Aanmelden




Laden…

Even geduld...

ADi-1 Bemiddelingsgericht leidinggeven

Doelstellingen:

Vaardiger worden in het middelen/bemiddelen. Zonder zelf de formele rol van bemiddelaar op te nemen. Deze centrale doelstelling ontrolt de lesgever via vier modules van een halve dag. Opgesplitst betekent dat voor jou als leidinggevende/schooldirecteur het volgende.

Deze tweedaagse opleiding richt zich tot elke directeur die:
-
in werksituaties, met werknemers, collega's of anderen (leerlingen...) op een positieve  manier wil leren omgaan met verschillen en conflicten;
- de rijkdom van het conflict wil ontdekken en conflicten wil gebruiken als motor tot verandering

In deze opleiding bemiddelingsgericht werken, leer je:

  • Hoe je vanuit een bemiddelingshouding, meerzijdig partijdig betrokken kan zijn op de belangen, behoeften, noden, wensen en waarden van ieder die betrokken is.
  • Hoe je win/win kan denken en handelen in je werkcontext.
  • Hoe je volgens de bemiddelingsprincipes mensen kan stimuleren om zelf en met elkaar tot oplossingen te komen  (en er dus niet meer in jouw richting wordt gekeken voor het geven van een oplossing)
  • Hoe je via " de weg van de dialoog " de kwestie én de relatie in een conflict kan bewandelen

In deze opleiding verneem je meer over volgende thema’s:

  • Inzichten verwerven in de dynamiek van conflicten, escalatie van conflicten, conflictstijlen, communicatie in conflicten.
  • Vaardigheden, technieken, interventies inoefenen die ondersteunend zijn in bemiddelingsgericht werken met mensen in conflict
  • Integreren van die gespreksvaardigheden in het overleg met medewerkers
  • Een basishouding van meerzijdige partijdigheid in jezelf ontwikkelen
  • Methodisch kunnen werken in een conflictsituatie

Door op een bemiddelingsgerichte wijze diversiteit, meningsverschillen en conflicten aan te pakken in welke context ook, help je mensen/je eigen werknemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en voor elkaar. Oplossingen en akkoorden die op deze wijze bereikt worden, zijn duurzaam en werken preventief.

Doelgroep:

Directies SO.

Aanbieder: Regio Antwerpen - Begeleiding
Inhoud:

Bij vele leidinggevenden is er de vraag om te leren zelf professioneel om te gaan met verschillen en conflicten, zonder dat ze daarbij formeel als bemiddelaar optreden, vandaar deze opleiding ”bemiddelingsgericht leidinggeven”.

Bemiddeling en bemiddelende interventies, een  (relatief) nieuwe benadering kan ook ingezet worden in het personeelsbeleid. De ervaring leert dat de kans op succes van het inzetten van al die interventies stijgt wanneer die interventies geïntegreerd worden  in een totaal personeelsbeleid.  

Wat je op twee dagen concreet leert aan tips en vaardigheden, uitvoerend of beleidsmatig vind je ook bij de doelstellingen. De module wordt gegeven in vier dagdelen. De lesgever springt behendig van theorie naar praktijk. Ze neemt de tijd voor je eigen praktijken en casussen en voor je vragen.

Beatrijs Pletinck is juriste. Ze is vanaf 2008 als erkend bemiddelaar actief in de schoolcontext. Als directeur kan je meer weten over haar expertise en functies op het thema van deze vorming via je inlog op http://www.katholiekonderwijs.vlaanderen/onderwijsbemiddeling. Als organisator van de  tweedaagse opleiding voor PB Antwerpen ben ik (Ria Van Looveren) haar als lesgever nu al dankbaar voor het delen van wat directies zelf preventief kunnen opnemen om een slepende juridisering te voorkomen.

Motivering/context In alle arbeidscontexten verwacht men van alle spelers terecht professioneel gedrag. Wanneer dit in de feiten of in de perceptie vertroebelt of ontspoort, komen het professioneel functioneren, de bijhorende arbeidsrelaties en de dagdagelijkse werking van de school als organisatie in mindere of grote mate onder druk te staan. In deze context valt soms het begrip ‘disfunctioneren’, waarbij het in wezen om verschil en conflict gaat maar waarbij zich ook een noodzakelijke transitie opdringt van ongewenst, ontoelaatbaar gedrag naar gewenst professioneel gedrag van het betrokken personeelslid.

De toenemende complexiteit van onze samenleving vereist nieuwe instrumenten voor personeelsbeleid. De voorbije jaren zijn er een aantal nieuwe instrumenten m.b.t. personeelsbeleid ingevoerd, nl. de functionerings- en evaluatiegesprekken. Daarnaast werd vanuit de federale overheid  een heel uitgebreide regelgeving inzake psychosociaal welzijn op het werk uitgewerkt (de reglementering inzake pesten, de preventieadviseur psycho-sociale belasting,  de externe dienst). De laatste wijziging verruimt nog de verantwoordelijkheid van de werkgever voor het welzijn en het welbevinden van zijn werknemers.

 

Als leidinggevende is kunnen bemiddelen en beleidsmatig kunnen omgaan met bemiddelen daarbij vandaag een troef.

 

Als leidinggevende, als schooldirecteur, leer je in deze tweedaagse je vaardigheden uitrollen om te middelen/bemiddelen. Ook het beleidsmatig(personeelsbeleid) omgaan met bemiddelen komt in de focus.

Vind je ook dat in een herijkte context deze vaardigheden het basispakket van een huidige schooldirectie kunnen verrijken, dan kan je uit de expertise van Beatrijs Pletinck plukken wat bruikbaar is in de eigen school.

Strategie en methode:

Kennisoverdracht – reflectie op het eigen handelen – interactie – toepassingen.

Bijkomende info:
  • voor parkeergelegenheid en route, raadpleeg DSKO www.dsko.be. Kom je met de wagen dan is een oriëntatie op Canadalaan 103 (de achterdeur van DSKO). De parking aan de voordeur, Noorderlaan 108, is in de periode van deze tweedaagse bereikbaar via de Canadalaan. Inrit naast de kerk.
  • onthaal vanaf 9 uur
  • Intekenen doe je voor het geheel. Vier dagdelen, de kostprijs van de tweedaagse bedraagt 60 €.

 

De syllabus (hand-out ppt) is niet inbegrepen in de kostprijs. Je vindt deze nadien verrekend (schoolrekening).

 Een creatieve broodjeslunch en drank (water, koffie, thee), ook bij het onthaal, in het lokaal en bij de twee pauzes (+ een versnapering) zijn wel inbegrepen in de 60 €.

De modaliteiten voor deelname aan dit initiatief kunt u nalezen op www.nascholing.be onder de rubriek ‘info’ of rechtstreeks via deze link.

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:

Beide sessies volgen; inschrijven kan enkel voor het geheel.


Voor dit initiatief kan je tot en met donderdag 29 september 2016 inschrijven en tot en met zaterdag 24 september 2016 uitschrijven.
Bijdrage: 60,00 Euro
Lesgever: Pletinck Beatrijs
Van Looveren Ria
Contact: Pedagogische begeleiding Katholiek Onderwijs Vlaanderen
03 543 97 05 - begeleiding@dsko.be
Plaats en Data:
Diocesaan Secretariaat Katholiek Onderwijs (Afgelast)
Noorderlaan 108
2030 Antwerpen (Kaart)
  • Reeks 1: (Afgelast)
    • dinsdag 4 oktober 2016 van 09:00 tot 16:00 (Afgelast)
    • dinsdag 8 november 2016 van 09:00 tot 16:00 (Afgelast)
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.