: Liesbeth Faelens

Als leraar lichamelijke opvoeding heb je een vocaal uitdagend beroep. Weten hoe je je stem moet verzorgen is dus een absolute must!
Tijdens deze werkwinkel krijg je tips om je stem in topconditie te houden. Verder krijg je ook inzicht in hoe je stem werkt en hoe deze het best gebruikt kan worden.

Ik volg op dit moment geen werkwinkel
Spreker: N.v.t.

    

Aanbod workshops sessie 2 deel 2
maandag 9 december 2024 van 13:30 tot 16:00
Zelfverdediging in functie van meisjes
Spreker: Bertrand Mancel

Het accent in deze cursus ligt op de praktische kant van het zelfverdedigen. Hoe te reageren op een benarde situaties. Iemand neemt je vast – kan op verschillende manieren. Hoe kan je je bevrijden en weglopen? Indien dit niet kan gaan we verder met het aanzetten van klemmen door gebruik te maken van eenvoudige technieken. De meeste van de bewegingen zijn afgeleiden uit de ju-jitsu. Door de eenvoudige technieken en de grote toepasbaarheid zijn de leerlingen zeer gemotiveerd. De lessen hoeven niet noodzakelijk plaats te vinden op judomatten. Alle deelnemers krijgen een cursus met uitleg en foto’s en met QR codes die naar filmpjes verwijzen. Zo kan je nadien rustig alles overlopen en eventueel inoefenen met collega’s.

Dans op maat
Spreker: Marit Torfs

Tijdens deze werkwinkel werken we op maat van alle leerkrachten én leerlingen. We bieden 4 kant-en-klare onderdelen aan met de nodige differentiatie en didactische tools die je kan gebruiken tijdens je eigen lessen. Op deze manier wordt het geven van een dansles een haalbare kaart voor iedereen. We zetten in op veel bewegen (dansen), leuke muziek en een hoge leerlingbetrokkenheid. 

Na de werkwinkel krijg je via mail ook al het beeldmateriaal toegestuurd zodat je hier achteraf nog mee aan de slag kan gaan. 

Skateboarden op school
Spreker: Vincent Das

Skateboards zijn een laagdrempelige en speelse uitnodiging om leerlingen in beweging te brengen. Vertrekkende vanuit de leefwereld van de leerlingen en ieder vanuit zijn eigen niveau, gaan we op zoek naar hoe we skateboards kunnen integreren om de motorische vaardigheden verder te ontwikkelen. We kijken eerst naar de basis van het skaten en hoe we leerlingen zonder voorkennis kunnen begeleiden om hun eerste stapjes te zetten. Daarna worden verschillende spelvormen aangereikt waarbij het skateboard op een creatieve manier gebruikt wordt om bewegingsplezier, spelplezier en nieuwsgierigheid tijdens de lessen LO te cultiveren. We willen de deelnemers inspireren om op een speelse en verfrissende manier aan de slag te gaan om zo samen met hun leerlingen te blijven ontdekken en motiveren om in beweging te blijven.

Je hoeft geen skateboard mee te brengen. Daar zorgt de lesgever voor.

Lacrosse op school
Spreker: Gunther Vercammen

Velen onder jullie hebben wel eens van Lacrosse gehoord. Amerika’s oudste sport en Canada’s nationale sport is in België nog relatief onbekend. Lacrosse is een combinatie van honkbal, hockey en American football en staat bekend als een flitsende, snelle en technische sport. Een sport waarbij je het tactische element eindeloos kan variëren. In het begin is de succesbeleving snel te halen want met een paar simpele aanwijzingen kun je het vangen en gooien makkelijk leren en is er vaak bij de leerlingen plezier in het leren van iets nieuws. Met aangepaste regels is Lacrosse een leuk alternatief doelspel. Tijdens deze werkwinkel komt meer dan voldoende oefenstof aan bod om nadien een lessenreeks Lacrosse te onderwijzen.

Cheerleading in de les LO: een nieuwe manier om partnerwerk te integreren.
Spreker: Florian De Coster

Cheerleading is meer dan een dynamische combinatie van dans, gymnastiek, kracht en lenigheid; het is een sport die perfect aansluit bij de leerdoelen van lichamelijke opvoeding. Tijdens deze werkwinkel ontdekken we hoe je met cheerleading niet alleen kunt werken aan fysieke vaardigheden zoals coördinatie, kracht en flexibiliteit, maar ook aan sociale vaardigheden zoals samenwerken en wederzijds vertrouwen. De lesinhoud is laagdrempelig en aanpasbaar, waardoor alle leerlingen — ongeacht hun niveau of lichaamsbouw — kunnen deelnemen en succeservaringen opdoen. Door middel van spelvormen en gestructureerde bewegingsactiviteiten op muziek, leer je hoe je cheerleading op een didactisch verantwoorde manier kunt inzetten om je leerlingen te enthousiasmeren en motiveren.

Ik volg op dit moment geen werkwinkel
Spreker: N.v.t.

    

Bijkomende info:

Je kan als schoolentiteit van een groepskorting genieten indien meerdere collega's van eenzelfde school inschrijven en aanwezig zijn.

  • Kom je met 1-3 deelnemers, dan betaalt elke deelnemer 130 euro.
  • Kom je met 4-10 deelnemers, dan ontvangt de school een factuur voor het vaste bedrag van 310,00 euro.
  • Kom je met meer dan 10 deelnemers dan ontvangt de school een factuur voor het vaste bedrag van 460,00 euro.

Het kortingsbedrag wordt verrekend op de eindfactuur die per mail wordt verzonden en niet bij de inschrijving.

Kom in sportkledij of zorg dat je sportkledij bij hebt. Enkel voor de workshop waar 'theorie' bij staat heb je geen sportkledij nodig.

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 2 december 2024 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 0,00 Euro
Lesgever: Mancel Betrand
Torfs Marit
Das Vincent
Faelens Liesbeth
Vercammen Gunter
Tanghe Florian
De Coster Florian
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Sint-Eduardusinstituut
Broeder Frederikstraat 3
2170 Antwerpen (Kaart)
  • Reeks 1:
    • maandag 9 december 2024 van 10:00 tot 16:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.