Aanmelden




Laden…

Even geduld...

KOEPCBA0DLP240061-NL-3TM Geletterdheid, van klankgevoeligheid naar klankbewustzijn

Tijdens dit initiatief maak je kennis met de ontwikkeling die kleuters doormaken van klankgevoeligheid naar klankbewustzijn. Wil je nadenken over hoe je kleuters op een speelse manier kan begeleiden in het alzijdig verkennen van klanken en letters als opstap voor een effectieve leesstart? Je wordt geïnspireerd om van je klas een geletterde omgeving te maken met een betekenisvol aanbod. 

Doelstellingen:

Het schoolteam

  • verwerft inzicht in het proces van klankgevoeligheid naar klankbewustzijn.
  • (ver)kent de doelen voor geletterdheid in Zin in leren! Zin in leven!
  • plaatst het aanbod voor geletterdheid in een groter geheel van betekenisvolle situaties.
  • oefent de didactiek om klanken en letters alzijdig te verkennen.
  • versterkt de competenties om kleuters vroeg genoeg, betekenisvol, duurzaam en effectief voor te bereiden op het leren lezen.
Doelgroep:
  • Kleuter + (eventueel) 1ste leerjaar lager onderwijs
Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

Tijdens deze vorming leer je hoe je expliciet en doordacht kansen en materialen kan aanbieden om de klankgevoeligheid, het fonemisch bewustzijn en de koppeling tussen klanken en letters op een speelse manier te stimuleren vanaf de 4-jarigen. Je maakt kennis met spelletjes die focussen op het uitluisteren van de plaats van klanken in woorden aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen. 

We gaan stapsgewijs aan de slag op basis van verschillende werkvormen en materialen. Je oefent het selecteren van geluiden, de koppeling naar klanken, het verkennen van de letters en het uitspreken van de klanken aan de hand van prikkelende voorbeelden.  

Strategie en methode:

We starten met een input over de ontwikkeling van klankbewustzijn. Er is ruimte voor gesprek en verkenning van materialen. Je gaat nadien zelf aan de slag om uitdagende activiteiten uit te werken. 

Bijkomende info:

 Vanaf 30 deelnemers in het team is het aangeraden om het team te splitsen. Vanaf 40 deelnemers zullen er verplicht twee nascholers aanwezig zijn.

De werkelijke kostprijs van dit professionaliseringsinitiatief bedraagt 650 euro/sessie. Wij bieden dit initiatief aan een verminderde prijs aan, dit is mogelijk door tussenkomst van de overheid.


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Sessies: 2 sessie(s)
Voorwaarde:
Voor dit initiatief mogen maximum 30 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 7 dagen op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 660,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Eigen school
(Kaart)
  • Reeks 1:
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.