Aanmelden




Laden…

Even geduld...

9/19/3-2-TM Godsdienst beleven bij jonge kinderen: praktisch verdiepen van de ontwikkelthema’s RKG binnen Zill

Sinds de start van Zill zijn er heel wat vragen rond het werken met Rooms-katholieke godsdienst binnen de kleuterschool.
Deze sessie wil de inkanteling van het werkplan Rooms-katholieke godsdienst voor het katholiek kleuteronderwijs in Vlaanderen in Zill toelichten. We lichten de verschillende ontwikkelthema’s met praktische materialen toe en willen zo een antwoord geven op het concreet maken van de doelen binnen RKG.

Doelstellingen:

De deelnemers:

  • krijgen zicht op het waarom, het hoe en het wat van het belang van Rooms-katholieke godsdienst binnen de katholieke dialoogschool,
  • herkennen in het ordeningskader de ontwikkelvelden en –thema’s, die de basis vormen voor Rooms-katholieke godsdienst,
  • verkennen vanuit praktijkvoorbeelden wat het betekent om te werken vanuit een Rooms-katholieke focus die bepaald wordt door de leerling, de context en het leerplan,
  • verkennen de mogelijkheden om vanuit Rooms-katholieke godsdienst van een focus tot een effectief onderwijsarrangement te komen.
Doelgroep:

Deze nascholing is gericht op teams BaO (directies, leerkrachten kleuteronderwijs, docenten van de lerarenopleiding kleuter, studenten lerarenopleiding kleuter) De nascholing kan ook individugericht geboekt worden. (in een organisatie, dagen van…, pastorale dag,…)

Maximum aantal deelnemers: 25 of in samenspraak met de nascholer

Aanbieder: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Inhoud:

De voorkennis met betrekking tot Zill wordt geactiveerd. De deelnemers verdiepen zich in de inkanteling van het werkplan Rooms-katholieke godsdienst voor het katholiek kleuteronderwijs in Vlaanderen in Zill. De ontwikkelthema’s van 2-5 in het ontwikkelveld RKG worden grondig verkend. Op die manier wordt duidelijk dat die ontwikkelthema’s overeenkomen met de vroegere componenten en dus herkenbaar terug te vinden zijn binnen Zill. Verder wordt ontwikkelthema één, dat nieuw is, toegelicht. Er zal een bijzondere aandacht zijn voor de ontwikkelstappen binnen de ontwikkelthema’s. We gaan nader in op de drie impulsen: ervaringen en belevingen, geloofsverhalen-geloofsbeeld-godsbeeld-Jezusbeeld en klasrituelen-feesten-vieringsmomenten, die met praktische voorbeelden en materialen worden toegelicht. Daarnaast worden er linken gelegd met andere ontwikkelvelden en ontwikkelthema’s die nauw aansluiten bij het ontwikkelveld RKG. De deelnemers maken kennis met enkele belangrijke principes voor het ontwerpen van onderwijsarrangementen en met het schema ‘krachtige leeromgeving’. De deelnemers krijgen ook tips voor de registratie en planning. We staan eveneens stil bij het functioneel gebruik van leermiddelen, reeds bestaande materialen, zoals Leeftocht voor jonge kinderen, de gebedenklapper en de Thomas-website.

Strategie en methode:

Deze module bestaat uit één sessie die gegeven wordt voor een schoolteam. Deze sessie kan geboekt worden tijdens een personeelsvergadering (minstens 2 uren) of tijdens een studiedag. Het spreekt voor zich dat er tijdens een studiedag nog meer kan verdiept worden. De  sessie bestaat uit een afwisseling tussen input en activerende werkvormen. 

Bijkomende info:

Voorafgaand aan de module (teamgericht) zal er een intakeblad worden verstuurd zodat er ook nog op maat kan worden gewerkt per school.


Deze module is Teamgericht. Je kan dus niet individueel inschrijven maar enkel als team.
Sessies: 1 sessie(s)
Voorwaarde:

Om op deze module in te tekenen, is kennis van het ordeningskader van het Zill-leerplan vereist. De teams kennen de inkanteling van het werkplan Rooms-katholieke godsdienst voor het katholiek kleuteronderwijs in Vlaanderen in Zill.

Indien niet is het raadzaam om de eerste module eerst te volgen nl. ‘Godsdienst bij jonge kinderen: op stap met de zill-bril.’


Voor dit initiatief mogen maximum 25 deelnemer(s) per school, scholengemeenschap, instelling, bestuur of organisatie ingeschreven worden.
Voor dit initiatief kan je tot 1 dag op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 250,00 Euro
Deze module is teamgericht. De bijdrage is per team.
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
Eigen school
(Kaart)
  • Reeks 1: (6 vrije plaatsen)
    Datum en Sessies nog niet gekend.
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.