Aanmelden




Laden…

Even geduld...

MBO-1 Netwerkdag 1: 'Eerst bewegen, dan leren'

Doelstellingen:

De netwerkdagen hebben tot doel relevante informatie te laten doorstromen van het niveau Diocesane begeleiding/Centrale Stuurgroep Bewegingsopvoeding naar het niveau school (leerkracht LO). De netwerkvergaderingen bieden dus kansen om in te spelen op de actualiteit rond bewegingsopvoeding.

Doelgroep:

Afgevaardigde leerkrachten lichamelijke opvoeding van kleuterscholen en lagere scholen uit de scholengemeenschappen van Mechelen-Brussel.

Aanbieder: DPB-OND Mechelen-Brussel
Inhoud:

Deze netwerkdag biedt een kennismaking met een motorisch oefenprogramma dat kan worden uitgevoerd in de klas (doelgroep; laatste kleuterklas en 1ste en 2de graad). Dit programma heeft een preventief karakter en speelt in op de motorische onrijpheid van kinderen en de leermoeilijkheden die daaruit voortvloeien; niet kunnen stilzitten, schrijfproblemen, concentratiemoeilijkheden, moeizaam lezen en rekenen, …

De kracht van het programma zit in de eenvoud en het repetitief karakter van de bewegingen, waarvan is bewezen dat het de voorwaarden om tot leren te komen traint. Kinderen leren via een motorische weg beter automatiseren en spreken hun volledig leerpotentieel aan; wat erin zit, kan eindelijk ook getoond worden.

Tijdens deze dag wordt een korte screeningstest aangebracht die leerkrachten een extra ondersteuning kunnen bieden bij het inschatten van de leermogelijkheden van een kind. En het neuro- motorisch bewegingsprogramma wordt aangeleerd: dit kan worden ingezet op klas- en schoolniveau. Beweging is immers universeel en zeer dankbaar om op een korte tijd veel kinderen mee te bereiken, ongeacht de taal die ze spreken of de rugzak die ze dragen. 

 

Deze netwerkdag is praktijkgericht. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij aangepaste, makkelijke kledij dragen en een matje of badhanddoek meebrengen.

 

Directies kunnen een kennismakingssessie volgen op het congres in Houffalize!

 

Strategie en methode:

Systeem van afvaardiging:

Elke scholengemeenschap vaardigt (minimaal) een collega uit zijn scholengemeenschap af als een soort “gangmaker” beschouwd wordt: hij is -als afgevaardigde van zijn scholengemeenschap- op de werkdagen aanwezig en neemt de kans om collega’s van zijn scholengemeenschap nadien samen te brengen.

Op scholengemeenschap niveau rapporteert hij over de inhoud van de netwerkdagen. Vaak zien we dat de rapportering over de netwerkdagen een start vormt van een structureel overleg voor leerkrachten lichamelijke opvoeding binnen de scholengemeenschap waarbij taken gemeenschappelijk worden opgenomen.

Didactische werkvormen:

Voordracht/plenum: uitwisselen van informatie/ actualiteit al dan niet door externe spreker

Intervisie: Uitwisseling van gedachten, standpunten

Werkmomenten

Bijkomende info:

Broodjesmaaltijd is in de prijs inbegrepen!

Specifieke trajectbegeleiding met ondersteuning van de pedagogische begeleider per scholengemeenschap blijft mogelijk: zie module trajectbegeleiding op maat. (MBO4)

 

Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:

Minimum van twee van de vier sessies volgen!! 

4 sessie(s):

Netwerkdag 1: voor- en namiddagsessie

Netwerkdag 2: voormiddagsessie

Netwerkdag 3: voormiddagsessie

 


Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 16 november 2015 inschrijven en tot en met woensdag 18 november 2015 uitschrijven.
Bijdrage: 55,00 Euro
Lesgever: Peeters Marianne
Contact: Pedagogische begeleiding Katholiek Onderwijs Vlaanderen
secretariaat: +32 15 29 84 01 - nascholing.mb@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
DPB Mechelen-Brussel (Inschrijven afgesloten)
Varkensstraat 6
2800 Mechelen (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • donderdag 19 november 2015 van 09:00 tot 15:30
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.