Aanmelden




Laden…

Even geduld...

MSBIO-19-01 Taal en biologie

Het vak biologie is een talig vak. We gebruiken moeilijke en abstracte begrippen. We werken met een interessant bronnenboek waarin bij mooie afbeeldingen moeilijke en gedetailleerde processen beschreven staan. Zijn die teksten wel leesbaar en begrijpelijk voor onze leerlingen?

We verwachten van onze leerlingen dat ze met de opgedane kennis en vaardigheden een heldere redenering en verslag neerschrijven of iets presenteren. We zijn teleurgesteld dat het voor een heel aantal leerlingen niet lukt.

Hoe kunnen we onze leerlingen zo taalkrachtig mogelijk ondersteunen en hoe integreren we taal zonder de leerplandoelen biologie te verwaarlozen? 

Doelstellingen:

Aan de hand van voorbeelden aantonen dat biologie een talig vak is.

Kennismaken met (activerende) werkvormen die de leerlingen ondersteunen bij het inoefenen van begrippen, beschrijving van processen en redeneringen. 

Doelgroep:

Leraren biologie 

Aanbieder: Regio Mechelen-Brussel - Pedagogische begeleiding
Inhoud:

Het vak biologie is een talig vak. We gebruiken moeilijke en abstracte begrippen. We werken met een interessant  bronnenboek waarin bij mooie afbeeldingen moeilijke en gedetailleerde processen beschreven staan. Maar zijn die teksten wel leesbaar en begrijpelijk voor onze leerlingen?

We verwachten van onze leerlingen dat ze met de opgedane kennis en vaardigheden een heldere redenering en verslag neerschrijven of iets presenteren. We zijn teleurgesteld dat het voor een heel aantal leerlingen niet lukt.

We zoeken naar manieren en activerende werkvormen om onze leerlingen zo taalkrachtig mogelijk te ondersteunen zonder de leerplandoelen biologie te verwaarlozen. Deze sessie zal de leerkracht eenvoudige tips bieden over hoe we lessen taalrijker maar ook motiverender kunnen maken: een meerwaarde voor de klaspraktijk voor zowel de leerkrachten als de leerlingen.

We denken ook samen na hoe talige doelen geëvalueerd kunnen/mogen worden en  gebruiken en delen materiaal met elkaar.

Strategie en methode:

Workshop waarin materiaal en activerende werkvormen aangereikt en uitgewisseld worden. 

Bijkomende info:

Breng materiaal mee dat je gebruikt.

De vorming vindt plaats in het Pastoraal Centrum in Mechelen (ingang via Frederik de Merodestraat 18).

Wie met de wagen komt, parkeert zich best op parking Veemarkt, Kathedraal of Grote Markt (alle drie op 3 min. wandelafstand). 

Met het openbaar vervoer kunt u kiezen tussen Mechelen-Centraal of Mechelen-Nekkerspoel. Vanaf beide stations is het ongeveer een kwartier wandelen. U kunt er ook een Bluebike huren. 

Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief kan je tot en met woensdag 9 oktober 2019 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 0,00 Euro
Lesgever: De Bruyne Liesbeth
Covens Marijke
De Braekeleer Helga
Contact: Pedagogische begeleiding Katholiek Onderwijs Vlaanderen
secretariaat: +32 15 29 84 01 - nascholing.mb@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
PB Regio Mechelen-Brussel (Inschrijven afgesloten)
Frederik de Merodestraat 18
2800 Mechelen (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • woensdag 16 oktober 2019 van 14:00 tot 17:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.