A9B Kindertheologisch leren kijken.
Doelstellingen:
• Basisprincipes en vormen van ‘kindertheologisch denken’ verkennen en zich eigen maken.
• Het principe van de ‘wederzijdse ontsluiting’ ontdekken als een benadering die kansen biedt om verschillende invalshoeken uit het leerplan godsdienst met elkaar te verbinden.
• Reflecteren op lesonderwerpen voor de eigen klasgroep en deze kunnen verrijken vanuit een kindertheologische benadering.
Doelgroep:
leerkrachten lager onderwijs
Aanbieder:
Regio Antwerpen - Vicariaat
Inhoud:
Kinderen verwonderen zich op een onbevangen wijze over het leven zoals zich dat aan hen voordoet. Zij stellen allerlei vragen. Recent onderzoek wijst uit dat kinderen hier niet alleen op een filosofische manier over nadenken. Zij leggen ook een uitgesproken theologische belangstelling aan de dag. Kindertheologen zijn van mening dat de stem van kinderen gehoord dient te worden. Zij pleiten voor nieuwe godsdienstpedagogische praktijken die uitstijgen boven het misverstand dat het in de godsdienstige opvoeding zou gaan om het doorgeven van kant-en-klare godsdienstige kennis. Kinderen stellen spirituele en religieuze vragen. Die komen vanuit de kinderen zelf. Ze hebben hierbij nood aan goede gesprekspartners. Vanuit deze nood ontwikkelden Henk Kuindersma, Johan Valstar, Christa Borré en Marleen Willems een praktische gereedschapskist. Die bestaat uit een DVD met goede praktijkvoorbeelden en een bijbehorend boek met didactische ondersteuning. In deze sessie focussen we vanuit de praktijk op één principe : de wederzijdse ontsluiting. Dit is een benadering waarbij de invalshoek van de Bijbelse traditie en de invalshoek van de leefwereld van de kinderen elkaar zo benaderen dat ze elkaar ontsluiten. Het leerproces bestaat zowel uit het stellen, uitdiepen en verhelderen van vragen, als uit het zoeken naar en soms vinden van nieuwe antwoorden.
Bijkomende info:
De modaliteiten voor deelname aan dit initiatief kunt u nalezen op www.nascholing.be onder de rubriek ‘info’ of rechtstreeks via deze link.
De syllabus is niet inbegrepen in de kostprijs.
Bij een volledige dag is een broodmaaltijd inbegrepen in de kostprijs.
Sessies:
1 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met woensdag 10 februari 2016 in- en uitschrijven.
Bijdrage:
7,00 Euro
Lesgever:
Guelinckx Ludo
Waterschoot Luk
Getteman Ludwig
Van Kerkhoven Marc
Contact:
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
03 543 97 00 - info@dsko.be
Plaats en Data:
Diocesaan Secretariaat Katholiek Onderwijs
(Afgelast)
(Dichtstbijzijnde Lesplaats)
Noorderlaan 108
2030
Antwerpen
(Kaart)
- Reeks
1:
(Afgelast)
- maandag 15 februari 2016
van
09:00
tot
12:00