Aanmelden




Laden…

Even geduld...

1516/03/276 25e studiedag voor ICT-coördinatoren – jubileumeditie !

Doelstellingen:

De ICT-coördinator op de hoogte houden van actuele ontwikkelingen en ondersteunen in zijn taak via informatieve sessies en getuigenissen van collega’s.

Doelgroep:

ICT-coördinatoren

Aanbieder: Nascholingen ICT van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen – SO i.s.m. Eventorganisatie – Dienst Ondersteuning
Inhoud:

ICT voor de school van morgen

Ons onderwijs staat voor de moeilijke taak leerlingen in hun ontwikkeling te begeleiden in een snel veranderende digitale wereld. Dat vraagt nieuwe competenties, 21e eeuwse vaardigheden zoals informatievaardigheid en mediawijsheid.
Van de ICT-coördinator wordt verwacht dat hij het kader schept waarbinnen het nieuwe leren wordt mogelijk gemaakt. Op de ICT-coördinatordag willen we elkaar hierbij ondersteunen via getuigenissen, netwerking en kennismaking met nieuwe technologieën.

Dankjewel: 25 jaar geleden organiseerden we de allereerste ICT-coördinatordag. We legden samen een traject af van een alleenstaande pc op school tot een gecompliceerd netwerk. Een oprechte dankjewel is hier op zijn plaats voor al die ICT-coördinatoren die vaak met beperkte middelen en vooral met heel veel persoonlijke inzet dit waar maakten. Op 27 mei vieren we dan ook de ICT-coördinator. Onze sponsors leveren aan deze viering een bijdrage door te zorgen voor een bijzonder aantrekkelijke prijzenpot: een volledige klas uitgerust met Intel Nucs, een Windows Surface Pro 3, een WePresent toestel, Google Cardboard, AT-GS950/8 WebSmart switch, Synology Nas server …

Een nieuwe beurs: er zijn maar liefst 17 nieuwe beursstanden (op een totaal van 25). Een ideale gelegenheid om contacten te leggen en vragen te stellen.  

Speed tech briefings: in de gewone sessies opteren we ervoor om zoveel mogelijk collega ICT-coördinatoren vanuit hun praktijkervaring te laten getuigen. Hoe ziet onze future classroom eruit? Niemand die de waarheid in pacht heeft, maar ideeën uitwisselen is verrijkend. In de speed tech briefings krijg je in sessies van 20 minuten een snel overzicht van nieuwe ontwikkelingen die het onderwijs kunnen ondersteunen. Zo krijg je op één dag héél wat informatie.

Ask the expert: heb je een specifieke technische vraag, wil je meer info over een bepaald onderwerp? Onze lesgevers staan voor je klaar om je met raad en daad bij te staan tijdens de “Ask the expert” – momenten.

Mis de nationale hoogdag van de ICT-coördinator niet!

De studiedag start met de keynote "Hoe kan het onderwijs de leerlingen voorbereiden op de wereld van morgen?" van Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux, de eerste "Digital Champion" van België en in 2011 uitgeroepen tot "ICT Woman of the Year".

Workshops:
Aanbod workshops sessie 1 deel 1
vrijdag 27 mei 2016 van 10:45 tot 11:15
Van future classroom naar Lab21.0. Van droomidee naar realiteit
Spreker: RHizo Zwevegem

Samenwerkend en activerend leren met ICT aanmoedigen en er ook de ideale omgeving voor ontwikkelen, dat was de idee. Onze zoektocht was er een naar middelen, naar ICT-oplossingen, naar mogelijkheden en naar draagvlak bij de collega's. Met het future classroom in het achterhoofd bouwden we ons eigen Lab 21.0. Het traject ernaartoe bleek even waardevol als het resultaat.

Speed tech briefing
Spreker: Activegroup - Rhombus

Video voor het Onderwijs met Swivl & Op afstand leren met de Kubi - Activegroup
Swivl is een voor - in - de klas assistent en video opname oplossing voor het onderwijs.
Kubi is een telepresence robot die lesgeven op afstand eenvoudig mogelijk maakt.
Swivl is een voor - in - de klas assistent en video opname oplossing voor het onderwijs.
Kubi is een telepresence robot die lesgeven op afstand eenvoudig mogelijk maakt.

Laser LED Hybride projectoren - Rhombus
Als ICT-coördinator begrijpt u heel goed de zorgen en kosten die gepaard gaan bij projectoren: snel dalende lichtsterkte, reinigen of vervangen van filters of andere onderdelen, het vervangen van lampen ...
Onze projectoren zonder kwiklamp geven reeds 5 jaar het antwoord op deze zorgen. Casio is absolute marktleider in dit segment en blijft innoveren en verbeteren. Ook de prijzen zijn zo interessant geworden dat elke Total Cost of Ownership berekening met uw huidige projectoren onmiddellijk toont hoeveel geld u kan besparen.
Tijdens deze speeddate zie je enkele types in werking, en komt u te weten hoe Rhombus vervang- en service trajecten voor Laser/Led projectoren met scholen uitwerkt.

Visie op next generation cloud
Spreker: Evonet

Inhoud wordt later toegevoegd.

Genius hour als boost voor ICT-projecten in de basisschool
Spreker: VBS Diksmuide

Genius Hour is een concept waarbij leerlingen gedurende een bepaalde periode tijd krijgen om te werken aan een zelfgekozen project.
Van leren coderen tot het bouwen van een raket, het schrijven en tekenen van een stripverhaal ...
Waar ze ook voor kiezen, tijdens Genius Hour verkennen leerlingen hun passie en creativiteit.
In deze sessie vertel ik over mijn ervaringen met het Genius Hour in het 5de leerjaar.
Je komt te weten op welke manier ik het organiseer, welke ICT-projecten er aan bod kwamen en tot welke dingen kinderen van 11 in staat zijn als ze hun intrinsieke motivatie aanspreken.

Speed tech briefing
Spreker: Grafisoft - Van Roey

Wifi een must in elke school - Grafisoft
Ruckus neemt je mee op een reis door de ruimte, waarbij je toestellen steeds de beste signalen oppikken. Nu ook verkrijgbaar zonder investering in een controller, maar wel met allerhande extra functionaliteiten. Met Ruckus verlies je nooit de controle, ook niet over je BYOD toestellen.

Wifi aanbieden op een snelle, eenvoudige en veilige manier miet Cloudpath Xpressconnect - Van Roey
Wifi voorzien is één, maar ervoor zorgen dat dit voor de gebruikers op een eenvoudige, snelle en veilige manier gebeurt is wat anders. Cloudpath (Ruckus) zorgt voor een geweldige BYOD-gebruikerservaring en is bovendien schaalbaar van heel klein tot heel groot.

Ask the expert
Spreker: Nascholingen ICT

Heb je een specifieke technische vraag, wil je meer info over een bepaald onderwerp? Onze lesgevers staan voor je klaar om je met raad en daad bij te staan.

Beursbezoek
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Aanbod workshops sessie 1 deel 2
Hoe kan de technologie van Google de leerervaring verbeteren? vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:30
Spreker: Google

Grainne Phelan, is de verantwoordelijke van Google voor België, Nederland en Frankrijk.
In deze sessie zal ze bespreken hoe de Google-technologie de leerervaring kan verbeteren. "Google for Education" werkt samen met scholen over de hele wereld om leerlingen te stimuleren bij het leren, zich betrokken te voelen en hun nieuwsgierigheid om te zetten in creativiteit. De Google-tools helpen leerlingen om samen te werken en geven de leerkrachten de nodige ondersteuning. Chromebooks zijn ondertussen het nummer 1 device in de Verenigde Staten ...

Deze sessie duurt drie kwartier.

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:15
Spreker: Barco - Allied Telesys

Byod in het klaslokaal van de toekomst - Barco
Barco heeft technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om de schermen van smartphones, tablets of laptops (ongeacht het merk of besturingssysteem) draadloos te delen op een projector, LCD scherm, touchscreen of digitaal bord. Er kunnen zeer eenvoudig meerdere devices tegelijk getoond worden, waardoor het mogelijk is om voorbereidingen en oefeningen die door de leerlingen worden gemaakt met elkaar te vergelijken. Op die manier wordt er nu gewerkt in de Future Classroom Lab 21.0 van Rhizo - Kortrijk.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een touchscreen of digitaal bord kan bovendien de geprojecteerde compositie van schermen geannoteerd en bewaard worden.
Het product is kosteneffectief, ontworpen voor toepassingen in het onderwijs en is eenvoudig te integreren in het IT netwerk van de school of kan als alleenstaand worden gebruikt.
Barco heeft ook oplossingen ontwikkeld om klassen met elkaar te verbinden zodanig dat leerlingen op verschillende locaties allen dezelfde les kunnen volgen.

Software Defined Networking (SDN) - Allied Telesys
De Allied Telesis Enterprise SDN-oplossing maakt gebruik van cloud computing-technologie in combinatie met bestaande design principes, door zich te richten op de echte zakelijke voordelen. De introductie van OpenFlow-conforme interfaces, in combinatie met AMF (Allied Telesis Management Framework), kunnen IT-medewerkers hun infrastructuur eenvoudig en veilig beheren.

Betaalbare beheersoftware GS Pass vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:15
Spreker: Scholengroep Harlindis-Relindis Maaseik

Wij zochten voor onze school een betaalbaar systeem dat ons in onze taak van ICT-coördinator zou ondersteunen voor het beheer van accounts, integratie met Office365, de beveiliging en het up to date houden van de schoolcomputers, gecentraliseerd afdrukbeheer, remote control ... Met GS Pass ontdekten we een betaalbaar all-in-one pakket dat aan de verwachtingen voldeed.  In deze sessie stellen we het pakket voor en vertellen we onze bevindigen.

Praktisch gebruik van OneNote Class Notebook in de les met voorbeelden van lessen chemie, fysica en humane wetenschappen. vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:15
Spreker: St Aloysiuscollege Diksmuide

OneNote wordt op onze school gebruikt op diverse manieren. Het zet de leraar weer voor het bord i.p.v. achter de PC door het te gebruiken als digitaal bord tijdens de les en als bordboek bij een eigen cursus (met als concreet voorbeeld lessen chemie 4ASO). Daarnaast is het een eenvoudige en laagdrempelige manier om leerlingen te begeleiden bij remediëringsoefeningen (voorbeeld uit Fysica 3de en 4de ASO) en samenwerken tijdens een seminarie.

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:15
Spreker: Cisco

Een modern schoolnetwerk uitbouwen met focus op visibiliteit, controle en vereenvoudigd beheer dankzij Cisco Meraki." Demo + Praktijkvoorbeeld - Cisco
Ontdek hoe Cisco Meraki scholen in no-time een modern netwerk laat uitbouwen dat opgewassen is tegen de mobiele uitdagingen van de toekomst. Veilig en gecontroleerd, beheerd in de cloud. U bepaalt zelf wie/waar/wanneer toegang mag hebben tot uw draadloze netwerk op basis van policies. U beheert via Mobile Device Management welke apps en handelingen wel of niet zijn toegelaten. Onze referenties leggen uit waarom zij de stap gezet hebben naar cloud managed networking en hoe dat hen tijd en middelen bespaart.

Hoe digitaal leren gemakkelijk mogelijk maken met Diddit vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:30
Spreker: Van In

We stellen graag aan u onze leerplatformen voor.

Wil je graag dat leerlingen op hun niveau kunnen oefenen?
Wil je veel afwisseling in de oefeningen?
Wil je zelf oefenopdrachten kunnen samenstellen?
Wil je toetsen kunnen samenstellen?
Wil je digitaal toetsen?
Wil je dat je leerlingen op basis van hun resultaten een gepersonaliseerd remediëringstraject aangeboden krijgen?
Wil je de inspanningen van je leerlingen kunnen volgen?
Ben je op zoek naar inspirerend lesmateriaal?
Wil je nooit meer zonder een bordboek de klas in?
Als je op één van deze vragen JA antwoordt, dan nodigen we je graag uit voor een inspirerende sessie over diddit!

Deze sessie duurt drie kwartier

Beursbezoek vrijdag 27 mei 2016 van 11:45 tot 12:15
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Aanbod workshops sessie 1 deel 3
Chromebooks in het secundair onderwijs vrijdag 27 mei 2016 van 12:30 tot 12:45
Spreker: Sint-Maarten Bovenschool Beveren

Deze sessie van een kwartier sluit aan bij de sessie van Google. 

In een korte getuigenis zal de ict-coördinator van Sint-Maarten Campus Beveren hun keuze rond chromebooks en professionele wifi even toelichten. Het laatste uiteraard eerst, maar niet altijd evident voor de directie-leden.
Voor alle duidelijkheid wij zijn geen tablet-school. Het is een beperkt aantal chromebooks (20 stuks) waar de school eigenaar van  is. Chromebooks kunnen gereserveerd worden via smartschool in boxen van 5 stuks. We hopen zo het aantal computerklassen stabiel te houden op 12 stuks. Dit project is voor onze campus een schot in de roos. De chromebooks zijn bijna altijd uitgeleend. 
Waarom is de keuze op chromebooks gevallen en  hoe zien we het verder evolueren in de toekomst?

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 12:15 tot 12:45
Spreker: Eurosys

ICT beheer en ondersteuning naar scholen (met gedeelde Kace-infrastructuur) - Eurosys
Veel ICT-coördinatoren zijn al langer op de hoogte van de voordelen die een KACE-infrastructuur biedt (K1000 en K2000) voor software-installatie, imaging, beheer van updates ... maar tot nu toe was dit voor scholen meestal niet echt betaalbaar. Door een gedeelde configuratie aan te bieden kunnen zowel kleine scholen als schoolgemeenschappen hiervan gebruik maken tegen een betaalbare prijs. Iedere school ziet enkel zijn eigen omgeving en kan genieten van de vele voordelen voor het ICT-beheer van een school.

Visie op een gemeenschappelijk ICT-beleid over scholen en onderwijsniveaus heen. Een getuigenis uit de praktijk. vrijdag 27 mei 2016 van 12:15 tot 12:45
Spreker: Onze Lieve Vrouw Presentatie Bornem

Een gemeenschappelijk ICT-beleid opzetten voor zowel kleuter-, basis- als secundair onderwijs en dit rekening houdend met de specifieke noden. Hoe begin je eraan? Wat zijn essentiële voorwaarden om tot een gemeenschappelijke ICT werking te komen? 

Gebruik van Office mix om online video's te voorzien voor interne bijscholing collega's vrijdag 27 mei 2016 van 12:15 tot 12:45
Spreker: Berkenboom Sint-Niklaas

Een van de taken als ICT-Coördinator is onze collega’s voortdurend bij te scholen. Vaak moeten zij hun middagpauze opofferen of na school een uurtje langer blijven.
Met flipping the classroom brengen wij NIET de collega’s naar de klas, MAAR brengen wij de klas naar de collega’s thuis. Zij kunnen op het moment dat voor hen past, op het medium dat voor hen past de video’s (her)bekijken.
Leer OfficeMix gebruiken om een online, interactieve video/les/bijscholing te maken. Tijdens deze sessie proberen we je inzicht te geven over het gebruik en de toepassingen van OfficeMix.

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 12:15 tot 12:45
Spreker: Complit

Hivemanager en Hiveschool: beheer van wifi-clients (ook door leerkrachten) - Complit
Een korte introductie op de mogelijkheden van Hiveschool en Hivemanager NG van Aerohive. Met de Hivemanager kan je zeer eenvoudig het draadloos netwerk van Aerohive configureren, troubleshooten en beheren. Met de gratis inbegrepen Hiveschool kunnen leerkrachten de Wifi-clients beheren, schermen overnemen, de focus op een bepaalde webpagina forceren, internet/intranet toegang toelaten of weigeren,  het scherm van een leerling monitoren of aan iedereen tonen, lesmateriaal klaarzetten …

Beursbezoek vrijdag 27 mei 2016 van 12:15 tot 12:45
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Aanbod workshops sessie 1 deel 4
Windows Intune: neem afscheid van je domeincontroller vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:15
Spreker: Signpost

Beheer zowel je Windows pc’s als je Android tablets en iPads via één online platform. Wijzig rechten, rol extra software uit en beheer gebruikers. En dit zonder de nood aan een lokale server.

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:15
Spreker: Winsys IT Solutions - Evonet

LiveSchoolv3: de begeleide stap naar Azure - Winsys IT Solutions
Met LiveSchoolv3 melden leerlingen aan met een organisatie-account op een tabblet of pc binnen Microsoft Azure. Nadien kunnen zij zowel Sharepoint als Office Online toepassingen zoals Word of Excel gebruiken zonder opnieuw aan te melden. Hun data wordt bewaard in Office365. LiveSchoolv3 is voorzien van de Windows 10 Educatie versie in combinatie met het centrale management in Azure AD/Office365, welke beide gratis zijn voor scholen.

Heavy duty internet - Evonet
EVONET.be is een industriële telecom operator, gespecialiseerd in schaalbaar Internet. We leveren heavy-duty oplossingen -ook voor scholen- welke worden opgebouwd vanuit hooggestandaardiseerde en betrouwbare productlijnen.
Deze prouctlijnen omvatten bouwstenen voor:
- connectiviteit (200M-1G)
- datacenter (7 datacenters)
- cloud infrastructuren (schaalbaar)
- fiber (tot n*10G)

Hoe passen wij de wet op de overheidsopdrachten toe bij het aankopen van ICT-materiaal? vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:30
Spreker: Sint-Rembert Torhout

Het voorbereiden van een overheidsopdracht: wat zijn onze doelstellingen en uitgangspunten? Houden we enkel rekening met de prijs of zetten we ook in op duurzaamheid, kwaliteit en de TCO?
Het kiezen van de juiste procedure: een overzicht van de soorten opdrachten en de mogelijk procedures met bijhorende drempelwaarden.
Het uitschrijven en opvolgen van een procedure: kiezen van de selectie –en gunningscriteria en opgeven van het technisch bestek.
Het toekennen van een opdracht: toepassen van de selectiecriteria, berekening a.d.h.v. de gunningscriteria en het definitief opleveren van de opdracht.

Google Apps for Education & Chrome devices vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:15
Spreker: Scholengemeenschap Moorsledegem

Het integreren van ICT op school is een must geworden in de huidige, snel evoluerende digitale maatschappij. Veel scholen worstelen echter vaak met gebrek aan financiële middelen, technische know-how en vooral de nodige tijd om dit te realiseren. Door gebruik te maken van Google Apps for Education en Chrome devices zijn wij er voor een groot deel in geslaagd om deze obstakels op een relatief eenvoudige manier te overwinnen. Hierdoor biedt ICT momenteel een grote meerwaarde voor onze scholen, zowel voor leerlingen, leerkrachten als directies.

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:15
Spreker: Educorner - Signpost

Huur / koop overeenkomsten hardware, creatief met budget - Educorner
Grotere projecten worden vaak niet uitgevoerd omwille van budgettaire beperkingen. Nochtans is een huur/koop overeenkomst aan de huidige rentevoeten vaak een interessant alternatief.  Door het groter afname volume is de totale prijs in veel gevallen niet duurder dan alles apart. In deze sessie geven we een korte voorstelling van wat wij als firma kunnen bieden.  

Dootab - Signpost
Dé Onderwijstablet! Hybride toestel (tablet & volwaardige laptop)
• Steeds met 3 jaar garantie
• Val– en waterbestendig
• Windows Professional
• Microscoop, thermometer, gyroscoop, versnellingsmeter, Intel Education Software inbegrepen

Scoodle, een gratis online platform voor leerkrachten en leerlingen vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:30
Spreker: Plantyn

Scoodle is een online platform voor leerkrachten en leerlingen van basis-en secundair onderwijs.
Leerkrachten kunnen met Scoodle eenvoudig lessen voorbereiden, digitaal lesmateriaal raadplegen en jaarplannen beheren.
Leerlingen kunnen met Scoodle hun e-boek bij een Plantyn methode gebruiken, online oefeningen maken en hun vorderingen samen opvolgen met de leerkracht.

Beursbezoek vrijdag 27 mei 2016 van 13:45 tot 14:15
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Aanbod workshops sessie 1 deel 5
vrijdag 27 mei 2016 van 14:30 tot 15:00
Microsoft Cloud en Identiteit
Spreker: Microsoft

Hoe ga je om met identiteit in de Cloud, synchroniseren van identiteiten en ‘single sign on’ mogelijkheden voor Office 365 in combinatie met Azure Active Directory

Speed tech briefing
Spreker: Doccle

Minder onbetaalde schoolfacturen + digitale administratie met Doccle
Scholen zijn volop bezig om de digitale administratie (facturen betalen, documenten invullen, documenten ondertekenen) met de ouders van hun leerlingen te introduceren. Ze hebben hierbij de uitdaging om dit te realiseren met een beperkt budget en op een manier die voor de ouders eenvoudig en begrijpbaar is. In deze sessie wordt dieper ingegaan op welke oplossingen er zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Er wordt aangetoond dat een succesvolle implementatie kan leiden tot 50% minder te laat betaalde facturen en 15% meer interactie op de eigen website.

Geen weg terug! Een visie op digitaal onderwijs en het veranderingsproces
Spreker: Heilig Hartcollege Heist-Op-Den-Berg

Luc Lauwaet is directeur middenschool van het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg. Samen met een enthousiast team van leerkrachten is hij mee zoekende in de digitale wereld. Onze buurlanden investeren massaal in digitaal onderwijs. Hoe moeten wij hierop inspelen? Een getuigenis over omgaan met weerstanden én de noodzaak tot verandering van onze (digitale) methodiek.

 Ervaringen met een transparante en eenvoudige orderadministratie (Orderflow)
Spreker: Don Bosco Hoboken

In onze school zijn er een tiental verschillende technische afdelingen. De materialen worden door veel verschillende mensen aangekocht. Om deze goederenstroom in goede banen te leiden zijn we enkele jaren geleden met een jong bedrijf in zee gegaan om samen een online opvolgingsprogramma te maken. Resultaat is een programma, op maat van scholen gemaakt, waarbij alle facetten van goederenbeheer aan bod komen (aankoopbeheer, voorraad, inventaris, budgetcontrole, veiligheid en preventie …) In deze sessie tonen we de mogelijkheden en het gebruiksgemak van dit programma.

Speed tech briefing
Spreker: Microsoft

Alles wat u wil weten over Surface – nu – in 20 minuten
Annelies zal u in max 20 minuten vertellen waarom een Surface het beste device is voor het onderwijs. Ze zal vooral focussen op praktische ervaringen en gebruikstips.

Speed techt briefing
Spreker: Dell

Slim, snel en efficient beheer van uw netwerkinfrastructuur

Dell toont aan de hand van concrete voorbeelden hoe uw netwerk uw school enabled.

Beursbezoek
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Aanbod workshops sessie 1 deel 6
Windows Server 2016 deel 1 vrijdag 27 mei 2016 van 15:30 tot 16:00
Spreker: Microsoft

Overzicht van de nieuwigheden die Windows Server 2016 brengt met de nadruk op integratie met Azure, de nieuwe security mogelijkheden zoals Host Guardian en Shielded VM’s. Verder een toelichting rond Azure Stack en de visie op hybrid datacenter.

Deze sessie duurt een uur.

Speed tech briefing vrijdag 27 mei 2016 van 15:30 tot 16:00
Spreker: FabLab

Prototyping tools voor de Maker-Educatie (STEM/STEAM) - FabLab
Om een zinvolle STEM- of STEAM-invulling te geven aan een curriculum, heeft een school nood aan een rijke maak-gerichte context. We geven een overzicht van verschillende tools die hiervoor in aanmerking komen, gaande van lasercutters, 3D printers tot Arduino-elektronica, Scratch, LittleBits ...

Ervaring bij het organiseren van een studiedag rond ICT-vaardigheid op school vrijdag 27 mei 2016 van 15:30 tot 16:00
Spreker: Onze Lieve Vrouw Presentatie Sint-Niklaas

Bijna elke school worstelt met de vraag hoe je de kloof tussen ICT-vaardige en minder ICT-vaardige leerkrachten kan verkleinen.
Hoe motiveer je de leerkrachten om daadwerkelijk eens iets nieuws uit te proberen? Dat laatste kost tijd en moeite en niet iedereen weet hoe te beginnen.

Een klein duwtje in de rug kan voldoende zijn, maar hoe krijg je dan de nodige mensen samen? Want naar een gemiddelde opleidingssessie over de middag komen weinig collega's.
Vandaar een studiedag, maar welke sessies geef je dan? Wat zijn enkele valkuilen waarmee je rekening moet houden?
Dit alles kan makkelijk met eigen mensen gerealiseerd worden, waardoor deze studiedag zo goed als kosteloos is en bovendien heb je meteen een zinvolle invulling van de pedagogische studiedag.
Bedoeling is tevens om materiaal te genereren en kennis te gaan delen met elkaar, ook na zo een studiedag.

Coding in alle vakken vrijdag 27 mei 2016 van 15:30 tot 16:00
Spreker: Talentenschool Turnhout

In de digitale samenleving van de 21e eeuw zijn ICT vaardigheden onontbeerlijk. Eén van die vaardigheden waarop de Minister van Onderwijs wil inzetten is programmeren, coding. Alle kinderen zouden een basiskennis moeten hebben over hoe software en apps gemaakt worden. Dit zal hen toelaten om beter te begrijpen hoe apps die ze dagelijks gebruiken werken. Wat de kracht, maar ook de gevaren er van zijn. in deze sessie maken we een voorlopige stand van zaken op rond het Netwerk Innovatieve Scholen – Coding dat momenteel bezig is om een pakket samen te stellen dat alle scholen moet toelaten om op een laagdrempelige manier met coding aan de slag te gaan.

Demo van Multipointserver in Centrum Leren & Werken vrijdag 27 mei 2016 van 15:30 tot 16:15
Spreker: TI St-Lodewijk Genk

In deze sessie wordt gedemonstreerd hoe je met een beperkt budget en gerecupereerde servers een goed werkend systeem kan opzetten. Welke thin clients zijn geschikt? Welke servers?  Waarop moet je letten bij de configuratie? Wat is goed werkbaar? Welke toepassingen? Via een rechtstreekse RDP-verbinding naar onze school wordt de werking geïllustreerd.

Deze sessie duurt drie kwartier

Beursbezoek vrijdag 27 mei 2016 van 15:30 tot 16:00
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Aanbod workshops sessie 1 deel 7
vrijdag 27 mei 2016 van 16:00 tot 16:30
Windows Server 2016 deel 2
Spreker: Microsoft

Overzicht van de nieuwigheden die Windows Server 2016 brengt met de nadruk op integratie met Azure, de nieuwe security mogelijkheden zoals Host Guardian en Shielded VM’s. Verder een toelichting rond Azure Stack en de visie op hybrid datacenter.

Microsoft Edu tools: een overzicht
Spreker: Nascholingen ICT

Microsoft EDU Tools – OneNote Classroom Creator – Learning Tools – Office Forms – OneDrive – Teacher Dashboard – Cordova – Project Spark – Dreamspark – Office 365 – LMS – Power Apps – Xamarin

Ervaringen met Flipping the classroom
Spreker: St-Pietersinsituut Turnhout

Flipping the classroom is in 2007 ontstaan in de VS en begint nu langzamerhand onze klaslokalen te veroveren. Hoe werkt het? Wat heb je nodig en vooral hoe organiseer je zo een les? In deze uiteenzetting brengen we de algemene basis maar ook de praktische kant en ervaring, die opgebouwd is in verschillende jaren flipping the classroom toe te passen in de lessen fysica van het Sint Pietersinstituut te Turnhout.

sCool komt tegemoet aan de moderne uitdagingen van de lagere school: digitale geletterdheid & mediawijsheid
Spreker: sCool

sCool biedt kinderen een methode voor mediawijsheid, waar samen spelen, groeien en leren hand in hand gaan met de nieuwe leerplannen voor de digitale en mediawijze lagere school.
De methode bestaat uit het sCool digitaal oefen- en leerplatform voor op school (en thuis), met daarnaast een open community voor leerkrachten en ouders, gratis lespakketten, nascholingen en educatief materiaal.
Ben jij al klaar voor de nieuwe, mediawijze eindtermen?

Surface 3 in de basisschool: Impact op individuele leertrajecten
Spreker: Basisschool Omnimundo

De inhoud wordt later toegevoegd

Beursbezoek
Spreker: -

Tijdens deze sessie bezoekt u de beurs.

Strategie en methode:

Na de studiedag kunnen de syllabi en presentatie's, die we ontvangen hebben van de sprekers, gedownload worden.

Bijkomende info:

projectleider: marc.vanacker@katholiekonderwijs.vlaanderen

Wil je steeds op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes ga dan naar onze facebookpagina Nascholing ICT of volg @NascholingICT op Twitter.

De modaliteiten van ICT voor deelname aan dit initiatief kunt u nalezen op www.nascholing.be onder de rubriek ‘info’ of rechtstreeks via deze link.

Kent u onze leerboekensite: leerboek.nascholing.be?
Hierop vindt u heel wat klasklare materialen ontwikkeld binnen dit nascholingsproject.

Sessies: 2 sessie(s)
Kwalificatie:

NIEUW

Voorwaarde:

Geen


Voor dit initiatief kan je tot en met zondag 22 mei 2016 inschrijven en tot en met dinsdag 17 mei 2016 uitschrijven.
Bijdrage: 60,00 Euro
Lesgever: Van Acker Marc
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Thomas More Mechelen (Inschrijven afgesloten)
Jan Pieter de Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver (Kaart)
  • Reeks 1: (Voorbij)
    • vrijdag 27 mei 2016 van 09:00 tot 17:00
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.