De toenemende complexiteit van onze samenleving vereist nieuwe instrumenten voor personeelsbeleid. De voorbije jaren zijn er een aantal nieuwe instrumenten m.b.t. personeelsbeleid ingevoerd, nl. de functionerings- en evaluatiegesprekken. Daarnaast werd vanuit de federale overheid een heel uitgebreide regelgeving inzake psychosociaal welzijn op het werk uitgewerkt (dereglementering inzake pesten, de preventieadviseur psychosociale belasting, de externe dienst). De laatste wijziging van vorig jaar verruimt nog de verantwoordelijkheid van de werkgever voor het welzijn en het welbevinden van zijn werknemers.
Bemiddeling en bemiddelende interventies, een (relatief) nieuwe benadering kan ingezet worden in het personeelsbeleid. De ervaring leer dat de kans op succes van het inzetten van al die interventies stijgt wanneer die interventies geïntegreerd worden, in een totaal personeelsbeleid.
Bij vele leidinggevende is er de vraag om te leren professioneel om te gaan met verschillen en conflicten, zonder dat ze daarbij formeel als bemiddelaar optreden, vandaar deze module ”bemiddelingsgericht leidinggeven”.